Het juiste begin van je sollicitatiebrief

0
Leestijd: 2 minuten

Je bent al een tijdje op zoek naar de perfecte vacature en hebt er eindelijk eentje gevonden! Dan volgt de volgende stap: de sollicitatiebrief schrijven. Je wilt beginnen maar hebt last van het bekende fenomeen writer’s block, ook wel schrijfblokkade. Hoe je het juiste begin van je sollicitatiebrief schrijft is moeilijk maar met dit artikel zal het nooit meer een probleem zijn.

Het begin van je sollicitatiebrief schrijven doe je zo:

Verwijs naar eerder contact als dat mogelijk is. Als je met iemand contact hebt gehad via de mail of telefoon kan je dat mooi vermelden.
– “Naar aanleiding van het gesprek met mevrouw Dekker stuur ik deze sollicitatiebrief”

Maak het persoonlijk door een ervaring te beschrijven waaruit blijkt dat je zeer geïnteresseerd bent in de functie of er juist goed bij past.
– “Vanaf mijn zestiende ben ik actief bezig met financiën. Sindsdien ben ik actief als belegger en heb ik dus affiniteit met finance”

Haak in op actualiteiten. Zijn er bij het bedrijf of in de sector bepaalde ontwikkelingen die relevant zijn voor jouw potentiële toekomst bij het bedrijf dan kan je dat ook gebruiken om je tekst te beginnen.
– “Gezien de stijgende besmettingscijfers wil ik graag een steentje bijdragen in de strijd tegen corona.”

Verwijs naar je netwerk als je via via bij de vacature bent gekomen en die persoon een band heeft met het bedrijf. Door dit te doen creëer je voor jezelf een sterkere positie omdat je een verband legt tussen jou en het bedrijf. Als deze kennis ook nog eens een persoon met invloed/aanzien is dan werkt dit alleen maar voordelig.
– “Na kennismaking met Floris van Jansburg op de beurs voor ondenemend Nederland besloot ik te solliciteren voor deze functie.”

Wat je niet moet doen:

Standaard openingszinnen schrijven. Als je in een stapel ligt met 30 sollicitatiebrieven dan moet je opvallen. Openingszinnen als “Hierbij wil ik solliciteren op de functie van sales manager” is simpelweg niet indrukwekkend genoeg

Onnodig veel woorden gebruiken werkt averechts. Hierdoor kan je brief vermoeiend worden en dit is iets wat je niet wilt.

Overdreven enthousiast zijn komt niet geloofwaardig over. Als je zegt dat je “niets liever wilt dan aan de slag te gaan” kan je wanhopig overkomen.

Ben je benieuwd naar meer tips over het schrijven van de perfecte sollicitatiebrief? Bekijk dan het artikel waarin staat hoe je de juiste aanhef schrijft voor een motivatiebrief.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.