Ervaring bij een startup evenaart niet

0
Leestijd: 3 minuten

Studenten fietsen tegenwoordig op swapfietsen en taxichauffeurs zijn ingeruild voor Uberdrivers. Moyee of Another Cookie verzorgen hun kopjes koffie en hun outfit is samengesteld uit kledingstukken van een nog onbekend merk. Het opdoen van ervaring bij een startup is geweldig omdat je veel meemaakt. Startups zijn hot, zeker onder studenten en ander jong talent.

Studenten en net-afgestudeerden betekenen echter net zoveel voor startups als andersom. Startups streven naar het aantrekken van jonge mensen, aangezien zij beter bekend zijn met de snel innoverende en veranderende maatschappij. Daarnaast kan met het loon van één professional meerdere stagiairs in dienst worden genomen, wat gezien het budget goed uitkomt. Maar is het wel de moeite waard om aan de slag te gaan bij een startup?

Het cv: corporate ervaring vs. ervaring bij een startup

Tussen het werken bij een corporate en het werken bij een startup zitten grote verschillen. Veel mensen denken dat het werken bij een groot, gerenommeerd bedrijf het cv meer glans geven dan een functie binnen een startup. Dit hangt echter compleet van je takenpakket af. In een startup word je als werknemer vaak bij veel meer bedrijfsprocessen betrokken en daar leer je een hele hoop van. Voor een stage geldt dit precies hetzelfde; koffie halen bij een advocatenkantoor levert je nooit meer op dan een actieve rol in meerdere teams binnen een startup.

Vingers in de pap

Een ander groot verschil tussen een corporate en een startup is dat men bij een startup sneller (grote) verantwoordelijkheden krijgt. Dit geldt ook voor stagiairs. Het beperkte aantal werknemers leidt in veel gevallen bijvoorbeeld tot projecten waar jij als stagiair, part- of fulltimer de leiding over krijgt.  Bij deze verantwoordelijkheden komt ook een hoop inspraak kijken. Je kunt van je laten horen wanneer je het ergens niet mee eens bent of wanneer je een andere mening hebt. Gebruik die vrijheid om je te onderscheiden. Het kan zomaar leiden tot een (verbeterd) contract..

Daarnaast krijg je de mogelijkheid om een langere tijd mee te bouwen aan een bedrijf dat in de kinderschoenen staat. Je maakt kennis met allerlei moeilijkheden die een startend bedrijf tegenkomt, wat een dienstverband bij een startup tot een uiterst leerzame ervaring maakt.

Tech en tools

Is het wel mogelijk om je volledige potentieel te benutten wanneer je, vanwege een kleiner budget, met beperkte mogelijkheden werkt? Wanneer je vertelt dat je op zoek bent naar een baan of een stage bij een startup, zal je deze vraag ongetwijfeld een keer gehoord hebben.

Dit hangt het er natuurlijk helemaal vanaf hoe het beschikbare budget gebruikt wordt. Door op een creatieve manier gebruik te maken van de miljoenen gratis tools op internet en het budget op een efficiënte manier te gebruiken, kan zelfs het kleinste bedrijf tot de grootste dingen in staat zijn.

Wat veel mensen niet weten, is dat innovatieve startups vaak in aanmerking komen voor tal van subsidies. In mei 2016 werd bekend dat Nederland meer gaat investeren in de startups van eigen bodem. Startups moeten harder groeien, iets waar Nederland diep voor in de buidel durft te tasten; in totaal wordt er ongeveer voor €50 miljoen geïnvesteerd in startups en mkb. Het is dan ook niet mogelijk om te stellen dat een startup niet over dezelfde middelen beschikt als een corporate.

Iets voor jezelf beginnen

Een veranderd aanbod aan onderwijsprogramma’s lijkt te wijzen op een groter aantal studenten dat iets voor zichzelf wil beginnen, nu of in de toekomst. Denk aan studies als small business & retail management, maar ook de opkomst van afstudeerrichtingen en minoren die zich richten op entrepreneurship. Een ervaring binnen een startup is natuurlijk een geweldige manier om alvast een kijkje te nemen in een keuken die nog niet af is. Ervaringen die je opdoet bij een startup zijn zo leerzaam omdat de problemen die je tegenkomt steeds anders zijn. Mocht je ooit zelf een merk willen opbouwen, heb je nu al veel dingen gezien die je wel en vooral niet moet doen.

Ervaring bij een startup

Een periode bij een startup staat gelijk aan een schat aan ervaring. Je bouwt met een paar anderen actief aan een merk. Zelfs wanneer het met de startup niet loopt zoals de entrepreneur het gewild had, is hier voor een student of stagiair alleen maar een les uit te trekken.

Ben jij geïnteresseerd in de ervaring van een trainee bij een startup gerelateerd traineeship? Lees over de ervaringen van Joyce bij Young Colfield.

Als jij geïnteresseerd bent in een in het opdoen van werkervaring via een stage of traineeship, Moongro biedt passende vacatures voor stagairs en starters. Neem een kijkje en wie weet bouw jij straks aan de toekomst van het bedrijf van jouw dromen!

 

 

Deel dit bericht

Comments are closed.