Stagemarkt

0

Ben jij opzoek naar een stage? Heb je dan al eens nagedacht om een stagemarkt te bezoeken? Tegenwoordig moet je voor bijna elke studie wel één of meerdere stages lopen. Om ervoor te zorgen dat jij veel verschillende bedrijven leert kennen en uiteindelijk bij een bedrijf terecht kan komen dat echt bij jou past, organiseren de onderwijsinstellingen vaak een stagemarkt.

Wat is een stagemarkt?
Een stagemarkt is een event waar bedrijven en studenten elkaar kunnen leren kennen. In een grote ruimte zijn veel verschillende bedrijven aanwezig met personeel en promotiemateriaal. De studenten kunnen rondlopen en informatie krijgen over stages bij de bedrijven.

Het personeel van deze bedrijven maakt graag een praatje en willen je veel vertellen over het bedrijf. Met veel promotiematerialen zoals pennen, snoepjes, zonnebrillen of andere handige dingen proberen zij jouw interesse te wekken. Naast dat je als student allemaal informatie kan krijgen, tonen de bedrijven juist ook interesse in de student, want misschien ben jij wel de topper die het team kan versterken tijdens je stageperiode.

Hoe bereid je je als student voor op een stagemarkt?

  • Bestudeer de informatie goed. Waar wordt de stagemarkt gehouden en hoe laat begint hij?
  • Zoek informatie over welke bedrijven aanwezig zijn op de stagemarkt.
  • Bedenk welke bedrijven je interessant vindt en waar je wat meer van wilt weten.
  • Bedenk ook wat jij wilt leren op je stage, zodat je weet naar welke functie je opzoek gaat.

 

Wat doe je tijdens de stagemarkt?
Als je op de stagemarkt bent ga je eerst opzoek naar de richting die jou leuk lijkt (dit heb je dus als het goed is al besloten). Vaak worden er op een stagemarkt hele verschillende soorten stages aangeboden voor hele verschillende studies en bedrijven. Normaal gesproken worden de stagemarkten wel zo ingedeeld dat dezelfde soort stages bij elkaar staan. Ben je bij de richting die jou leuk lijkt? Maak dan een praatje met de mensen van het bedrijf. Vaak zijn op deze markt huidige stagiairs meegekomen met het bedrijf om wat over hun stage te vertellen. Informeer hier goed naar hun taken, hoe het bevalt om binnen dit bedrijf te werken en welke verantwoordelijkheden ze hebben gekregen. Naast informatie inwinnen en een praatje houden met een van de medewerkers, zijn er ook vaak bedrijven die presentaties geven. Ook hier kan je veel informatie krijgen. Daarnaast zullen er aan het eind vragen gesteld worden en stelt misschien iemand anders wel de vraag waardoor jij interesse krijgt.

Wat doe je na afloop van een stagemarkt?
Ben jij leuke stages tegengekomen op de stagemarkt? Ga dan nog eens rustig thuis naar de website van het bedrijf en bekijk de stage vacatures. Let daarbij op de volgende punten:

  • Waar is de stage? (sommige bedrijven hebben meerdere vestigingen)
  • Om welke functie gaat het en welk takenpakket ga jij krijgen?
  • Krijg je stagevergoeding?

 

Lijkt deze stage helemaal bij jou te passen. Wacht dan niet te lang en solliciteer direct. Laat in je sollicitatiebrief weten dat jij op de stagemarkt gesproken hebt met een van de werknemers van het bedrijf, dat je hierdoor erg enthousiast bent geworden en dat je graag bij het bedrijf wilt gaan stage lopen.

Oriënteer je goed!
Dus moet jij binnenkort stage lopen? Zorg dan dat jij je goed oriënteert. Een stagemarkt kan hier erg goed bij helpen om bedrijven te leren kennen. Natuurlijk levert een stagemarkt je niet meteen een stage op, maar het geeft jou wel een goed beeld wat voor soorten bedrijven en stages er allemaal zijn.

Deel dit bericht