De vijf sollicitatiegesprek tips!

0
Leestijd: 2 minuten

Dé vijf sollicitatiegesprek tips!

 1. Kom op tijd

De eerste sollicitatiegesprek tip is eigenlijk heel simpel, maar zeker niet onbelangrijk. Sollicitatiegesprekken zijn vaak strak achter elkaar ingepland. Kom je een kwartier te laat, dan gaat dit ten koste van je eigen sollicitatietijd. Zonde, toch?

2. Zet je sterke en zwakke punten op een rij

De tweede sollicitatiegesprek tip is dat je ervoor moet zorgen dat je tijdens je sollicitatiegesprek antwoord kun geven op de vraag: ‘Wat zijn je zwakke en sterke punten?’. Deze vraag wordt vrijwel altijd gesteld in het sollicitatiegesprek. Het toont of je over zelfkennis beschikt en of jij je persoonlijk ontwikkelt. Kun je hier geen antwoord op geven? Dan zal je gesprekspartner al snel denken dat je geen zelfkennis hebt. Wees dus vooral niet bang om een zwak punt van jezelf te benoemen. Liever een zwak punt met zelfkennis, dan helemaal geen zelfkennis.

3. Praat positief over vorige werkgevers

Het kan zijn dat je bij een vorige werkgever een minder positieve ervaring hebt opgedaan. Dit kan je best benoemen in je sollicitatiegesprek, maar praat hier in positieve zin over.

4. Let op je non-verbale communicatie

Zonder iets te zeggen communiceer je evengoed. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat communicatie vooral wordt bepaald door onze non-verbale communicatie. Dit is dus je lichaamstaal. Het is dus erg belangrijk om rekening te houden met je verbale als non-verbale communicatie.

5. Stuur een bedankbrief

Om jezelf op een positieve en attente manier te onderscheiden van de andere sollicitanten kan het helpen om een bedankbrief te sturen. Hierdoor vestig je na het gesprek nogmaals aandacht op jouw sollicitatie. Ben je afgewezen? Dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met je gesprekspartner. Vraag naar de afwijsreden en naar welke indruk je hebt achtergelaten bij het bedrijf. Je past dan misschien niet op deze functie, maar wellicht hebben ze in de toekomst een andere functie die bij jou past.  Plus: je kunt deze punten meenemen in een volgend sollicitatiegesprek.

Ga je binnenkort solliciteren? Lees dan ook hoe je het perfecte cv maakt!

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

 

Deel dit bericht

Comments are closed.