Casper Hogenboom over de trainee Analytics bij ING

0
Leestijd: 2 minuten

“De brug bouwen tussen het analytics-team en de stakeholders”

Casper Hogenboom begon als stagiair en is nu trainee, bezig aan zijn tweede opdracht in de track Analytics. Het traineeship is voor hem dé manier om uit te vinden welke richting hij op wil.

Casper deed een bachelor Electro Engineering in Eindhoven en een master Data Science for Decision Making in Maastricht. Hij studeerde ook een half jaar in Århus in Denemarken. “Met de projecten die ik daar heb gedaan op zak ben ik op zoek gegaan naar een afstudeerstage in het bedrijfsleven.”

Overweldigend

Die stage vond hij bij het ING Wholesale Banking Advanced Analytics team. “In het begin was het best overweldigend, al die mensen met enorm veel vakkennis, al die verschillende projecten en de constante uitwisseling van inzichten zodat processen niet stil blijven staan. Toch voelde ik me al heel snel niet meer ‘de stagiair’, maar gewoon onderdeel van het team. Ik kon ook altijd bij iedereen terecht met vragen over mijn onderzoek.”

In het team KYC, Fraud & Cybersecurity

“Tijdens de stage besloot ik om voor het Analytics traineeship te gaan. Het leek me de perfecte kans om verder te onderzoeken welke richting ik op wil. In april 2021 ben ik begonnen met mijn eerste rotatie, in het team KYC (Know Your Customer), Fraud & Cybersecurity. Hier was er ruimte voor de combinatie die ik zocht: meewerken in een squad en daarnaast een eigen project draaien dat ik in zes maanden kon opleveren. Ik ben bezig geweest met natural language processing (NLP, data science op tekst) en met data visualisation.”

Inzicht geven

“Het team monitort zgn. ‘letters of credit’, wereldwijde handelstransacties van bijvoorbeeld katoen, gas of staal. In een letter of credit wordt een prijs afgesproken tussen exporteur en importeur, de transactie loopt via ING. Mijn team bouwde een model dat op basis van het historische handelen klanten kan detecteren of een transactie buiten het normale, legitieme valt. En ik heb een dashboard gebouwd met integratie van mijn NLP-algoritme, om de onderzoekers beter inzicht te geven in de bevindingen van het model.”

“Tijdens mijn tweede rotatie – waar ik nu in zit – wil ik het data visualisatiedeel meer uitdiepen. De analytics-teams doen namelijk heel geavanceerd werk, maar het overdragen aan de stakeholders kan nog beter. Delen van de informatie gaan verloren en dat kun je ondervangen door de informatie goed te visualiseren. Je kunt zo de brug bouwen tussen het analytics-team en de business.”

Buiten de lijntjes

“Momenteel werk ik onder meer aan het redesign van de tabellen en grafieken in het ING-jaarverslag. We willen ze intuïtiever en toegankelijker maken. Ik ben nu veel meer information designer dan ‘pure’ data scientist. Ik kan hier een beetje buiten de lijntjes kijken. Zo leer ik momenteel ook een nieuwe programmeertaal die veel wordt veel gebruikt in data visualisation: D3.js. De combinatie van data en creatie vind ik super interessant.”

Interesse?

Ontdek meer over het Analytics Traineeship.

Meer te komen over ervaringen van andere trainees? kijk dan ook

Ruoqing Sun ontdekt haar bestemming bij ING

Fabian Koning over de Trainee Risk bij ING

Deel dit bericht

Comments are closed.