The Sound of Sales Brunel

The Sound of Sales Brunel
- On 03 October 2014
Rating
The Sound of Sales Brunel https://sollicitatieblog.nl/en/sollicitatieblog/sound-sales-brunel 4
4

Mijn naam is Patrick Kostwinder. Ik ben mede verantwoordelijk voor het trainingsaanbod van Brunel en help mensen met het ontwikkelen van hun communicatieve en commerciële skills. Ik ben in 2006 bij Brunel gestart als Accountmanager Engineering. Verantwoordelijkheid, gedrevenheid, vrijheid en de passie om mensen verder te helpen, dat is zoals ik Brunel zie en wat ervoor zorgt dat ik er nog steeds met veel plezier werk.

Bij sales denk je al snel aan het verkopen zelf, de actie in de interactie. Maar heb je wel eens kritisch gekeken naar al die momenten waarop er nog geen sales bedreven wordt, maar er al wel iets wordt verkocht? Bijvoorbeeld aan de telefoon. Je belt een bedrijf en komt in de wacht te staan. Als beller ben je overgeleverd aan het wachtmuziekje. Wordt er door bedrijven nagedacht over het soort muziek dat er wordt gedraaid?

Bel eens een willekeurig bedrijf en je krijgt het standaard wachtmuziekje te horen. Je weet ongetwijfeld welk muziekje ik bedoel. Ik ben er nog niet achter wie de componist is, maar hij of zij zal een meer dan gemiddeld maandsalaris overhouden aan het omvangrijke gebruik van het standaard wachtmuziekje. Het muziekje is degelijk, maar ook saai. Tijd voor iets anders? Zou je met goed gerichte wachtmuziek extra kooplust kunnen opwekken? Immers, als je de klant in een positieve stemming brengt, koopt die klant meer van jouw product. Althans, dat denk ik. Wat kan anders de reden zijn dat in de sommige kledingzaken je trommelvliezen de wachtkamer worden uitgetrild met uptempo gedreun. Enige voordeel is dat je het soms aanwezige gejammer van het winkelpersoneel niet kunt horen.

Sailing Home

Het sfeervolle ‘Sailing Home’ van Piet Veerman wordt opgevolgd door de tune van Miami Vice; die jaren ’80 tv-serie met speedboten en een gebruinde Don Johnson. De klant ziet de glorie in het eigen leven al voor zich; een leven in Miami omringd door snelle auto’s, zon en speedboten. Extra kooplust in de pocket. Bij de watersportzaak heeft iemand een foutje gemaakt. De playlist wordt vervolgd met iets van Celine Dion en een grote zinkende boot. De klant heeft opgehangen.

Ik stel mij voor dat wanneer je in de wacht staat bij een begrafenisondernemer, je kunt genieten van Leonard Cohen, Nick Cave en als uitsmijter iets van Jacques Brel. Na drie liedjes ben je helemaal in de stemming. Mocht je daadwerkelijk lang in de wacht staan bij de begrafenisondernemer, dan is het raadzaam om snel radio en televisie aan te zetten en ramen en de deuren gesloten te houden. Grote kans dat er een goede reden is voor de grote drukte bij de uitvaartprofessional.

My rating