“Voor klagende mannen ook geen topfunctie”

0

Het platform voor topvrouwen onderzocht hoe vrouwen wél carrière kunnen maken. Zonder het instellen van een wettelijk quotum, zoals FNV-voorzitter Agnes Jongerius onlangs opperde. Uit het onderzoek van TopBrainstorm dat vandaag wordt gepubliceerd, blijkt dat zowel bedrijven als topmannen en -vrouwen een quota te ver vinden gaan. ‘Dat roept weerstand op. Er worden anders excuus-Truusen benoemd, en daaronder zullen de bedrijven en de getalenteerde vrouwen lijden’, zegt Ada van der Veer (49) van TopBrainstorm. Ze was in 1989 de eerste Nederlandse vrouwelijke bankdirecteur en behoort tot één van de machtigste vijftig vrouwen van Nederland.

Volgens de ondervraagden – ruim twintig bedrijven en 700 topmannen en -vrouwen – zijn er nog tal van andere middelen die soelaas kunnen bieden. Dit zijn enkele middelen die in het onderzoek naar voren kwamen:

– Wanneer vrouwen voor een langere tijd drie dagen per week werken, moeten ze niet klagen dat ze onvoldoende kansen krijgen. Hetzelfde geldt voor mannen, klagende mannen halen de top ook niet.

– Wanneer mannen een sollicitatiegesprek afnemen met een vrouw, handelen zij weleens waar naar eer en geweten, maar discrimineren vrouwen onbewust. Zij beoordelen vrouwen op mannelijke eigenschappen. In elke sollicitatiecommissie moeten dan ook vrouwen zitten, anders wordt vrouwelijk talent niet herkend.

– Tot slot: er zijn mannen met lef nodig. ‘‘Er is lef van mannen nodig om vrouwen te benoemen in de top en lef van de partners om dingen thuis is balans te houden, want over beide krijgen ze commentaar uit hun omgeving”, zegt Van der Veer.

Deel dit bericht