Voorbereiden sollicitatiegesprek? Vind hier de voorbereiding en de 5 beste sollicitatietips van 2023!

0
Leestijd: 6 minuten

Na lang zoeken naar een baan mag je eindelijk op sollicitatiegesprek komen. Wat nu? In deze blog vol recente en relevante sollicitatietips lees je wat je kan verwachten en hoe je je perfect voorbereid op een sollicitatiegesprek. 

Is jouw sollicitatiegesprek online? Klik dan door naar onze blog met 9 tips en een online sollicitatie checklist.

online sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprekken

Er zijn meerdere soorten sollicitatiegesprekken. De voorbereiding die je nodig hebt, hangt af van het soort sollicitatiegesprek dat je hebt. De verschillende stadiums van een sollicitatie zijn;

 • Eerste sollicitatiegesprek
 • Tweede sollicitatiegesprek
 • Arbeidsvoorwaardengesprek

Eerste sollicitatiegesprek

Het eerste sollicitatiegesprek wordt ook wel een kennismakingsgesprek of intakegesprek genoemd. Het eerste sollicitatiegesprek heeft als doel om jou beter te leren kennen, om te weten wie je bent en wat de dingen zijn die je motiveren.

Tweede sollicitatiegesprek

Waar het eerste sollicitatiegesprek ertoe diende om je beter te leren kennen, is het doel van het tweede sollicitatiegesprek om inhoudelijk op de functie te verdiepen.

Arbeidsvoorwaardengesprek

Willen ze je de baan aanbieden? Tof zeg! Het wordt nu tijd om je voor te bereiden op je arbeidsvoorwaardengesprek, oftewel, tijd om te onderhandelen over je salaris. Wil je weten hoe je dit het beste doet? Klik dan verder voor 10 tips om te onderhandelen over je salaris.

Onderhandelen over je salaris: 10 tips!

 

Nog geen sollicitatiegesprek? Geen probleem. Solliciteer snel en makkelijk op onze vacatures!

Vacatures

Voorbereiding sollicitatiegesprek 

Goed begonnen is half gewonnen! Wil jij je kans vergroten op die ene baan, ben je zenuwachtig en wil je wegdoen met de spanning? Dan is het voorbereiden het halve werk. Wanneer je voorbereid bent op het gesprek, weet je wat te verwachten, verkrijg je zelfvertrouwen en kom je professioneel over. Maak dus een goede eerste indruk op je sollicitatiegesprek door je voor te bereiden. 

Wil je meer advies voor het maken van een goede eerste indruk? Lees hieronder tips voor het voorbereiden van je sollicitatiegesprek.

voorbereiding sollicitatiegesprek

Vooronderzoek sollicitatiegesprek

De vraag die we allemaal kennen en die nu de dag nog steeds bij elk sollicitatiegesprek voorbijkomt; ‘Waarom wil je deze baan bij ons bedrijf?’. Dit is gelijk de kans om je te onderscheiden van de andere sollicitanten. Dit is jouw moment om te laten zien dat je voorbereid bent op je sollicitatiegesprek, dat je jezelf hebt verdiept in de organisatie en niet zomaar ergens gesolliciteerd hebt.

Bezoek de website en social media van het bedrijf en kijk ook op Google wat voor informatie je kan vinden over het bedrijf. Terwijl je goed voorbereidt op je sollicitatiegesprek, zie of je antwoord kan geven op enkele vragen als:

 • Bij wat voor bedrijf heb ik gesolliciteerd?
 • Hoe groot is het bedrijf en wat voor afdelingen heeft het?
 • Wat is de missie en visie van het bedrijf en waar staat het voor?
 • Wat vind ik leuk aan het bedrijf en hoe relateer ik daaraan?
 • Wat zijn de functie-eisen voor deze vacature? Begrijp ik al deze eisen? Voldoe ik aan deze eisen? En waarom?
 • Wat speelt er nu vooral in dit werk? En hoe zou jij een bijdrage leveren als je de baan zou krijgen?

