Hoe begin je een sollicitatiegesprek?

0
Leestijd: 2 minuten

Ga je binnenkort solliciteren en kan je wel wat tips gebruiken? Lees hier hoe je een sollicitatiegesprek begint en maak van jou sollicitatie een goed gesprek.

Meestal kom je als eerst een collega tegen

Als je gaat solliciteren is de eerste persoon die je vaak tegenkomt een collega of een receptionist, begroet deze collega vriendelijk, stel jezelf snel voor en de reden van je bezoek.

Ontmoeting met de gesprekspartner

Sta op en geef je gesprekspartner een stevige hand en stel jezelf voor. Het is ook goed om hierbij te glimlachen en oog contact te maken.

Het gesprek

De eerste 1-5 minuten

Vaak gaat het begin van het gesprek over koetjes en kalfjes.  Het gaat bijvoorbeeld over het weekend, vakantie, het weer of over de reis die je afgelegd om bij het kantoor te komen. Mensen die introvert zijn houden hier niet zo van. Bereid je als introvert persoon daarom ook goed voor.

Het “echte” gesprek

De eerste, eenvoudigste en belangrijkste vraag: wie ben jij in drie woorden? Wonder boven wonder kunnen de meeste mensen dit niet eens beantwoorden; of het kost een minuut denkwerk. Erger nog, je krijgt statements als ‘ik ben Dave’; drie woorden, dat klopt. Maar wat zegt dit nu werkelijk? Iedereen is bijzonder en iedereen is anders; wat maakt jou nu bijzonder? Wat mij betreft moet je als je solliciteert goed weten wie je bent. Immers:

Als jij niet weet wie je bent, hoe weet een ander dat dan? Jij kent jezelf aanzienlijk langer dan ieder ander.

Wie ben jij in drie woorden? Ben je flexibel, humoristisch, perfectionistisch, leergierig, introvert of extravert? Deze kennis moet je zo uit kunnen spreken. Is dit een moeilijke vraag? Denk er dan juist over na! Kennis van jezelf vormt de basis van al je sollicitatiegesprekken en motivatiebrieven. Wie ben ik nu eigenlijk?

TIP: bepaal eerst voor jezelf drie kernwoorden over je identiteit; zelf nadenken is een must! Vraag vervolgens aan iedereen om je heen je te omschrijven in drie woorden en schrijf deze op. Op basis van deze woorden en je eigen woorden kun je heel efficiënt bepalen wat je omschrijft; wat komt terug, wat spreekt je aan? Dat zijn waarschijnlijk de meest relevante kerneigenschappen. Met iedereen bedoel ik overigens ook echt iedereen: je collega’s op je werk, je vrienden en familie maar vooral ook wildvreemde mensen. Juist de beschrijving van iemand die je niet kent zegt veel over hoe je overkomt op anderen… Wie ben ik nu eigenlijk?

Stel je zelf deze vragen en kom erachter wie je bent. Kom lees ook hoe je professioneel over kan komen.

Deel dit bericht

Comments are closed.