Salariswijzer voor alle beroepen!

0
Leestijd: 3 minuten

Ben je op zoek naar een nieuwe baan of ben je niet tevreden met je huidige salaris en wil je erachter komen wat je hoort te verdienen? Of wil je jouw salaris vergelijken met met mensen met hetzelfde beroep? Dan is het voor jou handig om gebruik te maken van een salariswijzer voor alle beroepen!

Soorten salariswijzers

In deze lijst staan een aantal salariswijzers om je te helpen:

  • Wage Indicator Foundation is de site voor internationale ontwikkelingen op de arbeidsmarkt
  • Loonwijzer is de Nederlandse versie van Wage Indicator. Er wordt onderzoek gedaan naar salarissen, loonverschillen, baantevredenheid en arbeidsomstandigheden.
  • Rijksoverheid minimumloon is aan te raden voor 21 plussers, omdat alle werknemers vanaf 21 jaar wettelijk gezien recht hebben op minimumloon. Voor werknemers onder de 21 jaar geldt het minimumjeugdloon.
  • Intermediair salariskompas is voor de leeftijdsgroep tussen de 18 en 67 jaar.

Wanneer gebruik je een salariswijzer?

Een salariswijzer gebruik je op de volgende momenten:

  • Als je op zoek bent naar een nieuwe baan: Met een salariswijzer kan je heel snel erachter komen wat de gemiddelde loon is per beroep. Je salaris kan namelijk een motivatie zijn om ergens te werken.
  • Als je een sollicitatiegesprek gaat hebben: Het kan zo zijn dat tijdens je sollicitatiegesprek gevraagd wat je salarisindicatie is. Je kan hier dan het best voorbereiden met een salariswijzer. Zo wordt je niet overvallen en kan je ervoor zorgen dat je niet weinig gaat verdienen. Hier zijn nog 11 veel gestelde vragen tijdens je sollicitatie.
  • Als je al een baan hebt: Als je al een baan hebt, kan je met een salariswijzer je salaris vergelijken met andere mensen die hetzelfde werk doen. Zo weet je waar je staat en waar je naar toe kan werken. Het kan je ook overtuigen om een gesprek te starten over loonsverhoging.

Welke factoren zijn van belang tot je salaris?

Je salaris is afhankelijk van de volgende factoren:

  • Functie: Bepaalde functies hebben nou eenmaal een hogere salaris. Zo verdient een chirurg meer dan een magazijnmedewerker. Dit komt onder andere omdat je als chirurg een hoger opleidingsnorm hebt. Ook is je functie belangrijk, omdat je soms meer verantwoordelijkheden hebt dan vergeleken met andere functies. Dus hoe hoger je verantwoordelijkheid hoe hoger je salaris.
  •  Arbeidsmarkt: Wanneer er een krappe arbeidsmarkt is, dan heeft dit vaak een positief effect op de lonen. Een krappe arbeidsmarkt is wanneer er dus veel vacatures zijn, maar weinig werknemers. Werkgevers proberen dan werknemers over te halen om bij hun te komen werken. Een hoger salaris hoort hierbij. Lees hier hoe je kan onderhandelen over je salaris. Bij een ruimte arbeidsmarkt is het precies andersom. Zo kan je bijvoorbeeld met een universitair diploma niet je werk doen waar je in gespecialiseerd bent. Misschien wordt je dan wel magazijnmedewerker. Je opleidingsniveau zorgt dus niet altijd voor een hoger salaris.
  • Ervaring: Hoe meer ervaring je hebt hoe hoger je salaris waarschijnlijk is. Omdat je meer ervaring hebt, heb je waarschijnlijk meer bijdrage. Zo kan je bijvoorbeeld efficiënter werken. Je leeftijd heeft er ook mee te maken. Vaak is het zo dat hoe ouder je bent, hoe meer werkervaring je hebt. Maar vergeet niet je hebt altijd een minimumloon.
  • Branche: Hoe meer geld er omgaat in een branche, hoe hoger de lonen zijn. Hoe hoger de marges zijn, des te meer ruimte voor hogere salarissen. In een branche is de CAO ook belangrijk. Zo kan er in een CAO staan hoe hoog de salarissen mogen zijn. Lees hier wat een CAO is.
  • Regio: Waar je werkt is ook belangrijk. In de Randstad verdien je namelijk meer dan in de rest van Nederland. Het leven in de Randstad is namelijk duurder, dus dan is het belangrijk dat je ook meer verdient.

Heb je berekend wat je hoort te verdienen voor een functie en ben je toe aan een sollicitatiegesprek? Dan is het handig om je voor te bereiden door te lezen over 10 veel gestelde vragen tijdens een sollicitatie!

Deel dit bericht

Comments are closed.