Hoe beantwoord je sollicitatievragen? Onderwerp 3: persoonlijke kwaliteiten

Verschillende woorden
- On 03 September 2014
Rating
Hoe beantwoord je sollicitatievragen? Onderwerp 3: persoonlijke kwaliteiten https://sollicitatieblog.nl/en/sollicitatieblog/hoe-beantwoord-je-sollicitatievragen-onderwerp-3-persoonlijke-kwaliteiten 0
0

Om jezelf te kunnen onderscheiden van mede sollicitanten is het belangrijk dat je goed je persoonlijke kwaliteiten kent en deze kunt verwoorden. Hier worden namelijk bijna altijd wel vragen over gesteld in een gesprek. Hieronder vind je de meest voorkomende vragen over jouw persoonlijke kwaliteiten.

Wat zijn je sterke punten?

Goed antwoord: Noem eigenschappen die relevant zijn voor de functie waarnaar je solliciteert. Deze eigenschappen staan meestal al in de vacaturebeschrijving, maar het is de bedoeling dat je ze persoonlijk maakt. Geef duidelijke voorbeelden ter onderbouwing. Je kunt gebruik maken van de ‘STAR-methode’ om je antwoord zo concreet mogelijk te maken.
Slecht antwoord: Je noemt eigenschappen die niet relevant zijn voor de functie waarnaar je solliciteert of je liegt dat je persoonlijke eigenschappen beter zijn dan in de werkelijkheid. Het aandikken van persoonlijke kwaliteiten is niet erg, maar jezelf anders voor doen dan je werkelijk bent is uit den boze.

Wat zijn je zwakke punten?

Goed antwoord: Het is het slimst om eigenschappen te noemen die ook geïnterpreteerd kunnen worden als sterke punten. Hierbij kun je denken aan perfectionist zijn. Bij deze vraag mag je best punten noemen die juist niet relevant zijn voor de functie waarnaar je solliciteert.
Slecht antwoord: Je zegt dat je geen slechte eigenschappen hebt. Hiermee laat je zien dat je totaal geen zelfkennis hebt of dat je arrogant bent.

Wat is de grootste uitdaging die je hebt gehad?

Goed antwoord: Een uitdaging die relevant is aan de functie is het mooiste om te omschrijven, maar als deze er niet is dan kun je gewoon zeggen wat voor jou je grootste uitdaging was.
Slecht antwoord: Je benoemt een uitdaging die niet goed is afgelopen. Dit kun je beter voor je houden.

Wat doe je in je vrije tijd?

Goed antwoord: Noem verschillende dingen zodat je veelzijdig overkomt. Hobby’s en maatschappelijke taken die relevant zijn voor de functie waarnaar je solliciteert zorgen voor een positief beeld.
Slecht antwoord: Je noemt niet hobby’s die totaal niet bij de functie passen. Gevaarlijke hobby’s kunnen je beter ook niet benoemen. 

My rating