Solliciteren in een pak... of toch niet?

Solliciteren in een pak... of toch niet?
- On 23 September 2014
Rating
Solliciteren in een pak... of toch niet? https://sollicitatieblog.nl/en/sollicitatieblog/solliciteren-een-pak-toch-niet 0
0

Om professioneel over te komen grijpen veel mensen automatisch naar een (mantel)pak. De werkgever verwacht dat je professioneel overkomt en door een (mantel)pak te dragen maak je deze verwachting waar, toch?

Innovatieve bedrijven verwachten geen pak
Bij Shapeways, een jong en vooruitstrevend bedrijf gespecialiseerd in 3D-printing verwacht de Officemanager Antoinette Geldens niet dat de sollicitanten in een pak of mantelpak komen. “Sterker nog, we zouden het enigszins raar vinden. Het past gewoon niet bij onze hippe bedrijfscultuur”, aldus Geldens. De sollicitanten voelen dit goed aan, want slechts twee op de tien sollicitanten hebben zich in driedelig grijs gehesen voor een gesprek bij het bedrijf.

Formele bedrijven houden vast aan traditie
Hoe zit dit dan bij een formeel bedrijf? Bij het Amsterdamse advocatenkantoor Kennedy Van der Laan, wordt een pak of mantelpak bij sollicitanten zeer gewaardeerd. ‘’Een stropdas hoeft dan weer niet, maar een sollicitant in een spijkerbroek’’, vertelt HR-manager Machteld Vink, “Dat gaat ons iets te ver.”

Denk na over je outfit en laat het zien
Antoinette Gelders en Machteld Vink zijn het er over eens dat het fijn is om te zien dat iemand zijn of haar best heeft gedaan om er netjes uit te zien, maar daarvoor hoef je niet in een smoking te verschijnen. Vink: “Het mag best casual, zolang je maar kunt zien dat er goed over de outfit is nagedacht en het geheel er netjes uit ziet. Sowieso geen vlekken.”

Yvette Buchele vertelt ons “Je maakt maar één keer een eerste indruk. In de eerste 30 seconden is de mening over iemand vaak gevormd. Het komt zelden voor dat mijn idee over diegene naderhand nog verandert.”

Draag kleding waar jij je prettig in voelt
De sollicitanten moeten zich vooral prettig voelen in hun kleding. Dat is de sleutel voor een geslaagd sollicitatiegesprek. “Welke outfit de sollicitant ook besluit te dragen, als het niet lekker zit, zie je dat direct” Vertelt Shapeways. De sollicitant moet zich goed voelen waardoor het zelfvertrouwen uitstraalt. Dat zoeken wij in een kandidaat.

My rating