Een goede eerste indruk met je kleding

0
Leestijd: 4 minuten

Het uitzoeken van geschikte sollicitatiekleding is een lastige opgave. Je wilt namelijk een goede eerste indruk maken en je kleding is hierin een belangrijk factor. Bij het uitkiezen van een nieuwe outfit komt veel kijken.

Naast het vinden van een geschikte kleur, is het verstandig om na te denken over passende patronen. Goede sollicitatiekleding mag immers niet te druk zijn. Iedereen maakt onbewust associaties met kleuren. Zo combineren mensen ook patronen met karaktereigenschappen. Om deze reden hebben we de verschillende mogelijkheden voor het dragen van kleding met patronen op een rijtje gezet, zodat jij een goede eerste indruk maakt met je sollocitatieoutfit.

Veilige keuzes

Patronen die in de zakelijke omgeving veel gedragen worden, kun je gemakkelijk aantrekken naar een sollicitatiegesprek. Dit zijn overwegend veilige keuzes. Alhoewel elk patroon zijn eigen do’s en dont’s heeft, zijn er een aantal patronen die voor nagenoeg iedere zakelijke gelegenheid geschikt zijn.

Uni patroon

Het Uni patroon (egale kledingstukken) komt bij iedere zakelijke gelegenheid goed van pas. Ze zijn niet te opvallend, en leggen een goede, rustige basis voor je outfit. Je loopt met het dragen van te veel egale kleding echter wel het risico om ‘saai’ over te komen. Egale stoffen worden met reinheid, eenvoud en meegaandheid geassocieerd.

Houdt je colbert of kostuum voor serieuze besprekingen zo eenvoudig en egaal mogelijk.

Drukke kleding is namelijk een afleidende factor voor je gesprekspartner. Draag bij je uni pak of colbert een gestreept overhemd, blouse of een gestreepte stropdas. Hiermee voorkom je namelijk dat je outfit inspiratieloos overkomt.

Strepen

Gestreepte kledingstukken komen snel zakelijk over, hetgeen goed van pas komt bij een formeel zakelijke omgeving. Met name (verticaal)gestreepte overhemden doen in het op kantoor goed. Dit soort overhemden is goed te combineren met populaire diagonaal-gestreepte stropdassen. Wil je wat afwijken van de zakelijke standaard? Probeer dan een horizontaal-gestreepte stropdas. De horizontale strepen doorbreken de verticale strepen, waardoor je nét wat meer opvalt dan de rest.

Gestreepte kostuums en colberts worden vaak met zakelijkheid en autoriteit geassocieerd. Wil je niet autoritair overkomen? Kies dan voor een uni, of een ruitenpatroon.

Ruiten

Ruiten zijn als patroon vergelijkbaar met strepen. Op kantoor dragen veel mensen overhemden met een ruitpatroon. Ook stropdassen met ruitpatroon zijn gewild. Voor de durfal is er ook het ruiten pak. Pakken met ruitpatroon zijn een vrij zeldzame verschijning. Ondanks het feit dat deze pakken erg modieus zijn, kunnen deze pakken snel ‘klassiek’ overkomen. Wil je niet klassiek overkomen? Zorg er dan voor dat je pak een getailleerde pasvorm heeft. Getailleerde pakken geven je outfit een moderne ‘look’. Veel mensen associëren dit patroon, indien juist gedragen, dan ook met speelsheid en zelfvertrouwen.

In tegenstelling tot strepen zijn ruiten onderling lastig te combineren. Ruitpatronen kunnen namelijk snel als druk worden worden. Dit drukke effect kun je compenseren door een egaal kledingstuk in je outfit te verwerken. Combineer bijvoorbeeld een ruiten overhemd met een egale stropdas.

Visgraat

Een visgraat (herringbone in het Engels) is een patroon met een onopvallende streep. Dit patroon is vaak zichtbaar op colberts en kostuums. Mensen associëren dit patroon doorgaans met klassiek, traditioneel en behouden. De visgraat is op dit moment bezig met een wederopstanding. Het patroon is tegenwoordig steeds vaker te zien op overhemden en blouses.

Minder veilige keuzes

Als je bij voorkeur wat meer wilt opvallen, zijn er een aantal patronen die je goed op kleding kunt dragen. Meestal gaat het hier om drukke patronen zoals stippen en bloemen.

Omdat deze patronen erg druk overkomen zijn ze niet geschikt om in combinatie met een colbert of kostuum te dragen. Deze patronen passen beter in combinatie met een stropdas, blouse of overhemd.

Stippen

Niets straalt meer speelsheid uit dan een stippenpatroon. Dit patroon wordt vaak gedragen op stropdassen. Hiermee straal je speelsheid en creativiteit uit, zonder dat je outfit te druk wordt. Bij de keuze voor een stippenpatroon is het belangrijk dat je meerdere kleding-items met stippen niet met elkaar combineert.

Paisley

Paisley is een abstract motief, vaak in de vorm van verschillende waterdruppels en bladeren. Enkele jaren geleden werd het paisley patroon nog als klassiek en ouderwets gezien. Tegenwoordig maakt het paisley patroon zijn rentree in het hedendaagse modebeeld. Het Paisley patroon is vrij druk. Daarom is het niet verstandig om grote kledingstukken met dit patroon te bedrukken. Draag Paisley daarom op accessoires, zoals stropdassen en sjaals.

Vanwege de vrolijke kleuren en sierlijke patroon wordt Paisley vaak geassocieerd met blijdschap, vrolijkheid en zelfvertrouwen. Omdat Paisley een druk patroon is, associëren mensen dit patroon ook met onoverzichtelijkheid en chaotisch.

Omdat Paisley druk is, is het belangrijk om het drukke effect te compenseren met rustige kledingitems.

Bloemen

Het welbekende bloemenpatroon komt op veel mensen vrolijk en vriendelijk over. Vaak doen bloemenpatronen mensen aan de jaren ‘70 denken. Om die reden wordt dit patroon, naast vriendelijkheid en speelsheid, soms ook wel met conservatisme geassocieerd.

Ook bij de keuze voor een bloemenpatroon geldt het advies om het bij één kledingstuk met bloemenprint te houden, zoals bijvoorbeeld op een stropdas.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Robin Hendriks, van Schulte Herenmode

Naast de juiste keuze in kleding is het natuurlijk ook belangrijk dat het kreukvrij blijft.

Deel dit bericht

Comments are closed.