De top 5 moeilijke sollicitatievragen, het zal je gebeuren. Als je aan de slag wil gaan voor grote bedrijven of in de consultancy, kan je erop rekenen dat je moeilijke vragen krijgt. Die vragen zijn bedoeld om je creativiteit, inventiviteit en analytisch vermogen te testen. Vele sites pikten het op, maar niemand gaf antwoord! Wij schieten te hulp, een rondje langs de kantoorburelen zorgde voor wat leuke antwoorden.
1. “Hoeveel katten zijn er in Nederland?” – Accenture (Junior Technology Consultant)
Begin 2021 waren er ongeveer 8 miljoen huishoudens. 25% van de huishoudens heeft een kat als huisdier. Dat komt neer op 2 miljoen katten. Exclusief de zwerfkatten komt het antwoord volgens Google neer op 2,6 miljoen.
2.“Hoeveel liter verf heb je nodig om een airliner te verven?”- KPMG (Junior Consultant)
Die weten we! Niet logisch beredeneerd, wel gewoon waar: 1.000 liter verf als het een KlM-vliegtuig betreft.
3. “Hoeveel pingpongballetjes passen er in een middelgrote auto? ” – bij De Kleine Consultant (Consultant)
Ons antwoord: De omvang van een pingpongballetje bereken je als volgt: 4/3 π * r3. De diamater is ongeveer 4cm. Dus, r = 2. Dan is de inhoud van een pingpongballetje dus ongeveer 33,5cm3. De kofferbak van een middelgrote auto is ongeveer 430L, dus alleen al in de kofferbak passen 12.835 pingpongballetjes. De rest mag je zelf berekenen, we doen niet alles voor je.
4. “Waarom zijn putdeksels rond?” – Achmea (Data Management)
Ons antwoord: vroeger waren putdeksels er ook in de vierkant variant, maar vierkante putdeksels kunnen diagonaal in de put vallen. Daarom zijn putdeksels rond. Onder die putdeksel stroomt trouwens dagelijks ruim 3 miljoen kg poep en 20 miljoen liter urine. Cheers! Wanneer kan ik beginnen?
5. Hoeveel kinderen worden er elk jaar geboren in Nederland?
Ons antwoord: Deze vraag is ideaal voor de mensen die zeggen goed te kunnen analyseren. Met een beetje analyse vermogen en hoofdrekenvaardigheid kom je er wel uit. Als Nederland 17,6 miljoen inwoners heeft, we gemiddeld 80 jaar oud worden en er iets meer kinderen worden geboren dan er mensen doodgaan, dan zitten we ongeveer op 220.000 (17,6 miljoen/ 80=220.000). Maak nog een correctie voor het immigratie-saldo, dan zou ik zelf 160-180.000 kinderen antwoorden. Het exacte antwoord voor 2019 is trouwens 169 680 baby’s. Maar het gaat mij meer om de analyse.”
Hoe beantwoord je deze vragen?
Wat voorop staat is dat je absoluut nooit moet zeggen dat je het antwoord op de vraag niet weet! Dit komt erg slecht over. Als je het antwoord echt niet weet kun je tijd winnen door een tegenvraag te stellen, bijvoorbeeld door te vragen waarom de vraag wordt gesteld. Bij dit soort vragen is er meestal geen goed of fout antwoord, maar gaat het om de stappen die je zet op weg naar het antwoord. Probeer logisch na te denken en leg de recruiter uit welke stappen je hebt doorlopen op weg naar je antwoord, zodat jouw antwoord voor de recruiter ook logisch is. Het is goed om een antwoord te formuleren dat dicht bij jezelf ligt, omdat het antwoord dan natuurlijk overkomt. Bij het antwoord moet je goed in je achterhoofd houden voor welke functie je solliciteert, want waarschijnlijk wil de persoon tegenover je met de gestelde vraag weten of jij geschikt bent voor de functie en dan kun je het beste een antwoord geven dat goed bij de functie past.
Sollicitatietips
Nu weet je wat de top 10 moeilijkste vragen zijn! Mocht je willen voorbereiden op meer sollicitatievragen. Lees dan snel verder!
- Klik hier om de meest voorkomende sollicitatievragen te lezen.
- Klik hier om de 16 veel gestelde vragen tijdens een sollicitatie te lezen.
Succes met de voorbereidingen voor je volgende sollicitatie!
Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeship, business course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!