CV voorbeeld 2023 + gratis download

0
Leestijd: 8 minuten

Heb jij een CV nodig of wil jij jouw CV in een nieuw jasje steken, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Geen zorgen! We helpen je een handje met een CV Template en een ingevuld CV-voorbeeld. Of je nou op zoek bent naar een vaste baan, (afstudeer)stage, traineeship, inhousedag of business course, met onderstaande tips en voorbeelden kom je een heel eind. Je kan het voorbeeld als leidraad gebruiken om jouw eigen, unieke CV samen te stellen.

Waar staat CV voor?

Het opstellen van een goed CV is erg belangrijk in de zoektocht naar jouw nieuwe baan. Maar waar komt het woord “CV” eigenlijk vandaan en waar staat het voor? Het woord curriculum vitae (CV) komt uit het Latijn en betekent letterlijk “levensloop”. Jouw CV staat dus voor jouw werk- en studie ervaring in het leven.

Verschillende CV-stijlen

Voordat je begint met het opstellen van een CV, is het handig om te weten welke stijl je wilt gebruiken. Kies voor een CV-stijl die het beste bij de functie past waarop je solliciteert of de branche waarin je actief bent. Probeer daarnaast ook een CV-stijl te kiezen die past bij jou als persoon.

Zakelijk CV

Een zakelijk CV is strak vormgegeven, heeft een professionele uitstraling en een ijzersterke inhoud. Hij is zo vormgegeven dat belangrijke informatie snel gevonden kan worden door recruiters en werkgevers. Een zakelijk CV maakt vaak gebruik van maximaal 2 kleuren die goed met elkaar samenwerken om de informatie op een doelmatige manier te presenteren. Kleuren die vaak gebruikt worden bij een zakelijk curriculum vitae zijn donkerblauw of donkergroen.

Een zakelijke functie, of een functie in een formele werksfeer vraagt namelijk om een professioneel CV-ontwerp. Benieuwd hoe? Lees hier hoe je een professioneel CV in elkaar zet.

Creatief/origineel CV

Een creatief en origineel cv wijkt op een aantal punten af van een zakelijk cv. De vormgeving is meestal hetgeen dat direct opvalt. Verder is een origineel cv vaak heel anders opgebouwd en ingedeeld en het gebruik van kleuren valt meestal onmiddellijk op. Bij informelere werkomgevingen, zoals in de marketing-, reis of designbranche, kun je jezelf onderscheiden met wat meer originele elementen.

Ben je op zoek naar voorbeelden van een zakelijk of creatief/origineel CV? Ook daar hebben we aan gedacht! Onderaan de pagina vind je verschillende CV voorbeelden ter inspiratie.

Hoe bepaal je de aankleding van je CV?

Jouw curriculum vitae is het eerste waar een recruiter naar kijkt. Je moet ervoor zorgen dat er niet te veel poespas aan is, want een recruiter kijkt er gemiddeld 7,4 seconden naar. Het is dus erg belangrijk dat jij opvalt en een goede, eerste indruk achterlaat.

Geef jouw CV bijvoorbeeld meer diepgang door de kleuren in jouw CV voor een betekenis te laten staan. Vind je jezelf een opgewekt persoon? Gebruik dan de kleur geel! Ben je meer een rustig type? Denk dan aan een kleur, zoals lichtblauw. Zo geef je meer betekenis aan zowel jouw CV als jouw karakter. Inspiratie nodig over de kleuren en de bijpassende betekenis. Bekijk dan onderstaande afbeelding.

Niet alleen de kleur kan voor een verbluffende indruk zorgen. Ook de keuze voor een bepaald lettertype op je curriculum vitae kan de doorslag geven. Het is belangrijk dat je op je CV en in je sollicitatiebrief hetzelfde lettertype gebruikt. Consistent omgaan met het lettertype is belangrijk, want verschillende lettertypes door elkaar ziet er rommelig uit. Net zoals kleurgebruik kan aantonen hoe jij bent, geeft het lettertype dat je kiest voor je curriculum vitae een indirect signaal af over jouw persoonlijkheid, stijl en professionaliteit. De beste lettertypes die je kan gebruiken voor je CV zijn:

 • Arial
 • Calibri
 • Garamond
 • Georgia
 • Verdana
 • Trebuchet

Hoe stel je een Nederlands CV op?

