Iedereen kent het en weet wat voor onzekere periode het is, solliciteren. Je gaat de goed vertrouwde studentenperiode achter je laten en met volle moed solliciteren op misschien wel je droomfunctie. Maar hoe begin je daar dan eigenlijk aan? Waar letten recruiters vooral op? Wat is de beste voorbereiding voor een sollicitatiegesprek nou eigenlijk? Campus recruiter Iris beantwoordt deze vragen en geeft je nog meer tips & tricks voor jouw sollicitatie in deze blog!
CV
Het begin van de sollicitatie is het aanleveren van een mooi en overzichtelijk CV waarop beschreven staat wie jij nou eigenlijk bent. Wie je bent, wat voor opleiding je (bijna) afgerond hebt en wat al je werkervaring tot nu toe is. Wanneer dit op orde is, dan heb je het halve werk al gedaan! Om je CV er nog meer te laten uitspringen is het handig om hem persoonlijker te maken door bijvoorbeeld een persoonlijke tekst toe te voegen waarin je een introductie geeft over wie jij nou echt bent. Daarin kan je benoemen wat je kwaliteiten zijn maar ook wat je ambitie is. Het allerbelangrijkste om niet te vergeten, wat wel vaak gebeurt, is het vermelden van je naam en je contactgegevens. So don’t make a rookie mistake.
Sollicitatiebrief
Tegenwoordig heeft elke student een opleiding en ook al ervaring opgedaan met een bijbaan of stages en andere nevenactiviteiten. Het punt waarbij je het verschil kunt maken is jouw sollicitatiebrief. Zorg ervoor dat je in je brief jouw motivatie duidelijk uitlegt. Wat spreekt je aan in de werkzaamheden die in de vacature staan? En als je een duidelijke motivatie hebt om voor Lidl te willen werken, vermeld die dan ook zeker. Gebruik verder jouw competenties en relevante werk/studie-ervaringen om ons ervan te overtuigen dat jij de perfecte kandidaat bent. Details doen ertoe! Dus check voordat je de brief verstuurt ook goed of jouw brief voldoet aan alle formele eisen van een sollicitatiebrief en sluit bijvoorbeeld af met een (formele) groet.
Leg vervolgens je brief even opzij en lees het een dag later nog eens door om te checken of alles klopt en of je echt tevreden bent. Ben je daarna echt zeker van je zaak? Laat dan alles, check, check, dubbel checken. Neem hier ook voldoende de tijd voor. Vraag je vriend(in), familie, kennis of gewoon je huisgenoot om je cv en je brief door te lezen. Vraag of zij achteraf een helder beeld hebben van wie je bent en wat je kan? Maar ook of je motivatie voor de functie én de organisatie duidelijk terug komt in de brief. Want een goed geschreven brief geeft onze recruiters meteen een positiever beeld van iemand. Dan sta je dus al op 2-0.
En dan… het sollicitatiegesprek.
Simple as that en we kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Bereid je goed voor (want ja, helaas gebeurt dit nog steeds niet altijd). Kijk vooraf waar je naar toe moet, check de route en plan wat ruimer voor het geval dat je onderweg wat vertraging oploopt. Dat geeft rust als je het gesprek in gaat. Zorg ook dat je weet met wie je het gesprek voert. Check vooraf LinkedIn bijvoorbeeld.
Verdiep je daarnaast in de organisatie en de functie. Als het goed is heb je vóór het schrijven van jouw sollicitatiebrief al bedacht waarom je bij Lidl past. Dan weet je dat we mensen zoeken met de Lidl-mentaliteit; aanpakkers die begrijpen dat de klant centraal staat bij alles wat we doen. Dat horen wij dus graag terug in een gesprek.
En last but not least, wees jezelf. De beste indruk maak je door jezelf te zijn en oprecht te zijn over wat je kunt en wat jouw ambities zijn. Ook wij proberen jou in het gesprek een goed en realistisch beeld te geven van onze organisatie, jouw toekomstige team en jouw werkzaamheden, zodat je precies weet wat je bij ons kunt verwachten.
Tevens goed om te onthouden. Een sollicitatiegesprek is in de eerste plaats een kennismaking. Jouw sollicitatiebrief heeft ons al overtuigd dat je een geschikte kandidaat bent. Wees dus niet te zenuwachtig. Wij gaan het gesprek altijd positief in en willen je vooral beter leren kennen om zo te kijken of we ook daadwerkelijk bij elkaar passen.