Voorbeeld Sollicitatiebrief Stage

0

Een goede sollicitatiebrief moet overzichtelijk zijn, dit betekent dat het opgedeeld is in vier of vijf alinea’s met elk een eigen thema. Het is ook belangrijk dat het helder, begrijpelijk en foutloos geformuleerd is. Het heeft een prettige lay-out en is niet te langdradig. Het is handig als je de sollicitatiebrief in een overtuigende stijl schrijft, zo zorg je ervoor dat je nieuwsgierigheid opwekt bij het stagebedrijf. De informatie moet je kort maar krachtig presenteren en ervoor zorgen dat het interessant is om te lezen. Het doel van een sollicitatiebrief is het uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Het is dus belangrijk dat je een goede motivatie hebt, dit deel van de brief is voor een bedrijf het meeste interessant. Een tip is om voor jezelf op te schrijven waarom je de stage zo graag wilt, dit zijn de punten die sowieso in je motivatie moeten komen. De inhoud kan je op het stagebedrijf toespitsen! Een nette sollicitatiebrief kan het beste worden opgebouwd volgens het kop-romp-staart model. De verhouding tekst voor dit model is ongeveer 20-60-20.

Kop
Dit is het begin van de brief en dient pakkend, creatief en boeiend te zijn. Je maakt in de betreftregel duidelijk om welke functie het gaat. Een goede openingszin is een persoonlijke, originele en enthousiaste openingszin. Het is namelijk de bedoeling dat je opvalt tussen alle andere sollicitatiebrieven. Naar aanleiding van uw advertentie, Langs deze weg zou ik mij graag kandidaat stellen zijn dus te standaard. Het is ook goed om een andere schrijfstijl te gebruiken, je kan uitdaging gebruiken maar dit is inhoudsloos omdat alle brieven er vol mee staan. 

Romp
De romp is de kern van de brief, hierin vermeld je waarom je deze stage wilt. Je motivatie, welke kennis en ervaring je hebt, je kan hierbij verwijzen naar je CV en waarom ze jou aan zouden moeten nemen. Het is ook belangrijk dat je je inleest in het bedrijf waarnaar je solliciteert, je kunt namelijk in de romp ook uitleggen wat je aantrekt in het bedrijf, de functie of de sector. De vacature is ook een handvat voor de romp, je kijkt naar de eisen die er gesteld worden aan de stage. Per eis ga je aantonen waarom jij denkt dat je voldoet aan die eisen. Je geeft aan waarom je bij het bedrijf aan de slag wilt en waarom je denkt dat deze stage bij jou past. 

Staart
Dit is het einde van de sollicitatiebrief, hierin vermeld je per wanneer je beschikbaar bent. Dat je uitkijkt naar een uitnodiging voor een gesprek. Het is goed te vermelden wat je met deze brief wilt bereiken, de uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Als allerlaatste vermeld je de bijlagen, in dit geval je CV. 

Pas deze informatie toe en solliciteer direct naar een stage die bij je past.

 

Deel dit bericht