‘The Pereira Way’ – Pereira Consultants

0
Leestijd: 3 minuten

Milot van Doesburg (1991) studeerde internationaal en Europees fiscaal recht aan de Universiteit van Amsterdam. Nu werkt ze als junior adviseur bij Pereira in Den Haag. Ze adviseert cliënten over de volle breedte van het fiscale recht.

‘Geen dag is hier hetzelfde.’ Hoe ben je bij Pereira terechtgekomen?

‘Geen dag is hier hetzelfde.’ Hoe ben je bij Pereira terechtgekomen? ‘Ik heb bewust gekozen voor dit kantoor. Ik ging met Pereira op business course naar Lapland en kreeg een positieve indruk van de organisatiecultuur en de mensen. Ik liep vervolgens een aantal dagen mee bij Pereira en dat bevestigde mijn goede indruk. Mensen gaan hier open en informeel met elkaar om. Je maakt hier echt deel uit van een team, ook met partners en senioren. Ik vond het daarnaast aantrekkelijk dat ik me hier op uiteenlopende thema’s in het fiscaal recht kan ontwikkelen.’ Zou dat elders niet gekund hebben? ‘Ik denk dat Pereira daar uitzonderlijk in is.

Bij veel andere, vooral grote kantoren zie je dat adviseurs werken in een strakke, gelaagde managementstructuur. Ze specialiseren zich op bepaalde thema’s, BTW bijvoorbeeld, of VPB. Cliënten vragen via een inhouse tax manager zekerheid over een specifieke casus. Bij Pereira is dat anders. Als adviseur sta je met een klein team, met korte interne lijnen, dicht bij cliënten, vaak familiebedrijven. Wij nemen hen alle fiscaliteit uit handen en leveren maatwerk.

Ook als junior werk ik op die manier en ben ik direct betrokken bij cliënten.’ Met wat voor soort vragen komen cliënten bij jou? ‘Het kan gaan om technische vragen. Bijvoorbeeld: Is de antimisbruikbepaling in de dividendbelasting van toepassing in deze grensoverschrijdende moeder-/dochtervennootschap? Of: Heb ik recht op btw-aftrek? Maar ik krijg ook vragen over de structurering van investeringen vanuit het privé- of zakelijk vermogen, waarbij dan rekening gehouden moet worden met de overgang van vermogen naar de toekomstige generatie. Ik ben breed inzetbaar en verdiep mij in een diversiteit aan fiscale thema’s. En dan met creativiteit tot de beste oplossing komen. Hartstikke leuk en uitdagend!

Hoe vind je het dat Pereira veel familiebedrijven in het cliëntenbestand heeft?’

Geen dag is hier hetzelfde.’ Hoe vind je het dat Pereira veel familiebedrijven in het cliëntenbestand heeft? ‘Bij familiebedrijven zijn zakelijk en privé vaak sterk verweven en is de emotionele betrokkenheid van cliënten doorgaans groot. Het brengt met zich mee dat mensen mij soms hele persoonlijke dingen vertellen. Ik vind het bijzonder dat ik dat vertrouwen krijg; het versterkt mijn verantwoordelijkheid. Bovendien is dit type cliënten niet per se geïnteresseerd in de fiscale techniek, zoals dat bijvoorbeeld wel geldt voor, zeg, een tax manager bij een grote multinational die zijn CFO moet overtuigen.

Eerder wil ons soort cliënten weten of het vanuit fiscaal oogpunt een goed idee is om een bepaalde investering te doen. Als ‘trusted advisor’ word ik onderdeel van het proces waarin cliënten commerciële beslissingen nemen. Uiteraard moet de fiscale analyse ook dan perfect zijn. Maar al met al is het werken met familiebedrijven een heel interessant aspect van mijn werk.’ Pereira heeft veel te maken met bedrijven die ook buiten Nederland actief zijn. Wat doe je als een cliënt een vraag heeft over bijvoorbeeld fiscale wetgeving in Frankrijk? ‘Dan win ik advies in bij een Frans advocaten- of fiscaal advieskantoor. Veel grote kantoren hebben eigen vestigingen in het buitenland. Pereira adviseert alleen over Nederlandse wetgeving en is onafhankelijk.

Je werkt ruim een jaar bij Pereira en lijkt al heel autonoom te opereren. Klopt die indruk?

Binnen ons buitenlandse netwerk zoeken we naar de beste adviseur voor het desbetreffende project. Zelf heb ik, sinds ik hier begonnen ben, te maken gehad met een Zwitsers en een Frans advocatenkantoor, waar we betrekkelijk intensief mee samenwerken.’ Je werkt ruim een jaar bij Pereira en lijkt al heel autonoom te opereren. Klopt die indruk? ‘Helemaal. Ik heb veel verantwoordelijkheid en werk heel zelfstandig. Maar ik kan altijd bij collega’s terecht met vragen of voor overleg. Kennis delen hoort hier bij de bedrijfscultuur. Het is een onderdeel van wat we ‘the Pereira way’ noemen. Ik krijg hier al met al volop ruimte om me zelfstandig te ontwikkelen, zowel op vaktechnisch gebied als op persoonlijk vlak, én ik weet dat ik altijd de back up heb van mijn (meer ervaren) collega’s. Dat is een hele fijne combinatie.’

Ben jij druk aan het solliciteren? Lees hier de blog over 5 slechte eigenschappen die je kunt noemen tijdens je sollicitatie”
Share.

Comments are closed.