Keuzegids Hbo 2019 – De beste hogescholen en welke opleiding geeft jou later het meeste salaris? – Moongro

0
Leestijd: 3 minuten

In de nieuwe Keuzegids Hbo 2019 zijn wederom alle hogescholen met elkaar vergeleken. Welke hogeschool is de beste van Nederland? Welke school moet jij kiezen mocht je een hbo-opleiding gaan volgen, of ben je juist benieuwd hoe je huidige hogeschool scoort? Hier even een overzicht van resultaten en meest opvallende punten uit de keuzegids Hbo 2019. Ook staat onderaan een overzicht van de best en slechts verdienende opleidingen van Nederland.

De Keuzegids vergelijkt hogescholen op basis van de kwaliteit van de gegeven opleidingen. Daarnaast geeft het een vergelijking per opleiding en een overzicht van de kansen op werk en het hierbij behorende startsalaris. Ook staan er onderwerpen in als toelatingseisen, collegegeld, internationaal onderwijs en cijfers over het aantal uitvallers en afgestudeerden.

Top drie van grote hogescholen

Nummer drie dit jaar gaat naar Hanzehogeschool Groningen. Zij hebben hiernaast de meeste topopleidingen van heel Nederland. Dit zijn in totaal maar liefst 15 van de in totaal 47 gegeven opleidingen! Er zijn niet veel hogescholen die hun opleidingen een topopleiding mogen noemen. Een topopleiding is namelijk een opleiding die hoger scoort dan 76 van de 100 punten. Dit is landelijk maar 11 procent.

Nummer twee gaat naar Hogeschool Windesheim. Deze school in Flevoland daalde iets vergeleken met vorig jaar, van 67.5 naar 65 punten. In de Keuzegids Hbo 2018 eindigde Hogeschool Windesheim ook al op een respectabele tweede plek.

Dit jaar is, zoals ook in de vorige 5 jaren, Avans Hogeschool op nummer één geëindigd met 69 punten. Avans  Hogeschool domineert al jaren de nummer één positie van de hogescholen in Nederland. Avans is opgesplitst in twintig verschillende academies welke vrijwel zelfstandig zijn. Op deze manier weet Avans al jaren de kwaliteit goed te waarborgen terwijl het op grote schaal in Nederland opereert.

Slechtste grote hogescholen

Op de laatste plek is de Hogeschool Utrecht geëindigd. Deze hogeschool kreeg het oordeel “matig” en scoorde 53 van de 100 punten. Vlak hierboven staat de Haagse Hogeschool met 54.3 punten.

Opvallende punten

Hogeschool Inholland heeft een tijd bekend gestaan als een hogeschool met een lage positie in de lijst. Dit jaar weet Inholland zich verrassend genoeg flink omhoog te krabbelen. Zo laat Inholland vrijwel alle grote hogescholen in de Randstad achter zich.

Studenten van Inholland zijn voornamelijk meer tevreden over het niveau van de docenten. Ook zijn de faciliteiten van voldoende niveau. Wel zijn de studiesuccescijfers van Inholland de laagste van het hbo.

In de Randstad zijn studenten een stuk minder tevreden met hun opleidingen dan vorig jaar. Zo is de tevredenheid in Utrecht zelfs afgezakt tot de laatste plek onder de hogescholen. De voornaamste studie hierin zijn economiestudies. Bij de Haagse hogeschool zijn studenten niet tevreden over zorgopleidingen.

Hbo Salarissen

Hbo studenten hebben geluk! De startsalarissen voor Hbo’ers zijn gestegen, maar welke studies verdienen nu het meeste? Één ding is zeker, als jij techniek studeert ga jij lekker verdienen.

Top 10 best startsalarissen voor hbo-grootverdieners

 1. Technische bedrijfskunde met €2700
 2. Voertuigentechniek met €2640
 3. Elektrotechniek met €2590
 4. Werktuigbouwkunde met €2570
 5. Logistiek & transport met €2560
 6. ICT met €2550
 7. Mondzorgkunde met €2540
 8. Civiele techniek met €2530
 9. Toegepaste wiskunde met €2450
 10. Bedrijfseconomie met €2420

En dan hebben we natuurlijk ook de top 10 klein verdieners!

 1. Pabo met €1490
 2. Journalistiek met €1490
 3. Voeding met €1490
 4. Social work met €1550
 5. Theater en dans met €1600
 6. Pedagogiek met €1630
 7. Logopedie met €1690
 8. Creatieve therapie met €1700
 9. Kunstacademie met €1730
 10. Muziek met €1760

Bronnen: Keuzegids Hbo 2019

Ben je bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeship, business course of inhousedag? Of wil je graag hulp bij het vinden van jouw eerste baan? Schrijf je dan via onderstaande button in voor onze Talentpool en de career consultants van Moongro nemen contact met je op!

Ik wil hulp bij het vinden van mijn eerste baan
Deel dit bericht

Comments are closed.