Status consultancy arbeidsmarkt (2014)

bril, envelop, hand, bloknote
- On 12 December 2014
Rating
Status consultancy arbeidsmarkt (2014) https://sollicitatieblog.nl/en/sollicitatieblog/status-consultancy-arbeidsmarkt-2014 0
0

In dit artikel lees je over de laatste ontwikkelingen op de consultancy arbeidsmarkt. Aan bod komt wat de veranderingen in salaris zijn en wat de verwachtingen voor komende tijd zijn.

Ontwikkelingen rondom salaris en werkgelegenheid
Door de economisch slechte periode is de Nederlandse consultancy branche hard geraakt. Afgelopen jaar kreeg bijna een derde van de consultants te maken met een verzoek tot salarisbevriezing. Hierdoor daalde bij veertig procent de koopkracht. 
In slechts een aantal gevallen is het salaris van consultants verhoogd, maar met minder dan het inflatiepercentage. Dit heeft tot gevolg dat de koopkracht van deze consultants achteruit is gegaan.

Daarnaast is er sprake van een forse vraaguitval van opdrachtgevers en druk op marges. Ook is het aantal zzp’ers toegenomen. Dit alles zorgde ervoor dat de concurrentie in deze periode toenam. Adviesbureaus hebben hierdoor moeite het hoofd boven water te houden.

Verwachtingen
Ook de komende jaren zal het niet veel beter gaan in de consultancy branche. Er wordt verwacht dat er meer salarisbevriezingen komen en dat salarisverhogingen lager liggen dan de standaard inflatiecorrecties. Een groot gedeelte van de adviseurs is dan ook niet positief gestemd over de toekomstige financiële ontwikkelingen.

 

My rating