Jezelf van je beste kant laten zien op een assessment

0
Leestijd: 3 minuten

Het is 14 oktober en de spanning is om te snijden. De assessmentdag van OchtendMensen is in volle gang: verschillende onderdelen volgen elkaar in razend tempo op en ondertussen willen de kandidaten ook nog overkomen als een leuke collega. Vorig jaar was ik zelf één van die zenuwachtige kandidaten. Strak van de spanning (en de cafeïne) begon ik aan een dag die oneindig leek te duren en tegelijkertijd heel snel voorbijging. Een goede voorbereiding heeft me geholpen om mezelf zo goed mogelijk te laten zien. Daarom een aantal tips op een rij.

Disclaimer: er gaan veel clichés de revue passeren. Bij sollicitatietips is het bijna niet te vermijden en dat is niet voor niets. Als de druk hoog is, kunnen mensen soms rare dingen gaan doen. Het kan dus geen kwaad om jezelf voorafgaand aan de assesmentdag aan een aantal vuistregels te herinneren.

 

1. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Eén punt heb je in ieder geval al binnen: je bent op deze blog terecht gekomen, dat betekent dat je je aan het voorbereiden bent. Dit is dan ook jouw laatste kans om het bedrijf waar je solliciteert duidelijk te maken, dat jullie een match zijn. Een aantal essentials op een rij:

–        Prent jezelf in om dicht bij jezelf te blijven. Zo laat je je niet van de wijs brengen als je gedurende de dag weinig feedback ontvangt.

–        Wees op tijd (neem een trein eerder), uitgerust en zorg dat je goed ontbeten hebt.

–        Lees je CV, sollicitatiebrief en de vacature nog eens door.

–        Tijdens inhousedagen of eerdere gesprekken heb je al kunnen zien hoe de dresscode binnen de organisatie is, pas je kleding daar op deze dag op aan. Beter overdressed dan underdressed, je hebt maar één kans voor een eerste indruk.

–        Neem een horloge mee en leg tijdens de dag je telefoon weg.

 

2. Wees de collega die je wil zien in deze wereld

Je ziet ze al in de wachtruimte tijdens die tergende minuten voor het assessment begint: je concurrenten. Zij zijn ook  intelligent, goed gekleed en hebben sociale vaardigheden waar Richard Branson nog wat van kan leren. Dat kan best intimiderend zijn. Aan de andere kant zijn zij je mogelijke nieuwe collega’s waar je misschien jaren mee gaat samenwerken. Jullie zitten in ieder geval in hetzelfde schuitje en wie weet waar je ze ooit nog tegen komt. Bovendien willen de meeste bedrijven medewerkers die goed kunnen samenwerken. Juist door je collegiaal op te stellen, kan je jezelf onderscheiden. Je hoeft niet bescheiden te zijn, maar je kan wel laten zien dat je successen weet te delen.

 

3. Je kan altijd opnieuw beginnen

Het slechte nieuws is dat er altijd wel wat mis gaat of beter had gekund op de assessmentdag. Het goede nieuws is gelukkig dat je ook altijd de kans hebt om je fouten te herstellen. Het is voor de toekomstig werkgever goed om te zien of je jezelf kan herpakken. Ga elke opdracht daarom tegemoet alsof het de eerste is en vergeet eventueel gemaakte fouten. Voel je je toch gestresst door een blunder of gewoon door de dag zelf, pak die rust. Ga even naar de wc, haal diep adem, ga des noods ongezien met je handen in de lucht staan en forceer een glimlach (het is even gênant,  maar  het effect  hiervan  is wetenschappelijk bewezen). Zie deze link.

Willy vatte het bovenstaande ooit al treffend samen: “gewoon authentiek blijven”. Jij laat je beste zelf zien op de assessmentdag en het is aan de organisatie om te beoordelen of dit met hen matcht . Veel succes!

 

—–

Yvonne Hage is adviseur bij OchtendMensen. OchtendMensen leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. OchtendMensen is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit bericht

Comments are closed.