Weet wie je gesprekspartner is

Wil je meer op je gemak zijn en minder zenuwachtig voor je sollicitatiegesprek? Zoek dan je gesprekspartner eens op! Kijk of je gesprekspartner en jij iets gemeen hebben, misschien hebben jullie dezelfde interesses, hebben jullie dezelfde opleiding gevolgd, of wonen jullie in dezelfde stad. Gebruik deze extra kennis om het ijs te breken.

Ken jezelf

Om jezelf goed neer te zetten is het belangrijk om jezelf te kennen. Om te weten wie je bent, wat je goede- en slechte eigenschappen zijn, waar je goed in bent, wat je leuk vindt om te doen maar ook om te weten wat je eigen waardes zijn en de doelen die je voor jezelf gesteld hebt. Wanneer jij in een sollicitatiegesprek jezelf goed voorstelt is het makkelijker voor je gesprekspartner om een visie te krijgen van jou op het werk. Dus vertel vooral ook hoe het is om met jou te werken.

Wil jij een goed beeld van jezelf schetsen maar weet je niet hoe? Lees hier meer over hoe jij jezelf beter leert kennen.

leer jezelf kennen

Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?

Recruiters vragen meestal om enkele goede en slechte eigenschappen, door middel van deze goede en slechte eigenschappen proberen ze te achterhalen wat je als persoon meebrengt voor het bedrijf. Deze eigenschappen onderscheiden je van een ander en zorgen ervoor dat jij bent wie je bent.

Enkele goede en slechte eigenschappen staan hier beneden.

Goede eigenschappen:

 • Stressbestendig
 • Leergierig
 • Betrouwbaar
 • Luisterend vermogen
 • Initiatiefrijk

Slechte eigenschappen:

 • Ongeduldig
 • Eigenwijs
 • Moeite met prioriteiten stellen
 • Moeite met afspraken nakomen
 • Moeite met communiceren

Wil jij weten welke goede en slechte eigenschappen er nog meer zijn? Bekijk dan onze blogs met goede eigenschappen en slechte eigenschappen.

Meest gestelde vragen bij een sollicitatiegesprek

Nu dat je in het bedrijf verdiept hebt en jezelf hebt leren kennen is het tijd om erachter te komen wat de meest gestelde vragen zijn die gesteld worden bij een sollicitatiegesprek.

De meest voorkomende vragen in een sollicitatiegesprek zijn:

 • Hoe zou jij jezelf omschrijven?
 • Kan je jezelf even voorstellen?
 • Welke belangrijke keuzes hebben je geleid tot wie je nu bent?
 • Waarom solliciteer je voor deze functie?
 • Waarom wil je bij dit bedrijf werken?
 • Wat kan je over dit bedrijf vertellen?
 • Hoe ga jij om met stressvolle situaties?

Stel zelf ook vragen

De vraag die je hoe dan ook zal krijgen aan het einde van je sollicitatiegesprek is de vraag of jezelf nog vragen hebt. Dit is de vraag die gesteld wordt om te kijken of je goed bent voorbereid en of je het initiatief hebt genomen om het bedrijf en de functie te onderzoeken. Dus wees voorbereid en zorg dat je enkele vragen hebt om te stellen zodat het niet overkomt dat je onvoorbereid naar je sollicitatiegesprek bent gekomen. 

 Vragen die je zou kunnen stellen zijn: 

 • Als ik de baan krijg, welke rol zou het bedrijf willen dat ik vervul? 
 • Welke eigenschappen zijn het belangrijkst bij het vervullen van deze baan? 
 • Vanuit uw perspectief, wat is ervoor nodig om te slagen in deze functie? 
 • Waar ziet u het bedrijf over 5 jaar? 
 • Zijn er nog dingen uit mijn cv of dit gesprek dat ik zou kunnen toelichten?

