Overleef de standaard sollicitatievragen

0
Leestijd: 3 minuten

Iedereen probeert zich natuurlijk voor te bereiden op het sollicitatiegesprek. Je kiest je kleding uit, je leest je goed in over de functie en het bedrijf en je zorgt ervoor dat je precies weet waar je moet zijn. Ook zal je moeten nadenken over jouw antwoord op vragen die de recruiter mogelijk gaat stellen. Om een goede indruk achter te laten, is het immers noodzakelijk dat het gesprek naar wens verloopt. Er zijn een aantal vragen die een recruiter bijna altijd stelt. Met een goed antwoord kan jij je onderscheiden. Bekijk hier wat jij kan antwoorden op de standaard sollicitatievragen!

1. Vertel eens iets over jezelf?

Wanneer je tegenover de recruiter komt te zitten, is dit in de meeste gevallen het eerste wat gezegd wordt. Probeer je antwoord niet langer te maken dan één minuut en jezelf niet teveel de hemel in te prijzen. Begin met een ijsbreker. Iedereen heeft wel één passie die niet door iedereen gedeeld wordt en misschien ook wel als uniek bestempeld zou kunnen worden.

Daarna ga je over op relevante ervaringen. Denk hierbij aan opleidingen en cursussen, maar ook andere hobby’s.

Hi, ik ben Jeroen! Misschien heeft u me ooit gezien als figurant in de Bollywoodfilm ___. Voordat ik mijn ‘doorbraak’ beleefde heb ik het VWO afgerond, waarna ik ____ ben gaan studeren. Tijdens mijn studie heb ik stagegelopen bij ____ als _____, waarna ik ook nog een afstudeerstage heb gedaan…

2. Waar zie jij jezelf in vijf jaar?

Eerlijk is eerlijk; voor de meeste mensen is dit koffiedik kijken. En daarom een hele lastige vraag om te beantwoorden. Bedenk daarom wat je zou willen bereiken en kijk daar met een kritische en realistische blik naar. Dit is makkelijker dan een voorspelling. Laat in ieder geval blijken dat je hier graag zou willen blijven, ook als je doorgroeimogelijkheden noemt in je antwoord. Anders heeft het bedrijf geen reden om je aan te nemen natuurlijk.

Ik ben op zoek naar mijn eerste baan als _____. In de aankomende vijf jaar wil ik nog veel meer in deze functie groeien, zodat ik verantwoordelijkheden krijg en neem die passen bij mijn ervaring. Over vijf jaar wil ik mijn toegevoegde waarde duidelijk kunnen terugzien binnen de organisatie, pas dan kan ik tevreden zijn over mijn prestaties.

3. Waarom wil je bij dit bedrijf werken?

Laat zien dat jij je goed hebt ingelezen. Koppel jouw passies aan het bedrijf en de functie waarop je solliciteert en toon affiniteit met de producten waarmee je zal gaan werken. Hier kan je iets heel origineels van maken, als de bedrijfscultuur dat toelaat tenminste. Wanneer je solliciteert bij een organisatie waar een uiterst formele bedrijfscultuur heerst, is er immers niet altijd ruimte voor een grapje.

Ik hoorde ergens dat jullie nog mensen zoeken voor de vrijdagmiddagborrels. Dit is één van mijn specialiteiten.

4. Heb jij verder nog vragen?

Deze vraag krijg je bijna altijd aan het einde van je sollicitatiegesprek. Natuurlijk heb je nog vragen, deze heb je immers voorbereid. Stel geen vragen over huidige trends of de werkzaamheden. Iemand die zich goed heeft ingelezen weet dit immers allemaal. Probeer in plaats daarvan vragen te stellen over de organisatiestructuur, collega’s of concurrenten.

Ik zag laatst een artikel voorbij komen over de concurrent _____. Hoe doet u dat binnen de organisatie?

Door een vraag op een originele manier te beantwoorden, zorg je ervoor dat de recruiter jou onthoudt. Maak daarom voor jezelf alvast een lijstje met vragen waarvan jij denkt dat je ze voorgeschoteld krijgt en bedenk je antwoorden. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeship, startersvacaturebusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.