Zo verpest je de kansen op een baan minder snel!

0
Leestijd: 2 minuten

Wist je dat 92% van de recruiters de social media kanalen van hun kandidaten bekijken voordat zij hem of haar uitnodigingen voor een gesprek? De belangrijkste vraag is dan ook,  welke indruk laat jij achter met jouw social media profielen?

Zenuwslopend hè? Jij bent niet de enige die nu staat te beven. Ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking geeft aan dat hun social media profielen geen goed beeld geeft van wie zij zijn. Het lijkt misschien leuk om met jouw Facebook-vrienden te delen hoe ‘gek’ je avond was, maar de foto blijft voor altijd online staan (omdat je écht vergeet het te verwijderen).

Het is zonde als je gaat solliciteren en een recruiter een ongepaste foto van jouw ‘gekke’ stapavond tegenkomt. Hoe kun je dit voorkomen in een tijd waar we alles online delen?

1. Verwijder al je ongepaste foto’s.

Check al je foto’s langs die je op elk digitaal platform hebt staan. Niet alleen de foto’s van je wilde stapavond kunnen je kans op een (bij)baan verminderen. Juist ook de gekke video’s. Ben je net afgestudeerd of ben je klaar met jouw mbo opleiding maar wil je toch carrière maken, zorg dan vooral dat je met een schone lei start.

2. Tag; you’re (not) it

Als we nu eenmaal met een schone lei beginnen zorg ervoor dat je de foto’s waarin in je getagd bent, ook opgeschoond. Daar kunnen soms de gekste foto’s tussen zitten die je toekomstige manager niet hoeft te zien.

3. Hou het netjes

Je kunt misschien wel heel charmant en beleefd overkomen tijdens je sollicitatiegesprek, met een Twitter tijdlijn dat vol gescheld en gevloek staat heb je toch een probleem. Je kunt er zeker van zijn dat je met zulke berichten niet uitgenodigd wordt voor een vervolggesprek.

4. Collegiaal ben je ook online

Er zal altijd een vervelende manager of collega op werk rondlopen. Waarschijnlijk halen ze dagelijks het bloed onder je nagels vandaan. Maar ga dan vooral niet je hart luchten op social media. Als je (potentiële) nieuwe werkgever dat zou zien denkt hij of zij waarschijnlijk: ‘die praat straks ook zo over mij’.

5. Spelling is nu ook zo belangrijk als op de basisschool

Op social media gebeurt alles heel snel. De reacties die wij plaatsen onder berichten van anderen of onze nieuwe posts, staan direct online.  En grammaticale fouten zijn snel gemaakt. Dubbelcheck dus altijd alles wat je schrijft. Recruiters kunnen namelijk al snel het idee krijgen dat je een slordig type bent.

Bonus tip; zorg dat je in ieder geval online te vinden bent. Hetzij LinkedIn, Instagram of Twitter. Doe je best om gevonden te worden als men je zoekt ;).

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.