Overslaan en naar de inhoud gaan

5 Slechte Eigenschappen bij sollicitatie | Tips en Advies

slechte_eigenschappen_die_je_kunt_noemen_tijdens_je_sollicitatie

Solliciteren kan een spannende, maar ook uitdagende ervaring zijn. Het is jouw kans om een potentiële werkgever te overtuigen van je kwaliteiten en geschiktheid voor de functie. Echter, bepaalde eigenschappen kunnen jouw kansen negatief beïnvloeden. Hier bespreken we vijf eigenschappen die je beter kunt vermijden tijdens het sollicitatieproces en bieden we advies om deze in je voordeel om te buigen.

1. Onvoorbereid zijn

Het tonen van een gebrek aan voorbereiding, zoals niet weten wat het bedrijf doet of geen vragen klaar hebben, laat een slechte indruk achter.

Voorbeeld: Je komt aan bij een sollicitatiegesprek en de interviewer vraagt wat je weet over het bedrijf en je kunt alleen antwoorden met algemene informatie die je snel op de website hebt gezien.

Advies met actie: Voordat je naar het gesprek gaat, neem je de tijd om het bedrijf grondig te onderzoeken. Kijk verder dan de startpagina; duik in hun blogposts, persberichten en sociale media kanalen. Kom met een diepgaand begrip van hun missie, recente prestaties en uitdagingen. Bereid een vraag voor zoals, "Ik las over uw recente uitbreiding naar de Europese markt. Hoe ziet u deze beweging het bedrijfslandschap in de komende jaren beïnvloeden?"

2. Negativiteit over vorige werkgevers

Negatief spreken over je vorige werkgever of collega's kan vragen oproepen over je professionaliteit en teamgeest.

Voorbeeld: De interviewer vraagt waarom je je vorige baan hebt verlaten en je begint te klagen over je vorige baas en collega's.

Advies met actie: Herschrijf je verhaal met een focus op groei en wat je zoekt in je volgende rol. Zeg iets als, "Ik ben op zoek naar een omgeving waar ik mijn passie voor projectmanagement verder kan ontwikkelen en waar ik kan bijdragen aan een team dat innovatie en samenwerking waardeert."

3. Gebrek aan enthousiasme

Een gebrek aan passie of enthousiasme voor de functie of het bedrijf kan overkomen alsof je niet echt geïnteresseerd bent in de baan.

Voorbeeld: Wanneer gevraagd wordt waarom je geïnteresseerd bent in de positie, geef je een vaag antwoord dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging.

Advies met actie: Laat je ware interesse in de positie zien door specifiek te zijn over wat je aantrekt in de rol en het bedrijf. Bijvoorbeeld, "Ik ben bijzonder enthousiast over deze positie omdat het me de kans biedt om mijn expertise in digitale marketing in te zetten in een sector die gepassioneerd is over duurzaamheid, iets waar ik persoonlijk zeer gepassioneerd over ben."

4. Te veel zelfpromotie

Hoewel het belangrijk is om je prestaties te delen, kan te veel focus op jezelf zonder te laten zien hoe je bijdraagt aan het team of bedrijf als egocentrisch worden gezien.

Voorbeeld: Je spendeert het hele interview aan het opsommen van je persoonlijke successen zonder te verbinden hoe deze successen het team of bedrijf ten goede kunnen komen.

Advies met actie: Maak je successen relevant voor de positie waarop je solliciteert. Bijvoorbeeld, "In mijn vorige rol heb ik een marketingcampagne geleid die de verkoop met 20% verhoogde. Ik ben enthousiast om soortgelijke strategieën toe te passen en samen te werken met uw team om uw merkbekendheid te vergroten."

5. Weerstand tegen feedback

Als je defensief reageert op feedback of kritiek, kan dit blijk geven van een gebrek aan aanpassingsvermogen en leervermogen.

Voorbeeld: De interviewer geeft je een hypothetische situatie en vraagt hoe je zou reageren op kritiek van een teamlid. Je antwoordt defensief en benadrukt dat je meestal gelijk hebt.

Advies met actie: Laat zien dat je openstaat voor constructieve feedback en beschouw dit als een kans om te groeien. Een betere reactie zou zijn, "Ik waardeer feedback omdat het me helpt te groeien en te verbeteren. In een eerdere rol kreeg ik constructieve kritiek op een projectvoorstel. Ik gebruikte die feedback om mijn voorstel te verbeteren, wat uiteindelijk leidde tot een succesvoller project."

