HBO opleidingen presteren ondermaats

0

Onderzoek van de Onderwijsinspectie heeft uitgewezen dat vijftien opleidingen op verschillende hogescholen in Nederland onder de maat presteren. Het gaat hierbij om maar liefst vier opleidingen van de onlangs veelal bekritiseerde hogeschool Inholland. Maar ook de hogeschool van Journalistiek aan Windesheim te Zwolle, communicatie aan de Hogeschool Leiden en werktuigbouwkunde aan de HAN-hogeschool voldoen niet aan de wettelijke eisen. Het rapport wees uit dat het afstudeerniveau ‘voor verbetering vatbaar is’.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vindt de resultaten van het rapport schokkend. Een woordvoerder van het ISO stelt dat de hogescholen de laatste jaren zijn ingeslapen en blijkbaar hebben aangenomen dat alles in orde was.

Sander Breur, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), is verbaasd dat zelfs sommige goed aangeschreven hogescholen ondermaats presteren. Hij is dat ook van mening dat er met name aandacht moet komen de gedupeerde studenten. De Algemene Onderwijsbond (AOb) is daarentegen van mening dat de aandacht gericht moet worden op de docenten. Volgens de AOb zijn de docenten de spil in het kwaliteitsbeleid van de hogescholen en kunnen zij ervoor zorgen dat de kwaliteit van het hoger beroepsonderwijs in het hele land snel omhoog gaat.

Deel dit bericht