16 veelgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek 2023

0
Leestijd: 5 minuten

Gefeliciteerd! Je mag gaan solliciteren. Alleen hoe bereid je je eigenlijk voor op zo’n sollicitatie? Je bent misschien nog nooit op gesprek geweest, dus het is normaal dat je nerveus bent! Geruststellend genoeg hebben veel mensen diezelfde ervaringen. Gelukkig leggen we uit hoe je met vertrouwen de meest voorkomende sollicitatievragen aankunt. Hieronder 16 veelgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek.

Vraag 1. “Vertel eens wat over jezelf.”

Een simpele vraag, zou je denken, maar zeker een belangrijke. Het is niet de bedoeling dat je over je lievelingskleur of eten gaat praten. Houd het zakelijk en relevant, het blijft een sollicitatie! Probeer in twee minuten te vertellen wie jij bent, wat je achtergrond is en wat je tot nu toe hebt bereikt. Voor het beantwoorden van deze vraag kun je een elevator pitch gebruiken. Solliciteren is jezelf verkopen!

Vraag 2.  “Wat zijn je sterke punten?”

Dit is het moment waarop je mag pronken. Wees dan ook niet te bescheiden. Kies een eigenschap die relevant is voor de baan waar je solliciteert, maar ook past bij je persoonlijkheid. Vertel hoe jouw goede eigenschap terugkomt in je werk en leg dit aan de hand van één of meerdere voorbeelden uit. Tip: Als je geen eigenschap kan verzinnen, vraag het aan je vrienden of familie.

Vraag 3. “Kun je een slechte eigenschap van jezelf noemen?”

Oei strikvraag! Wees je bewust van de clichés, ik ben perfectionistisch of te bescheiden zijn door 20 sollicitanten voor jou al benoemd. Kies daarom een eigenschap waaraan je kunt werken en die goed aansluit op de vacature. Wat je niet kan zeggen is dat je geen zwakheden hebt. Dat kan overkomen dat je geen zelfkennis hebt of dat je arrogant bent. Kom ook niet met echte zwakke punten, zoals depressieve neigingen of smetvrees. Inspiratieloos? Lees hier de 5 slechte eigenschappen die je kunt noemen tijdens je sollicitatie.

Vraag 4. “Hoe ga je jezelf komende tijd verbeteren? “

Het is altijd verstandig om een ‘POP’ (persoonlijk ontwikkelingsplan) op te stellen voor je gaat solliciteren. Waar sta je nu? Wat zijn de dingen die je wilt ontwikkelen, hoe ga je dat doen en hoe weet je dat je het bereikt hebt? Een ontwikkelingsplan is niet het leukste om te maken, maar het maakt je wel degelijk bewust van je eigen kunnen en doelen. Zeker de moeite waard!

Vraag 5. “Wat is je grootste prestatie?”

Prestaties zijn heel persoonlijk. Wat heb jij bereikt dat je te danken hebt aan jezelf? Noem iets dat van belang is voor deze job en leg uit hoe je dat hebt kunnen bereiken.

Vraag 6.” Waarom wil je bij ons komen werken? “

Onafhankelijk van of je geschikt bent voor deze baan, wil je toekomstige baas weten hoe graag jij de baan wilt.  Bij het solliciteren ligt je motivatie onder de loep, zorg daarom dat je een oprecht en enthousiast betoog paraat hebt over waarom jij die baan wilt.  Laat hier duidelijk blijken dat je goed op de hoogte bent van de inhoud van de baan en de omgeving waarin je moet werken.

Vraag 7. “Wat weet je van ons bedrijf?”

Ook deze vraag is bedoeld om te bekijken hoe gemotiveerd jij bent en hoeveel tijd jij hebt gestoken in het verdiepen in het bedrijf. Het enige goede antwoord hier is ‘heul veul!’ – en ga vervolgens door met het delen van jouw kennis. Voorbereiding is het halve werk, laat zien dat je gemotiveerd bent! Check altijd voor de sollicitatie de website van het bedrijf. Laat zien dat je in het bedrijf hebt verdiept: noem producten of diensten die ze leveren en de prettige werkomgeving en bedrijfscultuur.

Vraag 8. “Waarom ben je bij je vorige werkgever weggegaan?”

De recruiter zoekt hier naar wat jou heeft gebracht waar je nu bent. Welke keuzes heb je genomen om te komen waar je nu bent en waarom? Welke kansen heb je gepakt en welke niet? Meestal zal deze vraag over je meest recente werkervaring gaan, maar elke carrièreswitch kan ter sprake komen.

