Overslaan en naar de inhoud gaan

7 tips om slimmer te zoeken met Google

Slimmer_zoeken_met_google_afbeelding

Wanneer men op zoek is naar informatie, wordt in 99% van de gevallen gebruik gemaakt van Google. De zoekmachine wordt elke dag ongeveer 3,5 miljard keer geraadpleegd. Dat is 40.000 keer per seconde. Je kunt wel stellen dat googelen één van de meest populaire activiteiten ter wereld is.

Wat je waarschijnlijk niet wist, is dat er duizenden manieren zijn om Google te gebruiken. Er zijn ontelbare trucjes die slechts door een enkeling gebruikt worden. Erg handig wanneer je specifieke informatie zoekt, voor je scriptie bijvoorbeeld. Hoe benut je de volledige potentie van de zoekmachine?

Exacte woordgroepen zoeken

Wanneer je jouw zoekopdracht aan Google doorgeeft, gaat Google op zoek naar een relevante webpagina waar deze woorden op voor komen. Dit wil echter niet zeggen dat deze woorden ook bij elkaar in de buurt of in de zin staan. Stel dat je op zoek bent naar informatie over Ronald Boer. Wanneer je zoekt op ‘Ronald Boer’, krijg je veel artikelen over ex-voetballer en analyticus Ronald de Boer. Dit komt doordat Google lidwoorden en voorzetsels soms negeert.

Om Ronald Boer toch te kunnen vinden, zet je de zoekopdracht tussen dubbele aanhalingstekens. Door te zoeken op Google naar “Ronald Boer”, krijg je enkel webpagina’s die deze exacte combinatie bevatten. Ook citaten zijn op deze manier makkelijk terug te vinden. Weet je een woord uit een zin niet? Geen nood. Vervang het woord door *. Wanneer je zoekt op “bloed, * en tranen”, kom je toch terecht bij het bekende lied van Hazes.

Lidwoorden en voorzetsels

Google negeert dus weleens lidwoorden en voorzetsels. Dit komt niet altijd goed uit. Wanneer je ervoor wilt zorgen dat Google deze lidwoorden niet negeert, zet je ze tussen enkele aanhalingstekens. Op deze manier wordt ‘het’ lidwoord meegenomen in de zoekresultaten.

Websites doorzoeken

Soms lijkt het te mooi om waard te zijn. Je hebt een website gevonden die helemaal draait om het onderwerp waarover jij informatie aan het verzamelen bent. Hier ga je zeker vinden wat je zoekt! Helaas levert het gebruik van de zoekbalk op de website niets op. De gebrekkige navigatiemogelijkheden werken ook niet mee. Je weet echter zeker dat de informatie die je zoekt ergens op deze website moet staan...

Weer biedt Google de uitkomst. Vul je zoekopdracht in de zoekbalk van Google in en zet er ‘site:www.website.nl’ achter. Nu ben je via Google alleen deze website aan het zoeken.

Uitsluiten

Het is ook mogelijk om zoekresultaten op te halen waar bepaalde woorden niet in voorkomen. Ben je op zoek naar nieuws over een gebeurtenis, maar wil je de resultaten van de Telegraaf uitsluiten? Gebruik dan het min-teken ( – ). Zoek dan naar ‘gebeurtenis –telegraaf’. Je vind nu verschillende resulaten over de gebeurtenis en de Telegraaf zit er niet tussen.

Definities achterhalen

Wanneer je naar de betekenis van een begrip zoekt, is het eerste zoekresultaat vaak de definitie. Definities zijn vaak ook wel op Wikipedia te vinden. Toch is het ook mogelijk om direct naar definities te zoeken door ‘define:’ voor je zoekopdracht (begrip) te zetten.

Gerelateerde websites

Deze tip is erg interessant wanneer je alternatieve bronnen wilt gebruiken. Je bent met je scriptie bezig en realiseert je halverwege dat je eigenlijk maar een paar bronnen in je literatuurlijst hebt staan. Om toch aan extra invalshoeken te komen, besluit je ook wat andere bronnen te bekijken.

Google maakt het mogelijk om naar gerelateerde websites te zoeken. Zet ‘related:’ voor de website waar je alternatieven voor zoekt. ‘related:voetbalzone.nl’ levert bijvoorbeeld 'soccernews.nl' en 'fcupdate.nl' op.

Image search

Deze tool van Google is wat bekender. Wanneer je een afbeelding naar het zoekbalkje binnen de ‘afbeelding’-omgeving van Google sleept, kun je bekijken waar de afbeelding vandaan komt. Andere websites waar deze afbeelding geplaatst is komen ook naar voren. Dit maakt de Google Image Search een handige tool in de zoektocht naar alternatieve bronnen.

Veel succes met zoeken!

 

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Blog Categories: scriptie