Da’s pech, studenten OV weg

0
Leestijd: 2 minuten

Het is klaar. Je bent niet langer de student, maar een afgestudeerde. Dat maakt je natuurlijk trots en geeft je reden voor een feestje, maar het halen van je diploma heeft ook een downside. Dingen die jouw leven een stuk makkelijker en/of leuker maakten zijn opeens verdwenen. De 24e van de maand is niet langer jouw feestdag en je zal misschien je woning op de studentencampus moeten verlaten. Maar de grootste klap komt de volgende keer dat je in de trein zit pas.

Diploma in, studenten OV out

Jarenlang drukte je hem klakkeloos tegen elk paaltje of poortje, op ieder station in Nederland. Dat kaartje, met jouw meest charmante pasfoto, moet je opeens regelmatig van nieuw saldo voorzien. Je studenten ov-chipkaart. Wel of niet op tinderdate met iemand die aan de andere kant van Nederland woont, wordt opeens een financiële afweging. En als je ’s avonds laat nog naar het centrum wilt, kun je beter voor een snorder kiezen dan dat je de laatste metro pakt.

Waar je eerst voor elk ritje kosteloos in de trein stapte, kost elke kilometer je nu ongeveer 20 eurocent. Deze kosten komen bovenop het basistarief, wat je dus standaard betaald. Wat moet je nu?

Stoppen of doorgaan

Je gaat in ieder geval eerst naar deze pagina om je studentenreisproduct stop te zetten. Dit moet je doen vóór de vijfde werkdag van de eerste maand waarin je hier geen recht meer op hebt. Wanneer je dit vergeet of denkt nog even stiekem gebruik te maken van het gratis openbaar vervoer, kom je van een koude kermis thuis. Elke halve maand kost je namelijk €97. Pas één maand nadat je eerste boete ingaat, stuurt DUO je per e-mail een waarschuwing. Op dat moment ben je ze al een kleine €300 schuldig.

Maar misschien ben je met een boete wel goedkoper uit. Wanneer je in de periode na je studie nog dagelijks door heel Nederland reist voor bijvoorbeeld je stage of je werk, betaal je je scheel aan reiskosten. Een enkeltje Amsterdam-Groningen kost je bijvoorbeeld al €25,50. Voor dat bedrag kan je een goed avondje onbeperkt spareribs eten. Of tien biertjes in de kroeg bestellen. De €97 euro boete wordt daarom door een enkeling ook weleens voor lief genomen.

Een jaartje reizen na je studie

Vind je de boete toch nét even too much, maar wil je wel blijven reizen? De NS biedt in ieder geval een klein doekje voor het bloeden. Als net-afgestudeerde heb je namelijk recht op een Dal Voordeel abonnement, wat betekent dat je reist met 40% korting. Dit geldt dan echter weer niet als je tijdens de spits reist. Zou je toch bijna een uurtje overwerken.

Als je het openbaar vervoer toch echt te duur vindt, zijn er altijd een paar andere opties. De goedkopere alternatieven bungelen onderaan je romp, in de vorm van twee benen. Naar je werk fietsen of lopen is, naast de goedkoopste, natuurlijk ook de gezondste optie!

Nu je afgestudeerd bent, ben je natuurlijk op zoek naar een baan. Bekijk hier beschikbare startersvacature of traineeships! Een leuke vacature gevonden? Hier nog een voorbeeld CV!

Deel dit bericht

Comments are closed.