Er zijn verschillende programma’s, zowel betaald als onbetaald, die jou kunnen helpen bij het maken van jouw CV. Hierbij kun je denken aan programma’s, zoals Microsoft Word of Canva. Je krijgt de mogelijkheid om je eigen curriculum vitae samen te stellen, maar je kan ook een sjabloon gebruiken en deze aanvullen.

Zo maak je een CV in Microsoft Word

Een goede cv maken in Word is veel makkelijker dan vele mensen denken. In de volgende stappen krijg je allemaal kant en klare templates waarvan je de kleuren kan aanpassen om het toch eigen te maken:

 1. Open Microsoft Word en klik op ‘nieuw’.
 2. Rechtsboven zie je de zoekfunctie waarmee je kunt zoeken op sjablonen.
 3. Typ bij zoeken in ‘cv’ of ‘resume’.
 4. Vervolgens heb je de keuze uit veel verschillende templates.
 5. Klik op een sjabloon en klik op ‘maken’.

CV maken in Word
Zo maak je een CV in Canva

Ook Canva is een handig programma om jouw eigen curriculum vitae te maken. In de volgende stappen lees je hoe:

 1. Ga naar Canva of open de app.
 2. Zoek naar ‘CV’s’
 3. Vind de juiste sjabloon.
 4. Personaliseer je CV.

CV maken in Canva
Om je de moeite te besparen hebben wij hieronder al een downloadbaar CV voorbeeld voor je klaargezet. Deze kun je zo invullen of nog aanpassen naar jouw wensen. Ben je klaar met het invullen van jouw CV? Sla hem dan op als Pdf-bestand. Zo oogt jouw CV net wat professioneler als je hem verstuurt. Benieuwd hoe je een Word document omzet naar een Pdf-bestand? Dat doe je zo:

 1. Kies bestand.
 2. Klik op Opslaan als.
 3. Klik op Bladeren en ga naar de map waarin je het bestand wilt opslaan.
 4. Type achter ‘Bestandsnaam’ de naam die u het bestand wilt geven.
 5. Klik achter ‘Opslaan als’ op het pijltje naar beneden en klik op PDF.
 6. Klik op Opslaan.

Vergeet niet om jouw bestand een professionele naam te geven. Het zou namelijk heel rommelig overkomen als jouw CV-bestand wordt ontvangen als ‘CV in de maak’. Zorg ervoor dat in de titel naast het woord ‘CV’ ook jouw naam staat. Een voorbeeld zou het volgende kunnen zijn: cv_Stefan_Janssen.pdf. Een win-win situatie voor zowel jou als het bedrijf, want zo is het altijd makkelijk terug te vinden. Je bent immers niet de enige die solliciteert of het is immers niet het enige document op jouw computer.

Hoe ziet een Nederlands CV eruit?

Je weet nu hoe je een curriculum vitae kunt opstellen. Nu zal je vast denken; hoe ziet een goed CV er dan uit? Goede vraag! Hieronder volgen de belangrijkste punten:

 • Je persoonlijke informatie;
 • Een foto;
 • De opleidingen en stages die je hebt gevolgd;
 • Je werkervaring;
 • Je vaardigheden;
 • Vrijwilligerswerk/cursussen/trainingen;
 • Overige: talen, rijbewijzen en hobby’s;
 • En (eventueel) referenties.

