Randstad sollicitatietips, assessment

0

Assessment

Steeds meer sollicitanten krijgen bij een sollicitatie te maken met assessments. Een assessment is een psychologische test, waarbij je vragen beantwoordt en praktijkcases maakt. Er zijn drie redenen om assessments in te zetten, waarvan selectie het meest wordt gebruikt. Maar ook ontwikkelassessments of loopbaanassessments komen steeds vaker voor.

Hoe het werkt
Een assessment duurt vaak een hele dag en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • intelligentietests; om je werk- en denkniveau te bepalen
  • persoonlijkheidsvragen; om je karakter in te kunnen schatten
  • interview; waarbij je motivatie en cv verder worden uitgediept
  • praktijkcases; nagebootste werksituaties om je reactie en vaardigheden te testen


Voorbereiding

Het klinkt als een open deur, maar zorg dat je fit bent. Een assessment is inspannend en vergt veel van je energie en uithoudingsvermogen. Zorg dat je voldoende nachtrust hebt gehad en in een normale conditie bent. Ook hier geldt: kleed jezelf representatief. Naast de positieve uitstraling die zakelijke kleding je geeft, voel je jezelf veel beter in je rol dan in je spijkerbroek.

Win van tevoren informatie in: lees boeken over het doen van een assessment, maak tests om te oefenen en zoek informatie op het internet. Zo vang je twee vliegen in één klap: je leert jezelf kennen én je raakt geoefend in het maken van tests.

Voorwaarden
Een assessment mag alleen uitgevoerd worden volgens de voorwaarden van het NIP (Nederlands Instutuut van Psychologen). Daarbij gelden deze regels:

  • je mag je rapport altijd inzien voordat je opdrachtgever het rapport ontvangt. Dit mag je ook tegenhouden.
  • je hebt recht op voldoende toelichting over de vraagstelling van het onderzoek; wat willen ze aan het einde van het assessment van je weten?
  • je mag van tevoren weten wat je tijdens de testdag te wachten staat.
  • het onderzoeksbureau mag alleen rapporteren aan de opdrachtgevende organisatie; verder zijn jouw resultaten privé!

 

Deel dit bericht

Comments are closed.