Hoe overleef je een selectiedag? – Vitens

0
Leestijd: 3 minuten

5 tips over wat je wél en niét moet doen

Bij veel bedrijven is het een stap in de sollicitatieprocedure: de selectiedag. Vorig jaar, toen ik ging solliciteren, had ik veel vragen tijdens de voorbereiding van zo’n dag. Welke kleren doe ik aan, hoe diepgaand lees ik me in, kan ik van tevoren al kritische vragen bedenken en hoe lang blijf ik bij de borrel?
Op dit moment ben ik trainee bij Vitens, wat betekent dat ik de selectiedag van vorig jaar heb ‘overleefd’. In deze blog schrijf ik, op basis van mijn ervaringen van vorig jaar en interviews met mijn beoordelaars, 5 Vitens traineeship tips, hoe je een selectiedag overleeft.

 

Tip 1: Zorg voor een goede eerste indruk

De eerste indruk is erg belangrijk, dus vanaf binnenkomst wil je jezelf laten zien. Zorg dat je op tijd bent, dus neem liever een trein eerder dan dat je op het randje op tijd komt. Zoek bij binnenkomst andere mensen op en wees niet bang om (oog)contact te maken, ook met de mensen van het bedrijf. Je uitstraling is ook iets wat direct kan worden waargenomen. Probeer er energiek en gemotiveerd uit te zien; zit niet onderuitgezakt tijdens een presentatie, maar toon je interesse en reageer alert op vragen die gesteld worden.

Tip 2: Bereid je voor en laat dat zien

Het valt direct op wanneer jij je goed hebt ingelezen. Natuurlijk hoef je niet alles tot in de details te weten, maar zorg ervoor dat je weet wat het bedrijf doet. Er zijn verschillende manieren waarop jouw voorbereiding op kan vallen. Stel kritische of verdiepende vragen tijdens een presentatie. Wees niet bang om vragen te stellen en stel vooral geen vragen om alleen op te vallen. Wanneer er echter iets verteld wordt over een onderwerp waarover je gelezen hebt, is het heel goed om erover door te vragen.

Let wel op: je kunt ook te veel moeite doen. Het is natuurlijk goed om je in te lezen, maar wanneer je dit teveel probeert te laten zien, kan je overkomen als een betweter!

Tip 3: Let op anderen tijdens groepswerk

Zeer waarschijnlijk is een case of andere groepsopdracht een onderdeel van de selectiedag. Wanneer er in een groep gewerkt moet worden, is er een kans dat iedereen het woord wil en de leiding wil hebben. Iedereen wil zichzelf immers van zijn/haar beste kant laten zien. Echter is de leiding hebben en het meeste zeggen niet altijd het beste. Tijdens een groepsopdracht wordt er, verrassing, gekeken naar hoe jij in een groep werkt. Het is niet verkeerd om dominant te zijn, maar wanneer je enkel jouw ideeën er doorheen drukt en niet luistert naar anderen, wordt dit over het algemeen niet als iets positiefs gezien. Het is dus goed om je mening te geven, maar geef anderen ook de ruimte.

Tip 4: Kleed je netjes, maar ook comfortabel

Een pantalon of spijkerbroek? Met of zonder jasje? Grote kans dat je even twijfelt over wat je aantrekt. Het is natuurlijk belangrijk dat je je aan de dresscode houdt, maar als die er niet is, moet je het beslissen op basis van je eigen indruk van het bedrijf. Je zit met een pantalon of nette rok en een blouse bijna altijd goed, maar bij sommige bedrijven kan je ook prima een donkere spijkerbroek aan. Het ligt er dus echt aan bij wat voor soort bedrijf je solliciteert. Wellicht ken je iemand die er werkt waaraan je kan vragen hoe werknemers over het algemeen gekleed zijn. Als je echt twijfelt, kan je altijd een mail sturen en vragen naar de dresscode.

Tip 5: Ga niet direct weg bij de borrel

Meestal wordt de dag afgesloten met een borrel. Wees je er van bewust dat dit nog steeds een deel van de dag is en er dus ook tijdens de borrel er op je gelet wordt. Hoewel het vaak niet doorslaggevend is, kan je de indruk die je gedurende de dag hebt gegeven, nog even bevestigen. Daarnaast kan je ook negatief opvallen, wanneer je bijvoorbeeld te veel alcohol drinkt en te lang blijft hangen. Hou het dus bij 1 of 2 (alcoholische) drankjes en probeer niet als laatste weg te gaan. Als je interesse hebt in het bedrijf, blijf dan nog even hangen. Je krijgt dan nog de kans is om je laatste vragen te stellen.

 

lees hier 5 moeilijke sollicitatievragen [met antwoorden] om je optimaal voor te bereiden voor onverwachte vragen.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.