Just in (Bieber) Time Brunel

Just in (Bieber) Time Brunel
- On 03 October 2014
Rating
Just in (Bieber) Time Brunel https://sollicitatieblog.nl/en/sollicitatieblog/just-bieber-time-brunel 3
3

Mijn naam is Patrick Kostwinder. Ik ben mede verantwoordelijk voor het trainingsaanbod van Brunel en help mensen met het ontwikkelen van hun communicatieve en commerciële skills. Ik ben in 2006 bij Brunel gestart als Accountmanager Engineering. Verantwoordelijkheid, gedrevenheid, vrijheid en de passie om mensen verder te helpen, dat is zoals ik Brunel zie en wat ervoor zorgt dat ik er nog steeds met veel plezier werk.

Alles moet maar sneller tegenwoordig. Sneller internet, snellere treinen, snellere deeltjes, sneller groeiend gras en sneller nieuws. We hebben geen tijd te verliezen en willen overal het maximale uit halen. In de rij voor de kassa bij de Appie? Mooi moment om de smartphone erbij te pakken de mail te checken, te what’s appen, te pingen en nog net een woordje bij Wordfeud neer te leggen. Rendement, daar draait het allemaal om. ‘We want it all and we want it now!’

Omdat we alles sneller willen hebben en sneller willen doen, vereist dit dat alles om ons heen steeds sneller wordt verplaatst. Je kunt je afvragen hoe dat allemaal mogelijk is. We zijn met steeds meer mensen, met meer auto’s en vrachtauto’s op de weg. Het wordt drukker en drukker en we stellen steeds grotere eisen aan de beschikbaarheid van bijvoorbeeld levensmiddelen. Meer mensen met hogere eisen binnen een steeds beperkter beschikbare infrastructuur. Dat moet een keer fout gaan zou je zeggen.

Toch gaat het vaak nog steeds erg vaak goed. Hier komt logistiek vernuft van pas. Just In time (JIT) is een begrip uit de logistiek. Het is een methode voor voorraadbeheersing, uit de lean manufacturing. Het betekent ‘net op tijd’ of ‘zo laat mogelijk’ en komt net als zoveel andere lean methodes uit Japan. Uit Japan komen slimme mensen. In het kort zorgt deze JIT methode ervoor dat er geen grote voorraden meer aanwezig hoeven te zijn. Je kent het wel; de beelden van gigantische pakhuizen met volledig volgepakte stellingen en rondrijdende heftrucks. Het hebben van voorraden, opslagcapaciteit, kost geld. Producten die meer geld kosten, willen we liever niet. Als we dus liever niet veel voorraad hebben moeten we dus heel snel kunnen leveren, net op tijd, JIT. Snelle leveringen vereisen een degelijke infrastructuur en voldoende logistiek middelen zoals vrachtwagens, en nog meer vrachtwagens.

Dus, als je op de snelweg weer eens vast zit achter een vrachtwagen realiseer je dan het volgende: het zijn onze eigen behoeftes waardoor onze (verkeers)aderen dichtslippen. Availablility is key!

Maar ja, gisteren was ik om 19:30 uur in de supermarkt en wat schetst mijn verbazing? Geen brood meer! Dan toch liever op de snelweg achter een vrachtwagen met 90 kilometer per uur. In auto, met op de radio een liedje van een bekend Canadees idool.

My rating