Sollicitatiegesprek? De beste tips tegen zenuwen 2023

0
Leestijd: 3 minuten

Klamme handen, spanning in het lichaam, zwetende handen en hoog in je ademhaling voor een sollicitatiegesprek? Dit zijn allemaal tekenen van nervositeit. Dit is volkomen normaal, solliciteren is altijd spannend, zelfs voor de meest kalme kandidaten. Maar wat kun je nou doen tegen deze zenuwen? Hierbij 6 tips om de zenuwen, voor een sollicitatiegesprek, te verminderen.

Tip 1 – Erken dat er zenuwen zijn

Iedereen ervaart zenuwen, stress en twijfels voor een sollicitatiegesprek. De zenuwen moeten alleen niet de overhand gaan nemen. Hoe meer je de zenuwen gaat wegstoppen of het gevoel vasthoudt dat je niet nerveus hoeft te zijn, hoe meer de aandacht gefocust wordt op deze spanning waardoor het probleem erger lijkt dan het is.

Accepteer de zenuwen en angsten die je ervaart voor een sollicitatiegesprek. Vraag jezelf af waar je bang voor bent en of dit gegrond is. Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Door hierover na te denken zal je zien dat het allemaal wel meevalt. Het is niet erg om te zeggen: “Ik ben zenuwachtig”.

Tip 2 – Bereid je goed voor op een sollicitatiegesprek

Zoek informatie over het betreffende bedrijf, de functie en de persoon waarmee je het sollicitatiegesprek gaat hebben. Bereid antwoorden op mogelijke vragen goed voor. Er kunnen vragen gesteld worden over je persoonlijkheid, studie, werkervaring en vacature. Probeer het gesprek ook te oefenen met iemand. De 16 meest gestelde vragen gedurende sollicitatiegesprek

Door je van tevoren goed voor te bereiden op het sollicitatiegesprek, zal je minder nerveus zijn en met een rustiger gevoel het gesprek ingaan. Nervositeit komt ook vaak voort uit onwetendheid. Door een goede voorbereiding, zal je rustiger het gesprek ingaan.

Tip 3 – Maak gebruik van ademhalingsoefeningen of meditatie tegen de zenuwen

Zenuwen zorgen voor een onrustig gevoel en spanning in het lichaam. Door meditatie en ademhalingsoefeningen kan je je volledig focussen op het rustig in- en uitademen. Dit verlaagt je hartslag en vermindert het onrustige gevoel en spanning in het lichaam.

Een ander gevolg van zenuwachtig zijn is dat je hoog in je ademhaling kan komen zitten. Dit kan resulteren in snel praten en onverstaanbaar zijn. Ademhalingsoefeningen of mediteren verlaagt je hartslag en vermindert spanning in je lichaam, waardoor je gedurende het sollicitatiegesprek rustiger bent en meer verstaanbaar.

Tip 4 – Je houding tijdens een sollicitatiegesprek

Het is belangrijk om een goede houding te hebben. Als de zenuwen de overhand hebben, zie je dat meestal ook terug in je houding. Probeer voor het gesprek een paar keer diep adem te halen en met beide benen op de grond. Een open houding, vriendelijke blik, rechtop zitten en de werkgever in de ogen aankijken gedurende het sollicitatiegesprek, laat zien dat je geïnteresseerd bent. Durf je de persoon niet in de ogen te kijken, verleg je blik dan op een plekje tussen de wenkbrauwen. Lees ook: Kledingtips voor een sollicitatiegesprek

Tip 5 – Bedenk zelf vragen over de functie

Gedurende het sollicitatiegesprek is er ook tijd om zelf vragen te stellen. Zorg ervoor dat je voorafgaand aan het sollicitatiegesprek verschillende vragen bedenkt en opschrijft. Door vragen te stellen toon je interesse in het bedrijf en de functie.

Voorbeeldvragen die je kunt stellen zijn:

  • “Hoe ziet een typische werkdag eruit?”
  • “Wat wordt er van mij verwacht tijdens de eerste maanden?”
  • “Kan ik later doorgroeien binnen het bedrijf?”
  • “Welke verantwoordelijkheden krijg ik?”
  • “Hoe is de werksfeer?”

Voor nog meer vragen lees ook: Heb je zelf nog een vraag?

Tip 6 – Benoem je zenuwen tijdens het sollicitatiegesprek

In het begin van het sollicitatiegesprek kan je benoemen dat je zenuwachtig bent. Door dit gelijk aan te geven, laat je zien dat de baan/functie belangrijk voor je is. Er valt meestal een last van je schouders af, waardoor je meer ontspannen wordt. Daarnaast heeft de werkgever daar begrip voor en het geeft hem/haar de kans om jou op je gemak te stellen.

Ten slotte, onthoud dat zenuwen voor een sollicitatiegesprek helemaal niet erg zijn, je bent ook maar een mens. Wees jezelf en ga met een positieve mindset naar het gesprek. Je hebt niks te verliezen, alleen maar te winnen. Verliep het sollicitatiegesprek toch niet als verwacht, komt er altijd weer een nieuwe kans.

Meer hulp nodig bij het voorbereiden van een sollicitatiegesprek, neem dan ook een kijkje op: Een onvergetelijke eerste indruk tijdens je sollicitatie

Talentpool, waar talent en werkgevers samenkomen

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Schrijf je in voor de talentpool

Deel dit bericht

Comments are closed.