Kernkwaliteiten van een IT'er

Houten bankjes met metalen randen op een rijtje
- On 11 December 2014
Rating
Kernkwaliteiten van een IT'er https://sollicitatieblog.nl/en/sollicitatieblog/kernkwaliteiten-van-een-iter 0
0

Als IT’er zijn er veel eisen waar je aan moet voldoen, maar welke zijn nou het belangrijkst?

Een van de belangrijkste eigenschappen die je moet bezitten is leergierigheid. De technologieën veranderen voortdurend en als je niet bereid bent om constant bij te leren, loop je al gauw achter in de techniek. De IT-sector zeer geschikt voor een twintiger of dertiger, omdat deze groep is opgegroeid met technologie en gewend is om zich steeds aan te passen aan de nieuwe technologieën.

Ook is probleemoplossend vermogen een belangrijke eigenschap. Bazen of klanten verwachten vaak dat je last minute een oplossing kunt bedenken voor een complex probleem. Hierbij is het belangrijk dat je niet alleen het probleem oplost, maar dat ook op een creatieve manier doet. De standaard oplossingen werken niet altijd en dan moet jij met jouw improvisatietalent tot een nieuwe oplossing komen.

Daarnaast moet je ook toegeeflijk zijn. Wat voor de één een goede oplossing is, zal voor de ander niet goed genoeg zijn. Wat volgens jou de beste technische oplossing is, zal volgens je opdrachtgever niet zo zijn. Het is dus belangrijk om toe te geven, je kunt immers nooit iedereen tevreden stellen.

Je moet ook zeker geduldig zijn. Wanneer je jouw oplossing uitlegt aan de klant, je collega of je baas moet je er rekening mee houden dat zij niet even veel van systemen weten als jij. Grote kans dat jij de werking van systemen keer op keer aan het uitleggen bent aan deze mensen.

Als IT’er heb je ook een heel sociale baan. Je moet met iedereen overweg kunnen en goede contacten op elke afdeling werken sowieso in jouw voordeel. Daarnaast moet je in staat zijn om slecht nieuws over te kunnen brengen, bijvoorbeeld wanneer de wensen van de klant niet mogelijk zijn in de praktijk.

Als laatste - en dit geldt eigenlijk voor elke baan - heb je passie nodig. Als je geen passie voelt voor je werk, dan ben je het waarschijnlijk snel zat en raak je in een neerwaartse spiraal. Met passie voor je werk, heb je er plezier in en kun je het zelfs omschrijven als je hobby. 

My rating