Onderhandelen over je salaris: 10 tips!

0
Leestijd: 3 minuten

Het voordeel van job-hoppen is natuurlijk dat je kunt onderhandelen over je salaris, maar ook als je net begint met werken is onderhandelen over je salaris mogelijk. Maar, hoe doe je dit eigenlijk? Wij geven je 10 tips.

Tip 1 – Kies je moment

Over je salaris begin je natuurlijk niet direct, je wilt namelijk je bescheiden zelf laten zien en niet de geldwolf die je stiekem bent.
Soms wordt op de vacature al een salarisindicatie gegeven. Wanneer dit niet zo is, en je wederzijdse teleurstelling wilt voorkomen, zou je van te voren best even kunnen bellen om naar een salarisindicatie te vragen. Er is niets mis met informeren.

Echter, onderhandelen doe je echt niet in een eerste gesprek. Het is slim de onderhandelingen pas te starten wanneer je aangenomen bent. Zorg eerst dat je jezelf verkocht hebt en bespreek daarna pas het salaris.

Tip 2 – Doe onderzoek 

Wanneer je de functie valt onder een cao zal jouw onderhandelingspositie minder sterk zijn. Dit komt omdat je ingedeeld wordt in een schaal. Hier valt niet over te onderhandelen. De trede waarop jij binnen deze schaal wordt ingedeeld is echter wel bespreekbaar.

Als je niet onder een cao komt te werken, doe je er goed aan om zelf een indicatiesalaris te peilen. Dit kun je doen door een benchmark, via bijvoorbeeld Glassdoor. Je kunt ook in je eigen netwerk zoeken, zoals we al eerder schreven: vraag iemand die een soortgelijke functie heeft om erachter te komen wat een redelijk salaris is.

Tip 3 – Blijf reëel

Kijk goed naar de functie die jij wilt bekleden voor je de onderhandelingen ingaat. Ga je voor een startersfunctie? Dan is het salaris waarschijnlijk al vastgesteld en kun je dus niet onderhandelen. Bij verkoopgerichte functies zullen ze verwachten dat je goed onderhandelt. Ga dus na hoeveel onderhandelingsruimte er is.

Let wel heel goed op met wie je onderhandelt. Ook dat bepaalt de onderhandelingsruimte. Ga bij onderhandelingen ongeveer 10% boven je gewenste salaris zitten.

Tip 4 – Geld is veel, maar niet alles

Ook al zou geld voor jou de hoofdreden zijn om te werken, laat dit niet merken. De salarisonderhandelingen moeten niet de boventoon voeren, dus doseer je inspanning. Laat goed merken dat je de baan ook echt wilt. 

Tip 5 – Wees eerlijk

Pinnokkio is van hout, werkt niet en heeft geen salaris. Het liegen laat je maar aan hem over. Al lijkt het aantrekkelijk om te liegen over je huidige salaris zodat je er meer voor jezelf uit kunt halen, de waarheid kan altijd boven tafel komen. HR medewerkers kunnen om een loonstrook vragen, en dan ben je het bokje.

Tip 6 – Ga voor de secundaire arbeidsvoorwaarden

Niet alleen je primaire arbeidsvoorwaarden moet je goed regelen. En juist als hier niet over te onderhandelen valt, kun je misschien wel wat extra vakantiedagen, een pensioenregeling of een studie lospeuteren.

Tip 7 – Denk aan de toekomst

Als je onderhandeld hebt over je loon moet je ook denken aan je groeimogelijkheden. Wat is de jaarlijkse verhoging? En als je in een schaal zit, hoeveel treden kun je dan nog omhoog? Hoe vaak wordt het salaris per jaar verhoogd en waar is deze verhoging op gebaseerd?

Tip 8 – Vind de match

Je salaris zal moeten matchen met de verantwoordelijkheden die jij draagt. Als jij een moeilijke, verantwoordelijke taak verwacht te krijgen, dan zal je salaris ook hoger zijn. Is het openingsbod heel laag? Ga dan na of de baan wel echt is wat jij verwacht.

Ook moet je het jezelf niet onmogelijk maken. Als je veel te hoog begint en je poot stijf houdt, kom je niet bepaald sympathiek over. Bovendien wil je je toekomstige broodheer niet laten twijfelen over jouw beoordelingsvermogen.

Anderzijds, haak af wanneer het bod echt te laag voor je is en je er weinig toekomst in ziet. Geef dit aan en stop de sollicitatie zodat er geen onnodige energie verspild wordt door beide partijen.

Tip 9 – Creëer een win-win situatie

Solliciteren is een tweezijdig proces. Beide partijen zullen tevreden moeten zijn. Jij moet blij zijn met je nieuwe baan en je werkgever, en de organisatie moet blij zijn met de nieuwe aanwinst. Je moet er beide een goed gevoel aan over houden en daar eerlijk over zijn. 

Tip 10 – Weet wanneer op te houden

Als laatste tip geven we je graag mee dat je de grenzen moet aanvoelen. Ga niet staan drammen als een peuter die geen koekje krijgt. Hou je negatieve gevoelens in bedwang, raak niet geïrriteerd of boos. Geef mee en overschat jezelf niet.

Succes met solliciteren!

Deel dit bericht

Comments are closed.