Werkervaring Senior Portfolio Manager Kempen & Co

Werkervaring Senior Portfolio Manager Kempen & Co
- On 24 February 2015
Rating
Werkervaring Senior Portfolio Manager Kempen & Co https://sollicitatieblog.nl/en/sollicitatieblog/werkervaring-senior-portfolio-manager-kempen-co 0
0

Joost de Graaf is sinds 2006 in dienst bij Kempen & Co. Hij vervult de functie Senior Portfolio Manager op de afdeling Kempen Capital Management. Lees hieronder over zijn ervaring bij het bedrijf.

Hoe ben je bij Kempen terecht gekomen?
Met mijn team werkte ik bij een grote Nederlandse vermogensbeheerder waar wij een succesvolle aandelenstrategie beheerden. Kempen was op zoek naar een team dat een onderscheidende aandelenstrategie op kon zetten en uitbouwen. Zowel op het persoonlijke vlak maar vooral ook op het zakelijke vlak (beleggingsfilosofie, strategische ontwikkelingen in de vermogensbeheerwereld en hoe je hierop moet inspelen) klikte het meteen. We zijn dan ook met zijn drieën overgestapt en hebben hier geen moment spijt van gehad.

Geef een korte omschrijving van jouw functie
Als portfolio manager ben ik verantwoordelijk voor het behalen van een zo goed mogelijk beleggingsresultaat (rendement vs. risico) voor onze klanten. Om dit te bereiken zoeken we met het team constant naar ondergewaardeerde ondernemingen. Dit doen we met behulp van screenings van financiële databases, het lezen van kwartaal- en jaarverslagen, het lezen van analistenverslagen, meetings met managementteams van ondernemingen en met analisten van banken. Ook geven we zelf presentaties aan klanten en prospects ter verantwoording van onze resultaten, en om nieuwe klanten geïnteresseerd te krijgen in onze strategie.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
Ik begin meestal tussen 7:30 en 7:45. Eerst bekijk ik wat er de afgelopen avond en nacht in de VS en Azië is gebeurd. Daarna lees ik ook het nieuws dat in Europa wordt gepubliceerd. Dit zijn onder andere kwartaal- en jaarcijfers, nieuws over acquisities en fusies en achtergrondartikelen over (economische) ontwikkelingen. Dit duurt meestal tot ongeveer 9 uur. Daarna loopt er van alles door elkaar, maar de rode draad is lezen. Lezen van analistenrapporten, kranten, korte artikelen van Bloomberg, kwartaal- en jaarverslagen en andere stukken. Daarnaast ontmoet ik analisten van investment banks en managementteams van ondernemingen. Vooral die laatste meetings zijn interessant en vergen de nodige voorbereidingstijd. Verder pleeg ik de nodige telefoontjes en houd ik met een schuin oog de koersen in de gaten. Als langetermijnbeleggers handelen wij in principe niet dagelijks, maar we brengen zo nu en dan wel wijzigingen aan in de portefeuille en doen aan- en verkooptransacties. Tussen 18:00 en 18:30 eindigt meestal mijn werkdag. Soms geef ik ’s avonds nog een presentatie voor klanten, bijvoorbeeld op een kantoor van Van Lanschot.

Hoeveel verantwoordelijkheid krijg je?
Samen met mijn vier collega’s nemen we alle koop- en verkoopbeslissingen binnen de portefeuille zelf. De verantwoordelijkheid is dus 100%.

Het meest spannende moment in je carrière bij Kempen & Co?
De beurskrach van 2008 was natuurlijk de spannendste gebeurtenis maar is niet een specifiek moment. Dat blijft toch de overname door Van Lanschot. De vraag was natuurlijk of het karakter van Kempen & Co behouden bleef binnen een grotere bankorganisatie. Die vraag kan ik nu dik vier jaar later met een volmondig ja beantwoorden!

Wat is het unique selling point van Kempen & Co als werkgever?
Bij Kempen heb je een groep zeer gemotiveerde, slimme collega’s die je stimuleren om het beste uit jezelf te halen. Het lijkt misschien een cliché, maar is zeker waar. Daarnaast krijg je veel verantwoordelijkheid en vrijheid en blijft de bureaucratie tot een minimum beperkt.

Wat doe je naast je werk?
Dat wisselt eigenlijk sterk. De laatste tijd ben ik veel aan het sporten en heb ik elk weekend wel een of twee etentjes bij vrienden. Maar er zijn ook periodes dat ik veel lees, vooral beleggingsboeken, en minder sport. Daarnaast probeer ik met mijn vrouw een keer per jaar een grote reis te maken. Vorig jaar was dat Zuid-Afrika en het jaar daarvoor Japan. Dat was erg indrukwekkend. Dit jaar gaan we waarschijnlijk gewoon een ouderwets rondje Europa met de auto doen, naar Frankrijk, Italië, Zwitserland en Duitsland. We zijn enorme wijnliefhebbers en hebben een paar mooie gebieden op het oog!

 

My rating