Door deze voorbeelden te integreren in je voorbereiding en mindset, kun je de valkuilen van deze slechte eigenschappen vermijden en je kansen tijdens het sollicitatieproces verbeteren.

5-slechte-eigenschappen-die-je-kunt-noemen-tijdens-je-sollicitatie

Meerdere voorbeelden van slechte eigenschappen

Voorbeeld 1 - ‘Ik heb moeite met prioriteiten stellen’

Solliciteer je op een (starters)functie waarbij je nog niet veel verantwoordelijkheid of vrijheid krijgt, dan is dit antwoord een mogelijke oplossing op de vraag of je slechte eigenschappen kunt benoemen. Je noemt namelijk een eigenschap die constant in ontwikkeling is; je wilt je hier natuurlijk wel in verbeteren. Vertel daarom ook dat je wel de drive hebt om hier energie in te steken, en wellicht met de ontwikkelde eigenschap door te groeien.

Pas je antwoord wel aan op de functie waar je voor solliciteert.

Solliciteer je bijvoorbeeld op een leidinggevende functie, dan is dit antwoord niet verstandig. Deze functie vraagt namelijk een zekere mate van zelfstandigheid, discipline en het vermogen om prioriteiten te kunnen stellen. Speel in deze situatie in op eigenschappen die niet per definitie vereist zijn voor deze leidinggevende functie, maar die wel van meerwaarde kunnen zijn. Je empathisch vermogen is bijvoorbeeld een eigenschap die je sterk zou kunnen ontwikkelen in een leidinggevende rol.

Voorbeeld 2 - ‘Ik ben geen taalwonder’

Je weet op welke functie je solliciteert, en welke competenties deze vereist. Je weet dus ook welke eigenschappen niet van belang zijn in het vervullen van de rol. Noem een slechte eigenschap die geen effect heeft op het uitoefenen van je werk in deze functie.

Solliciteer je bijvoorbeeld als developer? Dan zal niemand je kwalijk nemen dat je geen taalwonder bent. Dit geldt natuurlijk ook voor een copywriter die moeite heeft met cijfers. Kortom, noem een slechte eigenschap die niet tegen de vereisten van de functie ingaat.

Door het noemen van je zwakke punten laat je zien dat je beschikt over zelfkennis, maar ook over de juiste competenties voor het vervullen van de functie.

Voorbeeld 3 - ‘Ik ben een control freak’

Dingen slecht uit handen kunnen geven, alles tot in de puntjes willen regelen en de lat hoog leggen – klinkt het bekend? Dit is een creatieve manier om te zeggen dat je perfectionistisch bent. Hét cliché onder de antwoorden op de vraag wat je slechte eigenschappen zijn. Controle hebben is natuurlijk niet altijd slecht. Het gaat vaak gepaard met structuur en een goede organisatie, sterke punten dus. Perfectionisme is niet voor niets het meest gegeven antwoord als slechte eigenschap. Er zit een zeer positief randje aan, maar origineel is het antwoord niet. Probeer het daarom anders te formuleren.

Voorbeeld 4 - ‘Ik ben niet snel tevreden’

Ook dit antwoord kun je zowel positief als negatief interpreteren. Dit betekent dat je veeleisend bent, en oog hebt voor detail. Maar het is waarschijnlijk niet altijd makkelijk om met jou samen te werken. Het feit dat je deze eisen aan jezelf stelt betekent vaak ook dat je hetzelfde niveau van je omgeving verwacht. Een verwachting die helaas niet altijd wordt waargemaakt.

Nuanceer je antwoord daarom met voorbeelden van situaties waarin jij hoge eisen stelt, maar ook om kunt gaan met collega’s die de lat lager hebben liggen en dingen op een andere manier doen.

Voorbeeld 5 - ‘Ik vind focussen soms lastig’

Onrust kan natuurlijk een obstakel vormen wanneer je je ergens op moet focussen. Met dit antwoord benoem je een slechte eigenschap die jou af en toe behoorlijk in de weg kan zitten, maar wél één waar bijna iedereen af en toe mee te maken heeft. Het is daarom ook niet per definitie negatief.

