Personal Branding

0

De naam zegt het al, personal branding is jezelf als merk verkopen. Hierbij maak je gebruik van persoonlijkheid en kennis om je te onderscheiden van anderen. Over het algemeen ligt de focus op zelfverbetering, met personal branding hanteer je naast zelfverbetering het verpakken van jezelf. Het imago dat andere van je hebben, zal constant verbeterd moeten worden. Denk bij personal branding aan Conrad Hilton die verschillende hotelketens heeft opgericht. Door middel van personal branding staat de naam Hilton nu bekend als een van de grootste en exclusiefste hotelketens van de wereld.

Hoe werkt personal branding?
Een identiteit is hoe een persoon daadwerkelijk is qua eigenschappen, gedrag en communicatie. Branding of imago is hoe een persoon zich naar buiten toe presenteert. Zo is het de bedoeling om met personal branding je zo uniek mogelijk te onderscheiden door te laten zien waar je voor staat. Iedereen heeft wel associaties met bepaalde kleuren of voorwerpen en relateert daar automatisch een merknaam aan (gele M = Mac Donalds). Dit is ook de functie van personal branding. Zaken waar o.a. rekening mee moet worden gehouden zijn: je kennis, vaardigheden, doelen en voorkeuren. Wat stemt met elkaar overheen? Wat is onderscheidend? Wat is je beste eigenschap? Is dit goed op orde, dan kan je jezelf gaan branden. Een kort stappenplan:

  • Schrijf al jouw eigenschappen op, zowel positief al negatief, en ga na wat nou echt een toegevoegde waarde is en wat jou uniek maakt.
  • Bepaal je belangrijkste eigenschappen en concludeer welke eigenschap jou onderscheidt van anderen. 
  • Bepaal hoe je jezelf naar buiten toe wilt branden en vooral naar wie.
  • Beschrijf je personal brand in een kort maar krachtige zin. Denk hierbij aan een USP.
  • Vermeld je brand op social media en bij activiteiten. Probeer je merk na te komen en deze verder te ontwikkelen.


De online wereld en personal branding
Door de overnemende rol van het internet heeft branding zich hierop moeten aanpassen. Buiten de offline identiteit bezit vrijwel iedereen door social media een online identiteit. Deze online identiteit verschilt vaak van de identiteit in de echte wereld. Wat namelijk zichtbaar is, zijn de identiteit veranderingen door de social media. Identiteiten van rolmodellen of voorbeelden worden hier vaak overgenomen. De personal branding kan online dus anders zijn ten opzichte van de echte identiteit.

Sollicitatie en personal branding
Bedrijven kijken naar de social media waarop iemands online identiteit duidelijk te zien is. Dit is een nieuwere functie van personal branden. Werkgevers analyseren potentiele sollicitanten om te besluiten of ze geschikt zijn. Facebook, Twitter en LinkedIn zijn grote voorbeelden van social media waarop profielen bekeken kunnen worden. Niet alleen social media maar search engines en andere middelen staan beschikbaar om de volledige achtergrond van een sollicitant de bekijken. Het is dus erg belangrijk om social media zoals Facebook en Twitter bij te houden en geen rare vakantie foto’s op je tijdlijn te plaatsen. Plaats links naar je actuele LinkedIn profiel en eventuele blogs of artikelen die je hebt geschreven. Dit geeft de sollicitant betere kansen om op te vallen bij de werkgevers. De eerste indruk heeft immers een grote invloed.

Kanttekeningen personal branding
Vaak vertonen personen zich anders dan ze in de werkelijkheid zijn, Het gaat hier meer om zelfpromotie dan de werkelijke expressie. Deze personen vertekenen de werkelijkheid en doen zich voor als een perfect iemand. Dit geldt niet alleen voor het professionele leven maar ook van het persoonlijke leven. Boeken die je helpen met personal branding vatten lezer meer op als ‘hoe je imago eruit moet zien’ dan authenticiteit. Wat wel goed is om te leren, zijn hoe bepaalde positieve eigenschappen naar buiten toe gepromoot kunnen worden.

Op SollicitatieBlog.nl vind je meer informatie over Personal Branding.

Deel dit bericht