Kernkwaliteiten consultant

Hand met pen zet handtekening
- On 27 November 2014
Rating
Kernkwaliteiten consultant https://sollicitatieblog.nl/en/sollicitatieblog/kernkwaliteiten-consultant 3
3

Je hebt consultants en je hebt consultants. Voor de een is het zijn beroep en voor de ander zijn beroep en passie. Wat zijn de kernkwaliteiten van een goede consultant?

Ten eerste heb je veel overtuigingskracht. Dit kan voortvloeien uit je kennis, communicatie en uitstraling. Dit is onder andere nodig om mensen te kunnen adviseren, want dat heeft vaak te maken met verandering en daar hebben mensen nogal eens moeite mee. Hiermee hangt weer samen dat je over goede sociale vaardigheden beschikt. Je gaat namelijk met veel verschillende mensen om die allemaal anders zijn en anders denken en werken. Af en toe is het nodig om een conflict aan te gaan om veranderingen door te kunnen voeren.

Je moet vaak snel een probleem overzien en kunt daardoor goed analyseren. Je ziet snel wat de rode draad van het verhaal is en kunt snel schakelen tussen onderwerpen. Een consultant is erg ambitieus; je wilt altijd leren en presteren. Daarom ben je nieuwsgierig en oordeel je niet te vroeg waardoor je klanten het gevoel hebben dat je oprecht interesse in ze toont. Je kunt goed luisteren en kunt je standpunten uitstekend verwoorden.

Ook heel belangrijk: je bent klantgericht en commercieel ingesteld. Je hebt een zware baan waarbij er veel concurrentie op de loer ligt. Met klantgerichtheid kun jij je onderscheiden en goede relaties opbouwen. Een goede adviseur staat een organisatie bij met kwalitatief uitstekend en vakkundig advies. Je beseft dat de mensen uiteindelijk zelf beslissen in hoeverre ze veranderingen doorvoeren die jij suggereert.

My rating