Deze eigenschap getuigt van een brede interesse, energie en creativiteit. Door af en toe even van een afstandje naar je taken te kijken creëer je nieuwe perspectieven en ideeën.

Een momentje van focusverlies is herkenbaar en kan soms tot nieuwe inzichten leiden. Zo geef je een positieve draai aan een ogenschijnlijk negatieve eigenschap.

5-slechte-eigenschappen-die-je-kunt-noemen-tijdens-je-sollicitatie

Voorbeeld 6 - 'Ik ben soms opdringerig'

Opdringerig wordt vaak opgevat als een slechte eigenschap. Om dit anders te verwoorden kan je een ‘slechte’ eigenschap positiever maken. Laat de voordelen zien van je eigenschap. Probeer een positief woord te vinden voor je eigenschap.

Je kan jezelf ook omschrijven als attent. Je doet je werk met veel aandacht en je bent nauwlettend. Dit zorgt ervoor dat je waakzaam bent en problemen probeert te voorkomen. En dat ik problemen snel aanpak.

Voorbeeld 7 - 'Ik ben direct'

Je windt geen doekjes om de situatie. Herken je dit? Dan ben je een direct persoon oftewel een oprecht persoon. Directe mensen zijn vaak eerlijk en gaan recht door zee. Benoem dit tijdens je sollicitatie gesprek. Bedenk een situatie waarin je direct was en voordelen had.

Voorbeeld 8 - 'Ik kan ongeduldig zijn'

Hoor je vaker dat je wat meer geduld moet hebben? Je wilt snel schakelen en je taken snel afhebben. In het werkleven is snel schakelen erg belangrijk.

Jij bent de persoon die moeiteloos alles kan oppikken en kan aanpassen aan de omgeving. Je bent erg zorgvuldig en wilt alles snel afhebben. Voor mensen om je heen kan dit als ongeduldig worden ervaren. Maar voor je werkgever is dit juist erg fijn. Je bent niet afwachtend.

Voorbeeld 9 - 'Ik ben soms overmoedig'

Wil je soms te veel doen en te veel willen? Je bent dan ondernemend, niet overmoedig. Laat in het gesprek zien wat voor voordelen het heeft om ondernemend te zijn. Mensen die ondernemend zijn, zijn mensen die de kansen van een bedrijf willen omzetten naar een doelgerichte actie.

Voorbeeld 10 - 'ik kan Naïef zijn '

Naïef wordt ook wel gezien als onrealistisch. Maar het klinkt veel positiever dat je optimistisch bent. Je zit vol met hoop en probeert situaties positief in te zien. Wanneer je team in een dip zit ben jij de gene die denkt dat het wel goed komt. Jij probeert de teamspirit omhoog te houden. Je probeert alles eruit te halen en probeert je niet te beïnvloeden door de tegenslagen.

Voorbeeld lijst van slechte eigenschappen

Kom je er na het lezen van bovenstaande tips en voorbeelden nog steeds niet uit? Geen zorgen. Om je alvast een zetje in de juiste richting te geven, hebben wij hieronder een lijst van slechte eigenschappen voor je opgesteld. Kijk of er wat tussen zit wat betrekking heeft op jezelf en maak er een mooi, lopend verhaal van.

Slechte eigenschappen lijst

  • Ik ben soms te kritisch.
  • Ik kan stil over komen/ stil zijn.
  • Ik ben soms onzeker.
  • Ik kan moeilijk nee zeggen.
  • Ik kan niet goed (vooruit) plannen.
  • Ik ben té zorgvuldig.
  • Ik stel taken soms uit.
  • Ik moet meer mijn stem laten horen.
  • Ik ben nogal eigenwijs.
  • Ik kan chaotisch zijn / overkomen
  • Ik heb een lage concentratie boog

Klaar om te solliciteren?

Slechte eigenschappen benoemen bij een sollicitatie klinkt tegenstrijdig, maar is het niet. Dit is je kans om te laten zien wat je waard bent. Vergeet ook niet je goede eigenschappen te benoemen! Lees hier hoe jij positieve, goede eigenschappen kunt benoemen tijdens een sollicitatiegesprek

 

 

Ben je op zoek naar een baan of wil je tips van onze recruiters? Schrijf je dan in voor onze Talentpool!