Moonquête – De beste secundaire arbeidsvoorwaarden

0
Leestijd: 3 minuten

Young professionals zijn de toekomst, dus we moeten erg zuinig op ze zijn. Wat vinden ze fijn? Wat vinden ze juist heel erg vervelend? En welke dingen maken ze eigenlijk helemaal niks uit? Grootschalige enquêtes moeten deze vraagstukken beantwoorden. We zullen je de SPSS analyses besparen hoor. Je krijgt de resultaten in hapklare brokken voorgeschoteld in de vorm van een blog. Stuur je werkgever een linkje door; wie weet kun je dan op meer begrip rekenen! Vandaag in Moonquête 3: voor welke secundaire arbeidsvoorwaarden ga jij?

De beste secundaire arbeidsvoorwaarden

Steeds vaker worden deze aanvullende beloningen op je salaris in contracten opgenomen. De werkgever probeert de werknemers extra te motiveren, in de hoop dat deze extra motivatie terug te zien is in de prestaties op de werkvloer.

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn hot en komen tegenwoordig voor in alle soorten en maten. Waar ze vroeger vooral financieel van aard waren, kom je tegenwoordig de meest uiteenlopende dingen tegen.  Moongro zocht uit welke secundaire arbeidsvoorwaarden jullie het belangrijkst vinden!

Op rolletjes…

Met de auto, het openbaar vervoer of met de fiets; iedereen reist naar het werk. Er zijn weinig mensen die dagelijks van hun reis naar het werk genieten. Reizen is niet alleen vervelend vanwege de tijd die je eraan kwijt bent of de moeite die je erin stopt. Het brengt ook nog eens de nodige kosten met zich mee. Je ziet dan ook vaak dat werkgevers de reiservaring iets dragelijker proberen te maken door specifieke secundaire arbeidsvoorwaarden in de afspraken op te nemen.

Specifieke secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen er echter voor zorgen dat de reiservaring nét dat kleine beetje prettiger wordt. Veel werkgevers bieden een reiskostenvergoeding, maar er zijn ook andere populaire oplossingen. Denk aan een auto van de zaak, een voorwaarde die samen met de telefoon- en ziektekostenvergoedingen tussen de klassiekers kan worden geschaard. Niets rijdt toch zo lekker als een auto waar je niet voor hebt betaald? Een krappe 35% van de Nederlanders kiest dan ook het liefst voor de autosleutels met bijpassend karretje wanneer ze onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden.

… of stilzitten

Niet iedereen hoeft echter elke dag naar het werk te reizen. Voor sommige werknemers staat het kantoor de ene dag in de achtertuin en de andere dag in de woonkamer. Wanneer dit geen zelfstandige ondernemers of freelancers zijn, staat in hun contract zeer waarschijnlijk iets over thuiswerken.

De mogelijkheid om thuis te werken is een andere secundaire arbeidsvoorwaarde waar tegenwoordig vaak over onderhandeld wordt. Een kwart van de Nederlanders vindt het belangrijk dat ze (af en toe) thuis aan de slag kunnen, wanneer het openbaar vervoer heel erg tegenzit bijvoorbeeld. Daarnaast voelen sommige mensen zich gewoon meer op hun gemak wanneer ze in een vertrouwde omgeving vertoeven.

Een extraatje

De derde en laatste arbeidsvoorwaarde die ontzettend populair is onder de Nederlanders is dan weer wel financieel van aard. De dertiende maand kreeg enkele stemmen minder dan de mogelijkheid om thuis te werken, maar pakt wel een podiumplek. Aan het einde van het jaar krijg je (ongeveer) een maand aan extra salaris op je rekening gestort, een extraatje dat iedereen natuurlijk wel kan gebruiken in de dure decembermaand!

De andere antwoorden waren zeer uiteenlopend. Een villa, extra vakantiedagen, een fiets van de zaak, niet vastzitten aan de 9 tot 5 regel en goede opleidingsmogelijkheden werden bijvoorbeeld ook genoemd door de respondenten. Waar zou jij voor kiezen? Wil je tips over hoe je het beste kan onderhandelen tijdens een sollicitatie gesprek? Check dan deze blog.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.