Hoe schrijf je een motivatiebrief en waar moet je op letten in 2023?

0
Leestijd: 3 minuten

Als je aan de slag wilt met je carrière, is het erg belangrijk dat je een goede motivatiebrief schrijft. Hiermee kun je jezelf onderscheiden en laten zien waarom jouw profiel het beste past voor de beoogde baan of podium. In deze blog geven we je tips over hoe je een overtuigende motivatiebrief kunt schrijven die jou tot de stand-out kandidaat maakt! We gaan bespreken wat er in zo’n brief moet staan, hoe deze eruit mag zien en waar op te letten bij het maken van die allesbeslissende motivatiebrief! Het is dan ook fijn om er een voorbeeld naast te hebben liggen om ervoor te zorgen dat je geen belangrijke onderdelen mist. Gebruik deze adviezen en schrijf een top motivatiebrief!

Hoe schrijf je een Nederlandse motivatiebrief?

 • Geef aan voor welke vacature je solliciteert.
 • Wanneer je de specifieke naam weet, gebruik die dan ook i.p.v. heer/mevrouw.
 • Zorg voor een pakkende inleiding en laat hierin ook duidelijk weten wat jij wilt.
 • Maak jouw motivatiebrief persoonlijk
 • Vertel waarom jij specifiek bij dat bedrijf wilt werken en waarom de vacature bij jou past.
 • Deel jouw ervaring, dit kunnen bijvoorbeeld schoolprojecten zijn of ervaringen in het buitenland
 • Wanneer je bijvoorbeeld over je soft skills spreekt, geef dan persoonlijke voorbeelden om te laten zien waarom het dan zo is, want iedereen kan zeggen dat hij of zij gemotiveerd is.
 • Verwijs in je motivatiebrief naar je cv.
 • Waarom is deze functie je op het lijf geschreven? Maak een overzicht van de eisen die in de vacature staan. Welke eisen sluiten aan bij jou, je studie en werkervaring. Vertel dan in je motivatiebrief de overeenkomende punten met je persoonlijke voorbeelden.
 • Vertel wat jij wilt leren en onderbouw dit.
 • Tot slot een afsluiter. Verwijs naar jouw CV en benoem dat je op gesprek wilt komen .
 • Sluit af met je naam.

Waar moet je op letten bij een motivatiebrief?

Bij het schrijven van een motivatiebrief is het belangrijk dat je specifiek bent. Vertel wat jou interesseert in de functie en het bedrijf en betrek de vacature-eisen op je eigen kwaliteiten. Hoe meer relevante informatie je geeft, hoe beter de brief zal scoren. Daarnaast is het zeer belangrijk dat je positief bent in je brief. Je wilt enthousiast overkomen zodat de lezer ziet dat je zin hebt om bij hun bedrijf te komen werken. Laat ook weten wat je ambities zijn en wat je graag zou willen leren. Dit laat zien dat je wilt blijven groeien en dat je niet alleen op korte termijn een aanwinst bent voor het bedrijf, maar ook in de toekomst. Sluit af met een goede slotzin. 

Als je wilt beginnen met een studie, solliciteert voor een baan of in aanmerking probeert te komen voor een studiebeurs dan is het niet geheel ongewoon dat je een motivatiebrief moet schrijven. Hierin geef je aan waarom jij geschikt bent en juist daarom is het belangrijk dat je jezelf weet te onderscheiden.

Elementen van een motivatiebrief

 • Persoonlijke gegevens: naam adres, geboortedatum, opleiding, afstudeerdatum en andere relevante informatie.
 • Een korte tekst waarin je beschrijft wat je al hebt gedaan. Welke relevante cursussen/opleiding/werkervaring heb je etc. Vervolgens geef je aan waarom de positie waarvoor je je hebt aangemeld een passende stap voor jou is.  Let er wel op dat je alleen relevante informatie in de tekst zet.
 • Vervolgens beschrijf je waarom je juist deze plek wilt bemachtigen. Link dit aan de voorgaande ervaring die je hebt opgedaan als dit mogelijk is. Dit maakt het persoonlijker en vergroot je kans op succes.
 • Geef ook aan wat je graag zou willen leren en hoe je deze kennis wilt bemachtigen. Dit toont een gemotiveerde houding en dat past zeer zeker in een motivatiebrief.

Tips voor een motivatiebrief schrijven

 • Laat de tekst controleren door iemand anders. Wellicht kan die persoon bepaalde spelfouten vinden of een verkeerde zinsopbouw.
 • Zorg dat je de motivatiebrief ruim op tijd af hebt zodat je later wellicht nog kan aanvullen op bepaalde punten als je nog wat verzint.
 • Vertel aan mensen in je directe omgeving waarom je gemotiveerd bent. Het is mogelijk dat ze bepaalde vragen stellen waardoor je erachter komt dat je verhaal nog niet compleet is.
 • Maak gebruik van het AIDA model. Hiermee trek je eerst de Aandacht, dan de Interesse, vervolgens Desire om te lezen en tot slot zet je de lezer aan tot Actie, namelijk contact met je opnemen.

Bekijk hier een voorbeeld van een motivatiebrief

Het schrijven van een Nederlands motivatiebrief is gekoppeld aan het schrijven van een Nederlands CV

Toch niet de taal die je zocht? Check dan deze motivatiebrieven:

Bereid je voor op je sollicitatie door deze 16 meest voorkomende sollicitatie vragen aan jezelf te stellen.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.