Frans CV voorbeeld + 3 tips

0
Leestijd: 3 minuten

Als je gaat solliciteren in Frankrijk of bij een Frans bedrijf, dan heb je hoogst waarschijnlijk een Frans CV nodig. Een Nederlands CV opstellen kan al lastig zijn, laat staan in het Frans. Een voorwaarde om een goed Frans CV op te stellen is uiteraard dat je de Franse taal beheerst. Wil je jouw CV omzetten naar het Frans, maar heb je geen idee wat er precies in moet staan? Wij geven je een aantal tips en een voorbeeld bij het maken van een Frans CV.

Tip 1 – Schrijfstijl en Franse termen

Als je een Frans CV gaat opstellen, let er dan op dat de schrijfstijl zakelijk, kort en direct is. Daarnaast spreek je in Frankrijk iedereen aan in de u-vorm. Ook is het belangrijk dat je de juiste Franse termen gebruikt bij het opmaken van je curriculum vitae. Hieronder volgt een lijstje:

  • Personalia / persoonlijke gegevens = Coordonnées / Information personnelle
  • Gewenst werk = Emploi recherché
  • Werkervaring = Expériences professionnelles
  • Opleidingen = Formation / éducation et formation
  • Vaardigheden = Compétences
  • Talen = Langues
  • Cursussen = Cours
  • Nevenactiviteiten = Activités extra-professionnelles
  • Hobby’s = Centres d’intérêt

Tip 2 – Geef je Franse CV een opvallende naam

In Franksrijk is het gebruikelijk om een opvallende naam voor je CV te bedenken. De naam van je CV moet er gelijk bovenuit springen als een recruiter/werkgever jouw sollicitatie doorneemt. Een opvallende naam kan namelijk net dat extra zetje in de rug geven om toch verder te lezen.

Het is handig als je algemene titels zoals ‘Curriculum vitae [Naam]’ gebruikt en het wordt ook aangeraden om niet je naam als titel bovenaan jouw Franse CV te zetten. Wat je wel kan doen om de aandacht te trekken is door je huidige functie te benoemen, de sector waar je in werkt of een vaardigheid wat jou kenmerkt als persoon en wellicht in jouw voordeel kan werken. Bijvoorbeeld: Assistante commerciale trilingue – drietalig commercieel medewerker.

Tip 3 – Bedenk welk format CV je wilt gebruiken

Ook in Frankrijk worden verschillende formats gebruikt bij het maken van een curriculum vitae. Er wordt onderscheid gemaakt in: chronologisch CV, functioneel CV en deze twee samengevoegd maakt een gemengd CV.

Chronologisch CV
Dit is de meest gebruikte, klassieke vorm bij studenten en/of starters. In dit format werk je van voor naar achter in chronologische volgorde. Je begint bij het opschrijven van welke opleiding je hebt gedaan en daarna je werkervaring. Hierdoor leg je namelijk de focus op je voorgaande opleiding(en).

Functioneel CV
Met een functioneel CV probeer je de nadruk te leggen op wat jij je toekomstige werkgever te bieden hebt. Je kan een functioneel CV gebruiken wanneer je bijvoorbeeld veel verschillende banen hebt gehad die geen verband houden met elkaar. Je zoomt in op de behaalde resultaten en de opgedane vaardigheden die je tijdens het werken hebt opgedaan. Altijd goed om eerst te beginnen met de vaardigheden die aansluiten op de vacature waarop je solliciteert.

Gemengd CV
Zoals de naam het eigenlijk al weggeeft is een gemengd CV een combinatie van het chronologisch en functioneel CV. Vaak wordt het gemengd curriculum vitae gebruikt wanneer je allerlei functies hebt gehad en voor een variatie aan werkgevers hebt gewerkt.

Hoe ziet een Frans CV eruit?

Nu zal je vast denken: leuk al deze tips, maar hoe ziet een goed Frans CV er nou uit? Hartstikke logisch dat je deze vraag stelt! Als je iets moet opstellen waar je niet al te zeker over bent is het altijd handig om even te kijken hoe anderen het doen. Om jou hierin te helpen hebben wij voor jou een curriculum vitae in het Frans gemaakt, die je zo kunt downloaden en invullen. Zo kun je al helemaal snel aan de slag! Zeker weten dat je alles hebt en er niets meer verkeerd kan gaan? Check dan zeker hoe je een CV Frans maakt!

Frans CV Voorbeeld 1Frans CV Voorbeeld 2

Frans CV Download

 

Buitenlandse Basis CV voorbeelden

Nu weet je hoe je een Frans CV binnen no-time in elkaar zet. Ben je van plan om in het buitenland te gaan werken en/of stage te lopen of  ben je misschien van plan om bij een internationaal bedrijf aan de slag te gaan? No problem! Ook hier zijn tips en CV voorbeelden van.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.