#9. “Waar zie je jezelf over 10 jaar?”

Een goed antwoord hierop is dat je aangeeft dat deze baan je de mogelijkheid biedt om ervaring op te doen in de richting die jij interessant vindt en dat je hierdoor verder ontwikkelt. Laat merken dat je persoonlijke ontwikkeling belangrijk vindt. Laat zien wat jouw toekomstvisie is, pas deze wellicht een klein beetje aan op het bedrijf waar je wilt werken en voilà!

Wat een recruiter niet wil horen op deze vraag is dat je geen toekomstplannen hebt. Werkgevers willen graag mensen aannemen die zich blijft ontwikkelen en hun investering in jou later zijn vruchten afwerpt.

Vraag 10. “Heb je zelf nog vragen?”

Deze vraag wordt altijd aan het einde gesteld. Een sollicitatiegesprek is een gesprek, geen college. Zorg dat je zelf ook vragen voor de sollicitatie voorbereid. Met een minimum van vijf zit je altijd goed. Omdat vaak vragen tijdens het gesprek al beantwoord kunnen worden en je er op deze manier altijd één overhoudt! Door te vragen kom je geïnteresseerd over.

Vraag 11. “Waarom heb je de opleiding niet afgemaakt? / Er staat een periode in je cv welke niet is gevuld door activiteiten, hoe komt dat?”

Een goed antwoord is dat je kalm blijft en eerlijk uitlegt wat er aan de hand was, maar je hoeft niet alles te vertellen. Als je er bijvoorbeeld even tussenuit was door gezondheidsredenen, dan kun je aangeven dat het om persoonlijke redenen ging, die intussen zijn opgelost. 

Vraag 12. “Heb je ook nog andere sollicitaties lopen?”

Een goed antwoord is dat je kalm blijft en eerlijk bent. Mocht het zo zijn dat je nog gesprekken hebt lopen bij andere bedrijven, dan kun je dit zeggen. Het is eenmaal normaal dat je bij een sollicitatieproces meerdere opties open hebt staan. Het advies is dan wel om weg te laten waar je nog meer je solliciteert.

Vraag 13. “Wat is jouw ideale bedrijf?”

Mocht je deze vraag krijgen, wees dan oprecht. Noem een bedrijf dat jou inspireert en waar je van op kijkt. Op het gebied van bijvoorbeeld, normen en waarden, missie en visie of duurzaamheid. Noem niet het bedrijf waar je dat moment solliciteert. Anders kan het overkomen dat je niet breder denkt dan de organisatie waar je nu bij solliciteert.

Vraag 14. “Waarom moeten we jou aannemen?”

Het antwoord op deze vraag is heel simpel. Vertel dat je bij de functieprofiel past. Noem de overeenkomsten tussen het profiel wat het bedrijf zoekt en alles waarin jij in overeenstemt. Vertel dan ook gelijk dat je in de bedrijfscultuur past en ook waarom. Verder kan je vertellen welke waardes jij kan toevoegen bij het bedrijf.

Vraag 15. “Ben je stressbestendig? Geef hierbij een voorbeeld.”

Bereid je alvast voor voor deze vraag. Bedenkt een situatie waar jij stress had, maar je goed mee omging waardoor je situatie ten goede brengt. Heb je je niet voorbereid voor deze vraag, kan het moeilijk worden om ter plekke een voorbeeld te verzinnen.

Vraag 16. “Werk je liever zelfstandig of samen met anderen?”

De recruiter wilt weten hoe je werkt. Geef dan ook als antwoord dat beide vormen geen probleem voor je is, maar dat je voorkeur hebt. Laat niet blijken je in een bepaalde vorm slecht werkt. Als je laat blijken dat je goed zelfstandig werkt, dan laat je zien dat je onafhankelijk kan werken. Als je laat lijken dat je goed samenwerkt, dan laat je zien dat je van anderen leert en ook andere helpt.

Nu je weet welke vragen je allemaal kan verwachten tijdens je sollicitatiegesprek. Lees ook de blog over “wat je kan verwachten op een sollicitatiegesprek”

Op zoek naar een leuke (afstudeer)stage? Ga dan naar afstudeerstage.nl. Op zoek naar een startersfunctie? Ga dan naar startersvacature.nl.

Deel dit bericht

Comments are closed.