Het onzekere voor het zekere nemen

0

Men neme een expressie, geef er een guitige draai aan en daar hebben we een titel.

Wat een ludieke opening zal je denken, maar na mijn eerste paar weken bij mijn nieuwe werkgever is dit de rode lijn die door mijn beginfase loopt. Ik zal het uitleggen..

Als projectleider is het bijna ondenkbaar om niet met PRINCE2 te werken (een methodiek om projecten in te richten), zo ook bij de ABN AMRO. Hoewel ik bij mijn vorige werkgevers wel kleine projecten heb uitgerold en heb ingericht, had ik dit nog nooit gedaan met behulp van PRINCE2. Het fijne van deze methodiek is dat je er grotendeels je eigen draai aan kan geven, handig voor bedrijven en goed mee te werken voor de supermannen onder de projectleiders, maar voor iemand die net in deze wereld komt kijken lijkt het  een ongestructureerd speelveld, een moeras van definities, een doolhof van belanghebbenden. 

Naast PRINCE2 was daar de bank zelf nog, voor mij een blackbox.

Zelf heb ik nog weinig met banken, ik heb namelijk geen financiële studieachtergrond en heb minimale kennis van aandelen, derivaten, obligaties en collateralized debt obligations (het gouden ei onder de scrabblewoorden).  Toch was ik altijd wel geïntrigeerd door deze enorme complexe wereld. Hoewel ik aan de slag ben gegaan als IT projectleider, zal ik op langere termijn ook zeker met deze entiteiten te maken gaan krijgen. Maar, in de tussentijd is dit voor mij een ongestructureerd speelveld, een moeras van… ach, je snapt wat ik bedoel.

Begin november stapte ik een enorm kantoor binnen, het begin van een spannende reis, onwetende wat er precies op m’n pad zou komen of welke kennis nog ontbrak. De eerste paar dagen zijn een bevestiging van het bovenstaande beschreven gevoel. PRINCE2 en vele bancaire definities; onzekerheid. In mijn eerste groepsmeeting kwam er zoveel jargon voorbij dat ik me even ergens ver weg waande, “hoe kon ik hier een betekenisvolle rol gaan spelen?” Maar op een gegeven moment nam, verrassend genoeg, de automatische piloot het over. -Deze was gedurende de eerste twee maanden vakkundig geïnstalleerd en dit is waar Calco zijn meerwaarde laat zien.- Het is onmogelijk om binnen een kleine periode  genoeg kennis op te doen om direct die ene superman te zijn. Calco geeft je een mastersleutel, een Zwitsers zakmes mee voor deze situaties.

De mastersleutel is de complete opleidingsperiode van twee maanden. In deze tijd waren mijn pro-activiteit en aanpasbaarheid geprikkeld, mijn zelfvertrouwen gegroeid en had ik de basiskennis en beginnende specialistische kennis opgedaan. Dit was de automatische piloot die er voor zorgde dat ik deze situaties soepel door kon komen. –Ik wist wat ik moest doen en hoe ik dit moest doen.- Ik heb sindsdien na elke meeting afspraken gemaakt met mijn collega’s, stakeholders en managers en kon zodoende alle onzekerheid terug reduceren tot wat ik geleerd had en mijn kennis vergroten met wat ik geleerd had.

Dus daar sta je dan, ABN AMRO, Amsterdam, ‘three weeks in’. Ik heb de sprong in het diepe genomen en ben deze week begonnen met mijn eerste project, waarover later zeker meer.

Deel dit bericht

Comments are closed.