Voorbereiding assessment | PT. 3

0
Leestijd: 3 minuten

Presentatie

Een onderdeel dat vaak voorkomt in een assessment is presenteren. Je krijgt meestal op de dag zelf te horen waar de presentatie over moet gaan. De assessoren geven je hiervoor de informatie en vervolgens krijg je bepaalde tijd toegezegd waarin je de presentatie moet voorbereiden. Meestal gaat de presentatie over actuele onderwerpen die te maken hebben met de organisatie waar je solliciteert. Soms krijg je de mogelijkheid om gebruik te maken van PowerPoint of een flip-over bord om jouw presentatie extra kracht bij te zetten. De presentatie wordt gegeven voor een aantal assessoren, die achteraf vragen zullen stellen. Zij beoordelen jou voornamelijk op jouw spreekvaardigheid, lichaamstaal en de probleemanalyse die je hebt uitgevoerd. De inhoud van de presentatie zal minder van belang zijn dan de manier waarop je de situatie hebt aangepakt. De assessoren zullen jou kritiek geven op de presentatie. Laat zien dat je open staat voor kritiek en breng zelf suggesties voor verbeteringen. Het is niet altijd nodig om het eens te zijn met kritiek als je maar laat zien jezelf te willen verbeteren. Bedenk dat de assessoren jou willen testen. Probeer het kernprobleem te vinden en vervolgens een duidelijke structuur op te bouwen. Onderstaand zie je enkele tips die je kunt gebruiken bij het geven van een goede presentatie.

Tips

  • Het gaat vaak om een korte presentatie. Zorg daarom voor een pakkende inhoud, die kort en krachtig is. Hiermee houd je de aandacht
  • van de assessoren makkelijker vast.
  • Spreek rustig, maar met een krachtige stem. Gebruik intonatie in jouw stem, dit maakt het verhaal levendiger.
  • Leg iets van jezelf in het verhaal. Kom met persoonlijke voorbeelden, zorg voor een open lichaamshouding en maak oogcontact met het publiek.
  • Maak de presentatie interactief door vragen te stellen of stellingen voor te leggen aan je publiek. Hiermee houd je de aandacht vast en dit maakt de presentatie minder saai.

Groepsdiscussie

Een onderdeel dat veelvuldig terugkomt in een assessment is de groepsdiscussie. Tijdens dit onderdeel zal je een discussie voeren over een actueel onderwerp, samen met de andere kandidaten voor de functie. Een groepsdiscussie is een mogelijkheid om jezelf te laten zien. Dit zorgt er echter voor dat iedere kandidaat zich enthousiast wil profileren, waardoor het lastig is om jouw capaciteiten te tonen aan de assessoren. Het is belangrijk dat zij jouw assertiviteit, leiderschapskwaliteiten en analytische vaardigheden herkennen en kunnen beoordelen. Neem initiatief tijdens de discussie, maar probeer niet te overheersend te zijn. Zorg ervoor dat je voldoende aan het woord komt, maar biedt andere kandidaten ruimte om hun mening te geven. De assessoren zullen opmerken dat jij iedereen een kans geeft, maar dat jouw eigen mening ook erg van belang is. Een goede manier om jouw rol extra waarde te geven is het zoeken naar een gezamenlijke conclusie als meerdere personen aan het woord zijn geweest. Herformuleer eerst de meningen van anderen, geef vervolgens jouw eigen mening en vraag daarna, in de ‘wij’-vorm, hoe er toegewerkt kan worden naar een conclusie. Dit kun je als volgt formuleren:

“Als ik het goed begrijp moeten we eerst de strategie op de rails krijgen, om vervolgens over de mogelijke marketinginvesteringen na te denken. Dit sluit perfect aan bij wat kandidaat X net zei. Ik denk ook dat dit de goede richting is. Zullen we dan ook nog de veranderende markt, waar kandidaat Y zojuist aan refereerde, in onze berekeningen meenemen en aan de hand daarvan onze conclusie formuleren?”

Op deze manier zullen je groepsgenoten enthousiast zijn over jouw conclusies en samenvattingen. Je neemt de meningen van anderen mee en probeert een oplossing te zoeken. De assessoren zullen jouw analytisch vermogen en assertiviteit herkennen. Daarnaast neem je het voortouw, maar vertoon je geen overdreven ‘haantjesgedrag’.

Volgende week het laatste onderdeel: Rollenspel.

Deel dit bericht

Comments are closed.