Werkervaring als Senior Toezichthouder AFM

Man met stropdas en een clipboard.
- On 12 April 2015
Rating
Werkervaring als Senior Toezichthouder AFM https://sollicitatieblog.nl/en/sollicitatieblog/werkervaring-als-senior-toezichthouder-afm 3
3

Voor mij is toezicht een uitdagend en dynamisch ambacht. Het gaat over het oplossen van complexe problemen door inzichten uit de juridische, economische en psychologische domeinen te combineren.

“Als je complimenten wil krijgen, moet je niet bij een toezichthouder gaan werken.” Dit was één van de vaste uitspraken van mijn eerste voorzitter bij de AFM, Arthur Docters van Leeuwen.

Daar moet ik regelmatig aan denken als ik berichtgeving in de media zie over toezichthouders. Of het nou gaat om problemen bij scholen, woningcorporaties, ziekenhuizen of financiële ondernemingen. Altijd lijkt het toezicht gefaald te hebben. Zelden lees je terug dat een toezichthouder goed heeft ingegrepen. Ondanks dit gebrek aan complimenten werk ik al meer dan tien jaar met heel veel plezier bij de AFM. Ik zal proberen uit te leggen hoe dat kan.

Als toezichthouder probeer je taaie en complexe problemen op te lossen. Tot een paar jaar terug deden we dat met regels en wetgeving in combinatie met voorlichting. Vervolgens ging je de naleving controleren en bij overtreding werd een sanctie opgelegd. Inmiddels zijn we erachter dat dit vaak niet de beste manieren zijn om problemen op te lossen. We hebben behoefte aan slim toezicht. Daarvoor is het nodig dat gedrag duurzaam verandert. En voorlichten en straffen werkt niet zo goed om gedrag echt te veranderen. Denk maar aan te hard rijden met de auto.

Kijk voor het vervolg van het verhaal op de site van AFM.

My rating