Goede sollicitatiebrief, schrijf het nu makkelijk met deze 6 tips

0
Leestijd: 3 minuten

Je denkt dat je jouw droombaan hebt gevonden. De vacature spreekt je aan, het salaris is niet mis en je cv is een prachtige aanvulling rijker.  Maar als alles aan deze baan zo prachtig is, ben jij vast niet de enige die geïnteresseerd is.  Er zijn misschien wel honderd andere sollicitanten die net zo enthousiast zijn als jij. Daarom moet je jezelf onderscheiden van de rest, het liefst al voor het sollicitatiegesprek begint. Een goede sollicitatiebrief schrijven is daarom van onschatbare waarde. Maar hoe schrijf je nu de perfecte sollicitatiebrief?

Een goede sollicitatiebrief schrijven

De ideale sollicitatiebrief schrijf je door het toepassen van deze 6 tips. Het is belangrijk om het doel te onthouden van jouw brief, namelijk de interesse opwekken van de werkgever. Probeer jezelf dus in zijn schoenen te zetten wanneer je de brief aan het schrijven bent. Wat wilt hij weten? Waar let hij op? Wat is belangrijk voor de functie? Zorg er voor dat deze aspecten naar voren komen.

1: Doe onderzoek voordat je jouw sollicitatiebrief begint te schrijven

Voordat je begint met schrijven is het belangrijk om een korte deskresearch uit te voeren. Wordt er om een sollicitatiebrief of motivatiebrief gevraagd? Wat is de bedrijfscultuur? Is de sfeer formeel of informeel? Wat zijn de functie-eisen? Als je hier kort op focust kan je eruit halen wat voor soort karakter het bedrijf zoekt en welke eigenschappen zij waarderen en hierop jouw sollicitatiebrief aanpassen.
Wil je nog wat meer weten over de verschillen van een sollicitatiebrief of motivatiebrief? Dan kun je daar hier over meer lezen!

2: Schrijf een pakkende openingszin voor je sollicitatiebrief

Begin je sollicitatiebrief met een originele zin. Aan de eerste zin ziet de lezer dat dit geen sollicitatiebrief is die bol staat van de clichés. De aandacht van de lezer is al getrokken, waardoor de rest van de brief met meer interesse wordt gelezen. Daarnaast wordt je brief ook beter onthouden.

Na deze oneliner volgt de rest van je eerste alinea. Hierin vertel je hoe en waar je de vacature hebt gevonden. Als je al eerder contact hebt gehad, telefonisch of via e-mail, vermeld je dit ook hier. Dit zal dienen als een vriendelijke herinnering dat jullie eerder contact hebben gehad.

Nog wat hulp nodig? Dan kun je hier nog een uitgebreidere toelichting lezen voor de perfecte aanhef in jouw sollicitatiebrief. 

3: Stel jezelf goed voor

In de tweede alinea ben jij de ster. Hier beschrijf jij alle studies, stage- en werkervaringen en extra curriculaire activiteiten die relevant zijn aan de werkzaamheden die in de vacature worden beschreven. Probeer deze ervaringen ook meteen te koppelen aan de beschreven werkzaamheden die staan vermeld in de vacature.

Los van je ervaring beschrijf je hier ook jouw kernkwaliteiten. Ben je doelgericht? Sterk in communicatie? Of misschien stressbestendig? Laat het de lezer weten! Je kunt ook een klein voorbeeld erbij schrijven zoals bijvoorbeeld:

“Bij mijn vorige baan heb ik doormiddel van wekelijkse presentaties geven communicatie een van mijn sterkste punten gemaakt.”

4: Waarom solliciteer je bij dit bedrijf?

In de derde alinea maak je duidelijk waarom dit jouw droombaan is. Je vertelt waarom je bij dit bedrijf wilt werken en waarom de functie zo goed bij jouw past. Hieronder zijn nog een paar voorbeelden die je zou kunnen gebruiken.

– deze baan is een prachtige aanvulling op je cv;
– de werkervaringen die je hier opdoet zijn van onschatbare waarde;
– je krijgt een mooie kans om je netwerk uit te breiden;
– het bedrijf biedt een uitdaging waar je al jaren naar op zoek bent;
– er zijn veel doorgroeimogelijkheden;
– de bedrijfscultuur past goed bij mijn karakter;
– je denkt dat je goed in het team past;
– je denkt dat jij je hier goed kan ontwikkelen.

Probeer een aantal van deze of zelf bedachte belangrijke punten te vernoemen maar maak het niet te lang en zorg dat het aansluit op jouw karakter en de functie.

5: De afsluiting van je sollicitatiebrief

Voordat je jouw sollicitatiebrief afsluit is het verstandig om te vragen om een reactie, of juist te melden dat je jouw brief graag mondeling toelicht. Je wilt immers op gesprek komen dus laat dit in één duidelijk zin zien. Sluit hierna je brief af met een groet.

Als je je sollicitatiebrief geschreven hebt, is het belangrijkste werk al verzet. Benieuwd hoe je brief eruit komt te zien? Een voorbeeld van een sollicitatiebrief die je kunt gebruiken ter inspiratie vind je hier!

6: Schrijftips voor een goede sollicitatiebrief

Als laatst nog een aantal losse tips die je kunt en ook erg handig zijn om op te letten bij het schrijven van jouw sollicitatiebrief.

  • Maak het kort en krachtig. Zorg ervoor dat het maximaal één A4’tje.
  • Zorg dat benoemde kennis of kernmerken van jouw ook terug komen in jouw CV.
  • Gebruik niet “Ik” als begin van elke zin.
  • Zorg ervoor dat er geen spelfouten in zitten! Laat iemand het nalezen.
  • Lees het voor jezelf hardop voor om te kijken of de zinnen lekker lopen.
  • Geen sollicitatiebrief is hetzelfde. Ook als je meerdere schrijft voor meerdere vacatures zorg ervoor dat deze past bij het bedrijf waarvoor je het schrijft.

Veel succes met schrijven!

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

 

Deel dit bericht

Comments are closed.