Kansen op de arbeidsmarkt voor hogeropgeleiden nemen weer toe

0

Werkgeversvereniging AWVN voerde een onderzoek uit onder 62 werkgevers, waarbij veel grote ondernemingen zaten. AWVN onderzocht de vraag naar nieuw personeel en de bijbehorende startersalarissen.

Volgens AWVN ziet de toekomst voor starters met een diploma op HBO- of WO-niveau er weer positiever uit. De groeiende vraag naar hogeropgeleiden resulteert waarschijnlijk ook in een stijging in het startersloon. De plekken waar een WO afgestudeerde momenteel het meeste verdienen is in het noorden en in het oosten van Nederland. Het gemiddelde salaris in deze gebieden ligt rond de 36.000 euro bruto per jaar. Dit in vergelijking met de overige gebieden in Nederland, voor het westen ligt het gemiddelde op 34.000 euro en in het zuiden op 32.000 euro. Voor de HBO’ers geldt dat het hoogste salaris te verdienen valt in de westelijke provincies van Nederland.

Naast een regionale verdeling is er ook een sectoren verdeling. De sector waar hogeropgeleiden het meest kunnen verdienen is nog steeds de farmaceutische en chemische sector. Het startersloon voor een WO afgestudeerde ligt in deze sector op 38.000 euro en voor een HBO afgestudeerde op 32.500 euro. De sector waar het minst verdient kan worden is de sector ‘overige zakelijke dienstverlening’, het salaris voor een WO afgestudeerde ligt 6.000 euro lager op 32.000 euro per jaar in deze sector en voor een HBO’er is het vershil minder groot. Een HBO afgestudeerde verdient per jaar 2.500 euro minder en komt op 30.000 euro.

Het AWVN verwacht dat de startersalarissen de komende tijd alleen nog maar zullen toenemen. De vraag naar hogeropgeleiden begint weer te stijgen en naar verwachting wordt de arbeidsmarkt krapper. De strijd om de hogeropgeleiden zal bij de werkgevers toenemen en een logisch gevolg hiervoor zou kunnen zijn dat de startersalarissen verhoogd worden. Kortom de arbeidsmarkt voor de hogeropgeleiden ziet er weer een stuk positiever uit volgens het AWVN.

Deel dit bericht