Programma Onderwijstraineeship

Gebouwen
- On 04 December 2014
Rating
Programma Onderwijstraineeship https://sollicitatieblog.nl/en/sollicitatieblog/programma-onderwijstraineeship 0
0

Het Onderwijstraineeship is een tweejarig leertraject dat veel eisen aan je stelt en je veel op kan leveren. Je begint als Onderwijstrainee meteen als docent op een middelbare school (betaald). Ondertussen wordt je opgeleid tot eerstegraads docent op een universiteit. Ook volg je een ontwikkelingstraject wat voornamelijk bestaat uit het verdiepingsprogramma. Voor meer informatie over het verdiepingsprogramma, bekijk onze andere blogposts.

Je begint met een jaar drie dagen per week werken. Daarna wordt het wat zwaarder en werk je vier dagen per week. Je werkt dan als docent op een middelbare school. Wat je precies gaat doen hangt af van de school, die bepaalt de exacte invulling voor jou. Misschien laat de school jou bijvoorbeeld leerlingen begeleiden die hun profielwerkstuk aan het maken zijn of ga je onderzoeken uitvoeren.

In het eerste jaar heb je één dag per week les op de universiteit. Daarna ben je een half jaar lang één dag per week bezig met een project. Dit project heeft betrekking op je opleiding en je verdiepingsprogramma. Na deze anderhalf jaar mag je lesgeven in de volgende vakken: Nederlands, Frans, Duits, Engels, klassieke talen, scheikunde, natuurkunde, wiskunde, economie of informatica. Welk vak je gaat geven hangt af van het tekort vanuit de middelbare scholen. Het gaat dan om het tekort aan universitair opgeleide docenten. Je hebt eerstegraads onderwijsbevoegdheid.

Tijdens het Onderwijstraineeship volg je een introductieperiode. Je krijgt ondersteunende workshops en trainingen die je helpen om een goede start te maken als docent. Voorbeelden zijn een cursus tijdmanagement of klassenmanagement. Ook volg je, zoals eerder gezegd, een verdiepingsprogramma waarin je expertkennis opdoet. Ten slotte maak je kennis met onderwijspartners als CITO en SLO (Stichting Leerplanontwikkeling Nederland).

My rating