Stage Communicatie

0

Voor elk bedrijf is communicatie erg belangrijk. Binnen een bedrijf zijn simpelweg twee vormen van communicatie te onderscheiden, namelijk interne en externe communicatie. Interne communicatie is de communicatie die binnen het bedrijf plaats vindt en in principe komt een buitenstaander nooit achter deze informatie. Externe communicatie kan op verschillende manieren plaatsvinden, denk hierbij aan de communicatie met de doelgroep, de klanten, de leveranciers en overige partijen die zich buiten het bedrijf bevinden. Deze communicatie verloopt naar deze verschillende stakeholders via diverse kanalen waaronder de pers, Social Media, telefoon, e-mail, etc.

Soorten communicatie stages
Ben jij op zoek naar een stage in de richting van communicatie? Dan is het belangrijk om eerst voor jezelf te beslissen welk type van communicatie binnen een bedrijf jij interessant vindt. Hieronder vind je in het kort verschillende soorten communicatie stages en wat er bij deze stage precies van je verwacht wordt.

1. Human Resource Management
Human Resource Management is natuurlijk een studie en vakgebied op zichzelf, maar een van de belangrijkste punten binnen HR is de communicatie met het personeel. Daarnaast staat ook de ontwikkeling en werving van het personeel centraal. Bij een stage in HR zal je vaak bij het gehele proces betrokken worden en heb je ook nog kans om verantwoordelijk te zijn voor een van de onderdelen binnen HR.

2. Public Relations
Voor bedrijven is het erg belangrijk dat de relatie met haar doelgroepen goed blijft. De afdeling Public Relations (PR) binnen een bedrijf is hier verantwoordelijk voor. Het gaat hier dus niet om reclame maken voor een bedrijf, maar juist om ervoor te zorgen dat de reputatie goed blijft. Denk hierbij aan reageren in de pers of klachtafhandeling wanneer klanten problemen hebben. Bij een PR stage zal je dus echt bezig zijn om de goede reputatie van een bedrijf in stand te houden en het liefst nog te verbeteren.

3. Marketing & Communicatie
Naast de relaties goed houden met de verschillende belanggroepen, maakt een bedrijf ook reclame voor zichzelf. Bij een Marketing & Communicatie stage zal jij hier mee bezig zijn. Je zal content ontwikkelen die de doelgroep aanspreekt en het bedrijf dus meer klanten zal opleveren. Daarnaast zal de communicatie via Social Media ook een rol kunnen spelen bij deze stage.

Deze drie stages zijn natuurlijk maar enkele voorbeelden! Er zijn heel veel verschillende soorten (en veel specifiekere) soorten communicatie stages.

Verschil tussen hbo en wo communicatie stages
Sommige bedrijven zijn specifiek op zoek naar stagiaires op hbo- of wo niveau, maar zit hier nu echt zoveel verschil in? Natuurlijk verschillen de studies van elkaar. Het grootste verschil tussen deze twee stages is dat hbo stages er op zijn gericht dat studenten alles wat zij geleerd hebben in de praktijk zullen gaan toepassen. Wo stages richten zich meer op de wetenschappelijke kennis van de studenten. Deze studenten zullen in hun stage juist de vertaalslag moeten gaan leggen naar de praktijk.

Solliciteren als Communicatie stagiair
Heb jij een leuke stage in de communicatie gevonden en wil je gaan solliciteren? Houd er dan ook hier rekening mee dat jij een communicatie student bent! Zorg dat zowel je cv als motivatiebrief echt pakkend zijn, niet alleen qua uiterlijk zodat jij opvalt in de stapel, maar zorg er ook voor dat de tekst die jij geschreven hebt pakkend is.

Deel dit bericht