Uitstraling tijdens sollicitatiegesprek

Uitstraling tijdens sollicitatiegesprek
- On 10 May 2015
Rating
Uitstraling tijdens sollicitatiegesprek https://sollicitatieblog.nl/en/sollicitatieblog/uitstraling-tijdens-sollicitatiegesprek 0
0

Tijdens je sollicitatiegesprek of in vele andere situaties moet je een ander overtuigen van een bepaalde zaak. Status en uitstraling hebben veel invloed op de overtuigende kracht. Andere mensen zijn van nature heel overtuigend, en anderen juist weer niet. En voor die mensen die niet overtuigend zijn hebben wij vier artikelen om ook bij de overtuigende groep te horen! Zoek op 'Hoe kom je overtuigend over?' voor deze artikelen.

Als je voorovergebogen staat, geen oogcontact maakt en zo zacht praat dat je het bijna fluisteren kan noemen kan ik je vertellen dat je niemand overtuigt.

Met zelfvertrouwen kom je al een heel eind. Zelfvertrouwen komt vooral van binnenuit dus bereid je goed voor (overtuig jezelf). Zonder een goede voorbereiding ga je stotteren en heb je geen antwoord klaar op vragen. Gebruik niet woorden die twijfel laten blijken zoals ‘waarschijnlijk, misschien, ik denk’. In plaats van gebruik sterke woorden die je laten zien dat je zeker bent van je zaak zoals ‘natuurlijk, ik weet zeker, uiteraard’.

Anekdotes en humor maken je verhaal leuker en aantrekkelijker om naar te luisteren. Tussen je lange verhalen doorlaat je je publiek lachen om hun aandacht weer terug te halen. Ook beeldmateriaal zoals grafieken en leuke plaatjes zijn aan te raden.

Je stem en lichaamshouding zijn ook erg belangrijk.

  • Praat niet te snel;
  • Benadruk je krachtigste mening en argumenten;
  • Wissel je intonatie en gebruik enthousiasme in het vertellen. Monotone stem verveeld snel;
  • Laat na je beste argument een korte stilte vallen om een nog grotere indruk te maken;
  • Neem een zelfverzekerde en rechte houding aan;
  • Gebruik handgebaren (niet té veel);
  • Ga niet friemelen of spelen met je haar, pen of iets anders.
My rating