Als je iets moet opstellen waar je niet al te zeker over bent is het altijd handig om even te kijken hoe anderen het doen. Beter goed gejat dan slecht bedacht, toch? Niets is fout, maar er zijn wel richtlijnen. Om jou hierin te helpen hebben wij voor jou een CV Nederlands download gemaakt. Zo kun je al helemaal snel aan de slag met jouw profiel CV! Belangrijk is wel dat de CV nooit langer is dan 2 pagina’s, de juiste recente informatie toont en een representatieve foto bevat mocht je hiervoor kiezen.

CV voorbeeld Nederlands

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Download hier je CV

Buitenlands Basis CV voorbeeld

Nu weet je hoe je een Nederlands CV binnen no-time in elkaar zet. Ben je van plan om in het buitenland te gaan werken en/of stage te lopen? No problem! Ook hier zijn tips en CV voorbeelden van.

CV voorbeelden

Inspiratie nodig? Of ben je op zoek naar een kant-en-klaar curriculum vitae? Hieronder staan verschillende voorbeelden van CV’s, die je makkelijk kunt downloaden en invullen.

Zakelijk CV

Joris heeft vorig jaar zijn financiële studie op hbo-niveau afgerond. Hij is sinds dit jaar werkzaam als Junior Assistent Accountant. Voordat Joris ging solliciteren had Joris een zakelijk CV nodig. Benieuwd naar hoe deze eruit zag? Neem hieronder een kijkje.

Zakelijk CV

 

 

 

 

 

 

 

Zakelijk CV download

Creatief/origineel CV

Lisa zit in haar tweede jaar van de opleiding Commerciële Economie aan de Hogeschool Utrecht. Volgend jaar moet ze een meewerkstage doen. Hiervoor heeft zij natuurlijk een CV nodig. Lisa is op zoek naar een stage binnen de online marketing, hiervoor heeft zij een origineel/creatief curriculum vitae opgemaakt. Neem hieronder een kijkje.

Creatief origineel CV

 

 

 

 

 

 

 

Creatief CV download

Stage CV voorbeeld

Jesse is op zoek naar een (afstudeer)stage. Hij zit in zijn laatste jaar hbo Supply Chain Management en wilt graag zijn afstudeeronderzoek doen binnen de logistiek. Op zoek naar een (afstudeer) stage die bij jou past? Bekijk hier het aanbod aan stages. Download jouw stage CV hier.

stage curriculum vitae

 

 

 

 

 

 

 

Stage CV download

Traineeship CV voorbeeld

Janna zit in de laatste fase van haar Master bedrijfskunde. Ze heeft nog niet veel werkervaring. Daarom kiest ze voor het volgen van een traineeship. Ze werkt en leert dan tegelijkertijd om zo snel veel meer te weten te komen over haar vakgebied. Wil je ook een traineeship volgen? Bekijk hier een volledig overzicht van verschillende traineeships en download hier alvast jouw traineeship CV!

Traineeship CV
Traineeship CV download

Startersfunctie CV voorbeeld

Lucas is net afgestudeerd en hij is klaar voor het echte werk. Hij zag een leuke startersfunctie voorbijkomen en heeft zijn CV daarop aangepast.  Lucas kiest ervoor om kort te vertellen welke taken hij tijdens zijn voorgaande stage en/of bijbanen heeft gedaan. Zo geeft hij zijn toekomstige werkgever een beter beeld van hoe hij is en vergroot hij de kans om uitgenodigd te worden op een gesprek. Ben jij ook op zoek naar een leuke startersfunctie? Op deze website vind je toffe startersvacatures speciaal voor jou!

startersfunctie CV

 

 

 

 

 

 

 

Startersfunctie CV download

CV voorbeelden voor verschillende werkvelden

Je curriculum vitae is jouw visitekaartje. De eisen en verwachtingen kunnen per vakgebied verschillen. Ben je op zoek naar andere voorbeeld curriculum vitae’s binnen een ander werkveld? Ook daarvoor hebben wij een blog geschreven. Bekijk hier welke voorbeeld cv’s bij de verschillende werkvelden passen.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Schrijf je in voor de talentpool

Deel dit bericht

Comments are closed.