Je kent het vast wel; je komt een leuke vacature tegen, maar je moet al meteen een Curriculum Vitae (CV) meeleveren. Het probleem waar je tegenaan loopt kan zijn dat je je professionele CV nog niet goed genoeg vindt of überhaupt nog niet bestaat.
Vaak gaat het opsturen van een CV ook gepaard met een motivatiebrief. Het verschil daartussen zit hem in de inhoud. Bij een professionele CV geef je de ontvanger een overzicht over jouw ervaringen en vaardigheden gepaard met de tijd. Terwijl een motivatiebrief weer dient om jouw vaardigheden en ervaringen te koppelen aan de job en het bedrijf. Het is belangrijk om als eerste de CV helder te hebben voordat je overgaat naar de motivatiebrief. Heb je het CV al geschreven? Klik dan meteen door naar hoe je het beste een motivatiebrief kan schrijven. Nog geen professionele CV? Blijf dan nog even hangen en lees snel verder!
(1) Terug in de tijd
Ondanks het meeste van onze informatie verspreid staat op het internet op platformen, zoals LinkedIn, is het toch belangrijk om nog steeds te voldoen aan een geüpdatete CV. Er zijn verschillende vormen om deze schrijven met elk zijn eigen doel. Hieronder is een kort overzichtje gemaakt om je eerste stap al te kunnen zetten.
Moeder-CV: dit betreft een persoonlijke CV met een overzicht van al jouw ervaringen en vaardigheden. Voornamelijk handig om te gebruiken voor het schrijven van de ‘echte’ CV om zo een makkelijkere selectie te maken aangezien elk bedrijf verschilt in wat zij willen zien op het CV. Het is dan ook belangrijk om deze actueel te houden en elk moment dat het kan bij te werken. Het zou namelijk zonde zijn als je wat over het hoofd ziet!
Chronologisch CV: de welbekende CV is de chronologische versie. Waarbij je begint met je huidige of korts geleden ervaringen en zo terugwerkt de tijd in. Om vervolgens jouw meest geleden deelgenomen ervaring onderaan de lijst te hebben. De chronologische CV mag niet langer zijn dan twee A4’tjes.
Vaardigheden-CV: Deze CV wordt vrijwel gebruikt voor een functie waarover de persoon geen werkervaring beschikt. Ook wel bekend voor de carrièreswitchers. Hierin is het meer van belang om je ervaringen te benoemen en kan je oudere functies achterwegen laten. Ook hiervoor geldt het aantal maximaal A4-tjes van twee.
Netwerk-CV: Voor open sollicitaties of om geïnteresseerd te worden door recruiters kan je een netwerk-CV opstellen. Het verschilt weinig van de chronologische CV, behalve dat je erin zet naar wat voor functie je op zoek bent en dus ook voor benaderd wilt worden.
Europass-CV: Tenslotte is er ook nog het Europass-CV die voornamelijk dient voor sollicitaties buiten Nederland, maar nog wel in Europa. Ook deze CV lijkt weer op de chronologische CV, maar houd je wel meer rekening met het internationale aspect. Door bijvoorbeeld de CV Engelstalig te schrijven.
Video CV: Wil je origineel zijn en je op een andere manier uitbeelden dan is een video van maximaal anderhalve minuut een uniek idee. Bij het zien van een video heeft een recruiter gelijk een persoonlijk beeld bij je en kan hij eerder overtuigd worden dan door woorden. Een beeld werkt namelijk soms beter dan woorden. Sommige dingen als een goede uitstraling of een prettige stem kun je niet overbrengen met woorden en dit kan wel in een video.
Wij zullen het echter verder hebben over de chronologische Nederlands CV.
(2) Passen en meten
Een CV vertelt twee belangrijke dingen: wie jij bent en wat jij kunt. Het is belangrijk dat je jouw CV aanpast aan de functie waarop je solliciteert. Je kunt dit doen door persoonlijke punten die overeenkomen met punten uit de vacature extra te belichten. Je zwakke punten kun je zo naar de achtergrond schuiven en minder op laten vallen. Wees natuurlijk wel eerlijk in je CV en benoem alleen punten over jezelf die waar zijn. De tekst moet helder zijn, maar houd het bondig. Maak je CV niet langer dan twee A4’tjes. Op die manier heb je nog genoeg gespreksstof over voor bij het echte sollicitatiegesprek.
(3) De lay-out: rustig en duidelijk
Met een professionele CV wil je opvallen en jezelf onderscheiden van de rest, maar zorg dat je CV rust uitstraalt. Een foto mag, maar is natuurlijk niet verplicht. Het maakt je cv wel meteen een stuk persoonlijker. Plaats je een foto op je cv, mits het een representatieve foto is. Een vakantiefoto komt bijvoorbeeld niet zo professioneel over. Dit zorgt ervoor dat het CV een stuk persoonlijker wordt. Probeer de afbeelding wel klein te houden, zodat hij niet teveel afleidt.
Als het aankomt op de vormgeving, is een zwarte tekst op een witte achtergrond het duidelijkst. Ook niet geheel onbelangrijk is het lettertype dat je kiest. Een lettertype dat het altijd goed doet is Verdana of Calibri. Een lettertype dat het niet zo goed doet is Comic Sans. Benieuwd naar welke kleuren het goed doen? Klik dan na deze blog door naar het voorbeeld van een Nederlandse CV voor de uitleg over kleuren en download dan ook meteen jouw template!