In het geval dat al je vragen tijdens het gesprek zijn beantwoord, vermeld dit dan ook en zeg welke vragen je had en wat het antwoord daarop was. Dit laat zien dat je aandachtig hebt geluisterd! 

Ben je opzoek naar meer veelgestelde vragen en/of vragen die je zelf kan stellen op een sollicitatiegesprek? Bekijk dan onze blog met meer informatie over wat je kan verwachten op een sollicitatiegesprek.

meer info

De 5 beste sollicitatietips voor je sollicitatiegesprek

1. Wees op tijd

Te laat komen bij de eerste ontmoeting met je potentiële werkgever is echt niet oké. Het is ook niet fijn om hijgend en zwetend je gesprek in te gaan. Zorg daarom dat je weet waar je moet zijn en hoe laat je gesprek begint. Ga je met het openbaar vervoer, check dan op tijd 9292. Ben je met de fiets, controleer van te voren of het werkt. Indien je met de auto gaat, zorg dat er benzine in zit of vertrek op tijd om te tanken . Alsnog bang dat je te laat komt? Zet dan je klok, wekker, of telefoon gewoon een halfuurtje vooruit. Kom je na dit alles toch te laat? Bel je gesprekspartner en geef aan dat je later bent op je sollicitatiegesprek.

2. Kleed je naar de baan

Een onderdeel van de voorbereiding is je verschijning. Wat je aan moet trekken, hangt natuurlijk af van het bedrijf waar je solliciteert. Is het een advocatenkantoor? Dan is een stropdas wel zo netjes. Is het een koffiebar? Kleed jezelf zoals je bent en keep it casual. Heb je eigenlijk geen idee waar je gaat solliciteren, speel dan op safe met een overhemd. Je kunt in zo’n situatie beter overdressed gaan dan underdressed. Vindt je het toch lastig om je sollicitatie-outfit bij elkaar te zoeken? Lees onze blog om erachter te komen wat de juiste kledingkeuze is voor je sollicitatiegesprek.

3. Denk aan je houding

Zorg dat je rechtop zit tijdens het gesprek. Een actieve houding geeft aan dat je echt luistert naar wat de ander zegt en het laat zien dat je bereid bent om je voor de baan in te zetten. Je communiceert niet alleen met de woorden die je spreekt maar ook met je lichaam en het gebruik van gebaren. gebruik dit tijdens jouw sollicitatiegesprek. Met gebaren kun je jouw gesprek extra kracht geven. Vermijd gekruiste armen, deze geven een gesloten indruk.

4. Ben een goede luisteraar en een goede spreker

Een goede luisteraar gaat in op wat de gesprekspartner vertelt en stelt inhoudelijke vragen. Een goede spreker zorgt dat zijn of haar sterke punten beknopt, duidelijk en feitelijk worden verteld. Je legt uit wat je het bedrijf kunt bieden. Krijg jij vragen van de ander, dan is enkel met ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden niet voldoende. Leg je standpunt uit en geef aan hoe jij de baan voor je ziet. Blijf altijd positief, ook als je vertelt over je vorige baantjes of werkgevers.

5. Wil die baan echt

We worden gemotiveerd door dat wat we daadwerkelijk willen. Ben jij echt gemotiveerd om die baan te krijgen, dan zal je jezelf meer inzetten, beter neerzetten en zal je sollicitatiegesprek van het begin tot eind goed voorbereid zijn.

 

Je bent nu aan het einde gekomen van dit artikel. Je hebt gelezen wat ervoor nodig is om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. Het is nu tijd om je voor te bereiden op je sollicitatiegesprek en die nieuwe baan te bemachtigen.

afronden sollicitatiegesprek

Ben je na het lezen van deze tips voor je sollicitatiegesprek nog steeds zenuwachtig? Bekijk dan nu hoe je met deze 6 tips van je zenuwen afkomt voor een sollicitatiegesprek.

6 tips om van je zenuwen af te komen
Deel dit bericht

Comments are closed.