Toon en lichaamstaal

Toon en lichaamstaal
- On 03 September 2014
Rating
Toon en lichaamstaal https://sollicitatieblog.nl/en/sollicitatieblog/toon-en-lichaamstaal 0
0

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat hetgeen je gedurende presentaties zegt maar voor 20% mee weegt. 30% is toon en 50% lichaamstaal. Dit is absoluut het geval gedurende algemene presentaties, bij een sollicitatie weegt de inhoud van wat je zegt zwaarder mee dan de presentatie, maar je kunt je verhaal wel veel meer lading meegeven door een goede toon en lichaamstaal.

Met betrekking tot toon is het zaak om je verhaal niet op een vlakke manier “af te draaien”, maar een beetje te spelen met de intonatie en de manier waarop je het brengt. Soms heb zijn er kandidaten met een waanzinnig goed cv en een inhoudelijk goed verhaal. Als het verhaal op een saaie, monotone manier wordt gebracht dwalen mensen soms af en zijn dan minder gefocust. Aan de andere kant zijn er soms weer kandidaten met een minder cv, maar de voorbeelden die zij gebruiken weten zij zo leuk en levendig te brengen dat werkgevers geneigd zijn om deze personen eerder door te laten.

Daarnaast is de lichaamstaal tijdens het gesprek ook van belang. Zorg er absoluut voor dat je niet onderuitgezakt je verhaal aan het vertellen bent, maar een actieve houding aanneemt ten opzichte van de interviewer. Je zult ook merken dat je door een actieve houding aan te nemen je toon ook actiever en levendiger zal zijn. Probeer tijdens het gesprek niet je handen overdreven te gebruiken, dit ook om te voorkomen dat de kopjes koffie door de lucht vliegen gedurende het gesprek. Bedenk goed dat je via je communicatie niet alleen maar informatie kan overbrengen maar ook energie. Door er stralend bij te zitten zul je de goede energie overbrengen en dat zal je dan ook succesvoller in je gesprekken maken.

My rating