(4) Dit moet absoluut in je CV
Persoonlijke gegevens. Hier vermeld je in ieder geval:
- Naam en achternaam
- Adres
- Woonplaats
- Telefoonnummer
- E-mailadres
- Nationaliteit
- Geboortejaar
- Geslacht
- Rijbewijs
Zijn er dingen die je het vermelden waard vindt of die relevant zijn voor de vacature, dan kun je die er uiteraard ook bijzetten. Denk hierbij aan een link naar je LinkedIn. Onder de persoonlijke gegevens kun je eventueel een profiel van jezelf schrijven. Dit is een korte tekst van vier tot zeven tekstregels waarin je omschrijft wie je bent en wat je ambities zijn. Je kunt hierbij aanhaken op trefwoorden uit de vacature en uitleggen waarom die op jou van toepassing zijn. Probeer hierbij dooddoeners als ‘flexibel’ of ‘teamspeler’ te vermijden.
(5) Werkervaring
Hier benoem je waar je wanneer gewerkt hebt en welke functie je daar had. Je hoeft hier geen uitgebreide uitleg te geven; een beknopte omschrijving van de taken en verantwoordelijkheden is voldoende. Dit geldt ook voor het werk wat je tijdens je stageperiode hebt gedaan. Je kunt dit onderdeel krachtiger maken door naast een omschrijving ook aan te geven welke resultaten je hebt behaald.
(6) Opleidingen
In dit onderdeel geef je aan welke opleidingen je hebt gedaan, welke diploma’s je hebt behaald, en welke jaartallen daar bij horen. Je geeft hier een beknopt overzicht van je vakkenpakket, de studierichting, minors of specialisaties, en afstudeerprojecten. De meest recente opleiding mag je het meest uitgebreid beschrijven. Je hoeft niet ieder vak uitgebreid te behandelen, maar je kunt bijvoorbeeld twee of drie onderwerpen noemen die aan bod zijn gekomen. Heb je een afstudeeronderzoek of scriptie gedaan, dan kun je de titel zeker vermelden. Wanneer je nog niet afgestudeerd bent, zorg er dan voor dat je je verwachte afstudeerdatum vermeldt.
(7) Dit mag in je cv:
Extra-curriculaire activiteiten: Wellicht zijn er punten die je niet in de bovengenoemde onderdelen hebt kunnen plaatsen, maar die wel relevant of belangrijk zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bestuurslaag of vrijwilligerswerk. Alle activiteiten die iets positiefs zeggen over jou maken je CV sterker, maar zorg wel dat de dingen die je noemt relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert.
Taalvaardigheid: Je kunt hier aangeven welke talen je spreekt en hoe goed je deze talen spreekt. Een apart kopje voor taalvaardigheid is nuttig als je op een redelijk niveau ten minste één vreemde taal spreekt. Voor alle talen die je noemt, dien je je niveau (zowel schriftelijk als mondeling) te omschrijven.
Vaardigheden: Onder dit kopje kun je aangeven wat jouw sterke punten zijn en welke vaardigheden jij beheerst. Ben jij een pro in Photoshop of draai je met gemak ingewikkelde analyses in SPSS? Geef het aan!
Hobby’s en interesses: Hier kun je omschrijven welke hobby’s je hebt en waar jouw interesses liggen. Als je meerdere hobby’s wilt noemen, kun je het tactisch spelen: hobby’s waarbij je een bruggetje kunt maken naar de vacature, maken je CV krachtiger. Zet deze daarom vooraan.
Referenties: Als laatste kun je referenties noteren, oftewel contactgegevens van bedrijven waar je hebt gewerkt. De ontvanger van je Nederlands CV kan deze contacten eventueel bereiken voor vragen over jou. Mocht je een referentie van een oude werkgever willen opgeven, vraag dan wel eerst na of je de contactgegevens in je CV mag zetten. Zo weet je oude werkgever dat hij of zij gebeld kan worden. Anders kan je altijd vermelden dat referenties op aanvraag beschikbaar zijn.
(8) Check, check, dubbel check
Kijk iedere keer dat je solliciteert specifiek naar het bedrijf waar je solliciteert en pas je cv hierop aan. Check in de vacature tekst of hier belangrijke eigenschappen worden gegeven waar je in je cv op in kan spelen en extra kan laten uitkomen.
Je hebt maar één kans om een goede indruk te maken. Controleer daarom je cv op mogelijke spelfouten. Denk hierbij aan hoofdletters, zo schrijf je vwo en havo niet in hoofdletters en wordt stagiair ook vaak verkeerd geschreven. Je maakt een goede indruk als je bedrijfsnamen correct schrijft.
(9) Maar ben je dan al klaar?
Je bent goed op weg wat betreft informatie verzamelen. Maar nu nog het professionele CV in elkaar zetten. Daarin hebben we al wat voor je gedaan, want door hier te klikken kun je een template downloaden. Waarbij je alleen nog maar je eigen informatie hoeft in te vullen! Download hier je CV Nederlands!
Om nog beter voorbereid te zijn kun je ervoor zorgen dat je professionele CV ook in het Engels klaar hebt liggen. Let goed op wat er gevraagd wordt in de vacature! Je wilt natuurlijk niet een Nederlands CV sturen als de recruiter Engelstalig is. Lees hier hoe je een Engels CV maakt.
Ook benieuwd naar hoe een CV Frans, CV Spaans of CV Duits wordt geschreven? Dan zijn we er ook voor jou!
Zoals al benoemd was gaat een CV vaak gepaard met een motivatiebrief. Dit is de volgende stap in het proces naar een professionele werkhouding. Laat je door ons verder begeleiden in dit proces en zie hier een voorbeeld Nederlandse motivatiebrief.